Infofinanciar > Esential > Economia Siriei, în trecut construită pe petrol, în prezent în penurie de combustibil. Care sunt cele mai importante resurse ale statului din Orientul Mijlociu
Esential

Economia Siriei, în trecut construită pe petrol, în prezent în penurie de combustibil. Care sunt cele mai importante resurse ale statului din Orientul Mijlociu

Moscheea Umayyad din Damasc, Siria, Sursa foto: dreamstime.com
Sursa foto: dreamstime.com

Economia Siriei a ajuns la cel mai scăzut nivel de la începutul nivelului civil. Cu o inflație în spirală, o prăbușire a monedei aționale și o penurie severă de combustibil în zonele de război, Siria nu a mai intrat în Indexul de libertate al economiilor mondiale. De asemenea, viața în Damasc este una extrem de grea. Unele dintre cele mai importante resurse al statului din Orientul Mijlociu sunt petrolul, gazele naturale, industrie, agricultura și servicii.

Petrolul și gazele au reprezentat cele mai importante sectoare ale economiei Siriei înainte de începerea conflictului. Această industrie a contribuit în mod fundamental la PIB-ul său, când statul din Orientul Mijlociu a produs în medie 380.000 de barili de petrol pe zi. Apogeul industriei în Siria a fost atins în anul 1996 cu o valoare de peste 600.000 de barili pe zi. Deoarece multe dintre câmpurile petroliere sunt situate în partea de est a țării, care în prezent nu se află sub controlul guvernului, producția a scăzut semnificativ.

Economia Siriei, construită pe rezerve de petrol și gaze naturale

Siria este un producător de petrol relativ mic, care a reprezentat doar 0,5% din producția globală în 2010. Acestea au scăzut la mai puțin de 0,05% în 2016. Cu toate că nu este un exportator major de petrol după standardele Orientului Mijlociu, petrolul este o industrie importantă care formează o componentă majoră a economiei siriene, din cauza PIB-ului pe cap de locuitor extrem de scăzut al Siriei.

Cele mai mari două companii petroliere siriene sunt Syrian Petroleum Company (SPC), deținută de Ministerul sirian al Petrolului și Resurselor Minerale, și Al-Furat Petroleum Company, deținută în proporție de 50% de General Petroleum Corporation, iar celelalte 50% sunt deținute de străini.

Petrolul sirian era vândut în principal pe piețele europene înainte de sancțiunile impuse de Uniunea Europeană în 2011. Pe de altă parte, producția de gaze naturale obișnuia să ajungă în medie la aproximativ 25 de milioane de metri cubi pe zi și a fost mai puțin afectată de criza actuală decât industria petrolieră. Înainte de conflict, țara își îndrepta atenția către exportul de gaze naturale, deoarece avea rezerve suficiente.

În anul 2017, Siria a ocupat locul 42 în lume, reprezentând aproximativ 0,123% dn totalul rezervelor mondiale de gaze naturale, lucru ce a impactat într-o mică măsură economia mondială. Statul din Orientul Mijlociu are rezerve dovedite echivalente cu de 64,2 ori consumul său anual. Acest lucru înseamnă că mai are aproximativ 64 de ani de gaz la nivelurile actuale de consum și excluzând rezervele neprobate.

Siria, unul dintre principalii producători de bumbac din lume

În afară de petrol și gaze, resursele naturale ale Siriei includ fosfați, minereuri de fier, crom și mangan, marmură, gips, asfalt și sare, precum și altele. Pe lângă produsele derivate din aceste resurse, sectorul industrial se concentrează, de asemenea, pe producția de textile, care a fost considerată o componentă majoră a economiei, deoarece Siria era unul dintre principalii producători și exportatori de bumbac.

Nivelurile de producție de bumbac au scăzut din cauza războiului. Din această cauză Siria se bazează pe importuri pentru a acoperi deficitul de pe piață. De menționat este faptul că nu există încercări ale guvernului de a relansa agricultura bumbacului în zonele recucerite de armată, cu preponderență în Alep și în zonele rurale din Raqqa și Deir-ez-Zor.

Siria, în anul 2011, a produs mai mult de un milioane de tone de bumbac. Totuși, producția a scăzut semnificativ, ajungând în 2015 la 100.000 de tone. În anul 2021, producția a avut o valoare și mai mică, valoarea fiind undeva pe la 20.000 de tone. Astfel, valoarea scăderii a depășit pragul de 90%, conform syrianobserver.com.

Principalele cariere de calcar din Siria sunt situate la nord și la vest de Damasc, în special în apropierea orașului Alep. Acesta este construit din calcar. Bazaltul, utilizat pentru pavajul drumurilor, este extras în zone precum cele din apropierea Homs și Alep. Marna este utilizată în industria cimentului. Principalele cariere se află în apropierea Damascului și Alepului și la Al-Rastan.

Minereul de fosfat este exploatat în zonele din apropierea Palmyrei, în timp ce sarea gemă este extrasă din regiunea din mijlocul Eufratului. De asemenea, se exploatează asfalt și gips, iar sarea de masă este produsă din lacurile de sare. Siria are rezerve dispersate de crom și mangan.