Infofinanciar > Info > Cifrele programului România Educată! Una din 4 școli nu asigură elevilor nevoile de bază
Info

Cifrele programului România Educată! Una din 4 școli nu asigură elevilor nevoile de bază

toalete scoli romania sursa foto gandul
FOTO: Gandul.ro

Compania de consultanță IBC Focus a publicat un raport care pune în umbră programul România Educată demarat de Klaus Iohannis. Studiul derulat de compania amintită a analizat proiectele publice de tip Educație la nivel național.

În perioada 20 mai 2022-2023 au fost identificate 2112 proiecte publice de tip Educație la nivel național, însă, mai puțin de 30% sunt clădiri noi.

Programul România Educată rămâne doar o glumă proastă

Din păcate, numărul unităților de învățământ se află într-o continuă scădere din 2010, iar în 2020, un sfert din școlile din România nu au deținut logistica necesară pentru a acoperi nevoile minime ale elevilor, potrivit economedia.ro.

O posibilă cauză pentru care investițiile în Educație lipsesc cu desăvârșire constă în faptul că țara noastră se poziționează la coada clasamentului când vine vorba de investițiile în învățământ, raportate la Produsul Intern Brut. Numărul unităților de învățământ raportate la nivelul anului școlar 2010 a fost de 7.588 urmând ca un deceniu mai târziu să scadă până la 6.970 de unități.

Potrivit unui studiu realizat de World Health Organisation și Unicef efectuat în 2020, una din patru unități de învățământ din România nu îndeplineau condițiile minime pentru îndeplinirea procesului de predare-învățare. Școlile nu puteau îndeplini elevilor nevoile de bază ale cum ar fi spălatul mâinilor, aspect consemnat înainte ca epidemia de Covid să aibă loc.

Concluziile companiei de consultanță IBC Focus

Reprezentanții companiei de consultanță atrag atenția asupra următorului fapt„ Cu doar 3,7% din bani direcționați în sistemul de învățământ, România ocupă penultima poziție, fiind urmată de Irlanda. În acest context, culminat cu greva generală din învățământ, este interesat de analizat modul în care domeniul educațional a evoluat pe segmentul construcțiilor în ultimul an”.

Potrivit datelor analizate cu ajutorul platformei VICTA,ro, în perioada 30 mai 2022-2023, s-au derulat mai bine de 2100 de proiecte de tip Educație ( școală, grădiniță, liceu, facultate) la nivel național. Majoritatea investițiilor au fost direcționate către Capitală (164 de proiecte), Iași cu 120, Cluj și Timiș cu câte 106 respectiv 94 de proiecte. La coada clasamentului se află Buzău, Ialomița sau Tulcea.

Din numărul total de proiecte analizate, peste 2.000, doar 657 sunt construcții noi. Majoritatea sunt proiect de renovare (997), iar restul presupun lucrări de mentenanță, modernizare, extindere sau demolare. În privința proiectelor noi, Iași ocupă prima poziție urmat de județul TImiș și Suceava.

Majoritatea proiectelor sunt în stadiul incipient fie se află în perioada de autorizare, proiectare sau execuție. Un număr de 809 de proiecte se află în construcție sau amenajare în timp ce 343 au fost deja finalizate în perioada analizată, potrivit portalului economedia.ro