Infofinanciar > Info > Ajutor de la stat de 1.000 de lei! Care sunt condițiile pentru primirea banilor gratuiți
Info

Ajutor de la stat de 1.000 de lei! Care sunt condițiile pentru primirea banilor gratuiți

Bani
Sursa foto: Stirile Kanal D

Chiar dacă mai sunt luni bune până la următorul Crăciun, 25 decembrie 2023, românii primesc acum o veste bună. Este vorba despre posibilitatea obținerii unui porc cu ajutorul unui voucher social emis de cei de la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Acest nou proiect are dreptt scop acum sprijinirea și dezvoltarea sectorului de creștere a suinelor (porci) din țara noastră, un sector destul de încercat în ultimii ani. Asta pentru că o astfel de inițiatică legislativă ar veni să rezolve problemele și impedimentele micilor crescătorii din România. Aceștia au fost nevoiți adesea să renunțe la activitatea lor de pe urma restricțiilor apărute cu scopul de a încetini, chiar spre lichidare, răspândirea pestei porcine africane.

Legea porcului oferă 1.000 de lei gratuit românilor

Acest nou proiect ar fi ca o adăugare la Legea Porcului din România, o inițiativă ce se află deja în dezbatere în Parlamentul de la București, o lege ce se află în discuții la Camera Deputaților încă din luna noiembrie a anului 2021. Este vorba, așadar, de un voucher în valoare de 200 de euro, coeficientul a aproximativ 1.000 de lei.

„Am discuții cu colegii pentru a face un proiect de lege separat ca să vină cumva sprijin la Legea porcului. Vreau să facem în felul următor: în raza de 10 km unde avem ferme comerciale și unde avem crescători înscriși în registrul agricol cu porci și care vor să abandoneze creșterea porcilor, timp de cinci ani să primească un voucher de la ANSVSA în valoare de 200 de euro pe care să îl tranzacționeze de Crăciun la ferma comercială și să își păstreze tradiția, să primească acel porc. Acesta ar fi un aspect”, susține deputatul Emil Dumitru, vicepreședinte al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților.

Biosecuritate în activitate

Acesta din urmă aduce în discuție și anumite norme și principii pe baza cărora s-a luat această inițiativă, cu directă trimitere la acest sector de activitate, dar și la biosecuritate: „Al doilea aspect, dacă avem crescători care prin tradiție au crescut 50, 60, 70 de capete de porci, dar azi când discutăm despre Legea mirosurilor, de normele de mediu nu mai este permis să crească în comunități în sate, să le pună Consiliile Locale la dispoziție un teren unde să facă o construcție-tip cu norme de biosecuritate și să își desfășoare activitatea, să producem porc în România”

„Dar cu gard, cu asistență veterinară, să putem să avem un control să nu intre oricine în ferma aceea”, mai spune deputatul Emil Dumitru, citat de către cei de la antena3.ro.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.