Infofinanciar > Lumea la zi > China și Australia vor relua întâlnirile anuale
Lumea la zi

China și Australia vor relua întâlnirile anuale

economia chinei (sursă foto: newsclick.in)
sursă foto: newsclick.in

Prim-ministrul australian Anthony Albanese s-a întâlnit marți la Beijing cu premierul chinez Li Qiang, reluând un dialog anual al liderilor care, potrivit lui Albanese, va continua, deoarece relațiile dintre partenerii comerciali s-au stabilizat. Albanese se află în China în prima vizită a unui lider australian din ultimii șapte ani, după ce o dispută diplomatică a pus capăt întâlnirilor anuale ale liderilor.

Președintele Xi Jinping a declarat luni că legăturile stabile dintre China și Australia servesc intereselor reciproce și că ambele ar trebui să extindă cooperarea, trimițând un semnal clar că China este pregătită să treacă peste tensiunile recente. „Faptul că aceste întâlniri vor continua acum este foarte important pentru relațiile noastre”, a declarat Albanese în comentariile de deschidere adresate lui Li în Marea Sală a Poporului.

China a ridicat blocajele comerciale asupra majorității exporturilor australiene, care au fost impuse în 2020 ca urmare a apelului Australiei pentru o anchetă internațională privind originile pandemiei COVID-19.

Albanese a declarat că vor discuta despre „reluarea completă a comerțului liber și neîngrădit între cele două țări ale noastre”, precum și despre „modalități de a contura o ordine regională și globală pașnică, stabilă și prosperă”, potrivit unei transcrieri din biroul său. Printre divergențele dintre cele două țări se numără legăturile de securitate tot mai strânse ale Beijingului cu națiunile insulare din Pacific, în timp ce parteneriatul QUAD al Australiei cu SUA, India și Japonia în Indo-Pacific a alimentat îngrijorările Chinei privind izolarea.

Luni, Xi avertizase, în cadrul întâlnirii cu Albanese, împotriva „politicii de bloc”, potrivit Reuters.

China este „pregătită să realizeze mai multă cooperare trilaterală și multilaterală cu Australia pentru a sprijini țările din Pacificul de Sud în consolidarea rezistenței la dezvoltare, abordarea schimbărilor climatice și a altor provocări”, a declarat Xi.