Infofinanciar > Info > Cine sunt românii care vor ieși mai devreme la pensie? Ce spune noul proiect de lege
Info

Cine sunt românii care vor ieși mai devreme la pensie? Ce spune noul proiect de lege

sursa foto: playtech.ro
Sursa foto - playtech.ro

Președintele României a promulgat legea conform căreia o anumită categorie de angajați va putea să iasă, cu doi ani mai devreme, la pensie. Klaus Iohannis a semnat decretele și acestea au fost deja publicate în Monitorul Oficial nr. 527 din 27 mai 2022.

46 de parlamentari au depus în Senatul României un proiect de act normativ nou prin care se propune ca vârsta de pensionare să fie redusă pentru o nouă categorie de angajați.

Ce categorii de angajați vor ieși mai devreme la pensie

În proiectul legislativ se arată, potrivit Bugetul.ro, că aceasta modificare îi vizează pe cei care lucrează în sectorul construcții mașini. Mai precis, este vorba despre personalul care realizează următoarele acțiuni specifice: „ turnarea pieselor și lingourilor de oțel, în turnătoriile de oțel; turnarea pieselor de fontă, pieselor din aliaje neferoase și pieselor cu modele ușor fuzibile în tunrătoriile de fontă, turnătoriile de aliaje neferoase și turnătoriile de precizie; forjarea pieselor pe ciocane de peste 2 tone forță în secțiile de forjă; turnarea cuzineților din aliaje neferoase pe suport de oțel în turnătoriile de cuzineți și activitatea de proiectare, cercetare, punere în execuție a tehnologiilor și asistență tehnică în secțiile de producție, efectuată de inginerii, subinginerii și tehnicienii din secțiile de proiectare tehnologii pentru sectorul cald, care deservesc turnătoriile de oțel, fontă, aliaje neferoase, precizie și cuzineți, precum și forje.”

Cei care au inițiat acest proiect de lege justifică această modificare se bazează pe specificările din Legea pensiilor, care spun că persoanele care lucrează în condiții speciale de muncă pot să aibă parte de reducerea vârstei de pensionare la jumătate din timpul petrecut în câmpul muncii.

În cadrul acestui act normativ se precizează că : „Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de prafsau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radio-active, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic, a prelucrării ţiţeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a ţiţeiului parafinos şi neparaflnos, a distilării ţiţeiului în vederea producerii păcurii şi a uleiurilor.”

Ce perioadă se va lua în calcul

În conținutul proiectului, grupul de 46 de parlamentari, spune că, după ce o să intre în vigoare, această propunere legislativă va putea să fie pusă în aplicare în mod retroactiv datei la care a fost emisă Legea 263/2010. Astfel, se va lua în calcul și această perioadă (de dinainte de 1 aprilie 2010) pentru angajații care sunt vizați în proiectul de lege propus.

Parlamentarii spun că adoptarea acestui act normativ are scopul de a elimina inegalitățile care au rămas în actualul cadru legislativ între angajații care au realizat activități care le afectau, în mod asemănător, starea de sănătate. Aceștia mai precizeză și faptul că această lege poate genera un impact asupra bugetului asigurărilor sociale de stat, propunând ca acest proiect de lege să intre în vigoare odată cu anul următor publicării acestuia în Monitorul Oficial.