Infofinanciar > Lumea la zi > China scapă de inflație. Se produce mai ieftin
Lumea la zi

China scapă de inflație. Se produce mai ieftin

Inflatie - sursa foto - afaceri.news
sursa foto - afaceri.news

Inflația de consum din China a rămas neschimbată în iunie, în timp ce declinul prețurilor din fabrică s-a accelerat, potrivit datelor oficiale publicate luni. Indicele prețurilor de consum din China, un indicator principal al inflației, a rămas neschimbat în iunie față de anul precedent, după o creștere de 0,2% în mai, potrivit datelor Biroului Național de Statistică.

Prețurile alimentelor au crescut cu 2,3% în iunie față de anul trecut, față de creșterea de 1% din mai. Inflația este resimțită mai ales  în cadrul alimentelor de bază, care sunt necesare și extrem de folosite în preparatele tradiționale din China.

Indicele prețurilor de consum din China

Carnea de porc, un aliment de bază în bucătăria chineză, a înregistrat o scădere a prețurilor cu 7,2% în iunie, după o scădere de 3,2% în mai. Între timp, prețurile legumelor proaspete, cartofilor, fructelor proaspete și păsărilor de curte au atins prețuri record. Tarifele au crescut enorm, înregistrând creșteri între 4,3 la sută și 10,8 la sută în iunie. În special, prețurile produselor industriale de consum au scăzut cu 2,7% în iunie, după o scădere de 1,7% în mai. De la o lună la alta, IPC din iunie a scăzut cu 0,2 la sută, la fel ca în luna precedentă.

Indicele prețurilor de producție, care măsoară prețurile la poarta fabricii, a scăzut în iunie cu 5,4% față de anul precedent, după contracția anuală de 4,6% înregistrată în luna mai, a precizat Biroul Național de Statistică. De la o lună la alta, prețurile produselor industriale a scăzut cu 0,8% în iunie, după un declin de 0,9% în luna mai, a precizat BNS. Dong Lijuan, un statistician al BNS, a declarat că scăderea prețurilor la ieșirea din fabrică a fost afectată de scăderea prețurilor la mărfuri precum petrolul și cărbunele, precum și de o bază de comparație ridicată în anul precedent, conform China Daily .

Inflația de consum din China a crescut ușor, în timp ce prețurile din fabrică au scăzut în continuare în luna mai, pe fondul unei cereri slabe, ceea ce sugerează că ar putea fi necesare mai multe politici de stimulare pentru a crește cererea internă și pentru a extinde redresarea economică, au declarat vineri analiștii. În ciuda faptului că au o viziune prudentă atât asupra cheltuielilor de consum, cât și asupra cererii externe în restul anului, aceștia se așteaptă ca economia Chinei să se extindă în mod semnificativ într-un ritm mai rapid în al doilea trimestru, având în vedere tendința de redresare continuă și o bază de comparație scăzută în anul precedent. Iar țara își va atinge probabil obiectivul de creștere anuală de aproximativ 5% pentru 2023, au adăugat aceștia.

Creșterea economică 

Yi Gang, guvernatorul Băncii Populare a Chinei, banca centrală a națiunii, a declarat că se așteaptă ca statul chinez să atingă o rată de creștere relativ ridicată a PIB-ului în al doilea trimestru, având în vedere efectele de bază, iar țara are încrederea, capacitățile și condițiile necesare pentru a-și atinge obiectivul de creștere anuală prestabilit pentru 2023. El a declarat la un simpozion organizat miercuri la Shanghai cu reprezentanți ai întreprinderilor și instituțiilor financiare că inflația de consum din China va crește probabil treptat în a doua jumătate a acestui an, iar IPC va urca probabil peste 1% în ritm anual până în decembrie, potrivit unei declarații publicate vineri pe site-ul oficial al băncii centrale.

Dong Lijuan, un statistician al BNS, a declarat că IPC din luna mai a crescut marginal odată cu redresarea treptată a cererii de consum, în timp ce scăderea prețurilor la poarta fabricii a fost afectată de scăderea prețurilor internaționale la mărfuri, de cererea slabă de produse industriale atât în țară, cât și în străinătate, precum și de o bază de comparație ridicată în anul precedent. Indicele prețurilor de producție, care măsoară prețurile la poarta fabricii, a scăzut în mai cu 4,6% față de anul precedent, față de contracția anuală de 3,6% înregistrată în aprilie, a precizat BNS.

Privind în perspectivă, având în vedere stabilizarea prețurilor la alimente și o potențială revenire modestă a prețurilor la combustibili, dar o rată foarte ridicată a șomajului în rândul tinerilor și continuarea presiunilor dezinflaționiste în cazul unor bunuri de bază, Lu Ting, economist șef pentru China la Nomura, a declarat că echipa sa se așteaptă ca IPC să crească doar marginal la 0,3% pe an în iunie. În același timp, Lu a spus că PPI se așteaptă la o scădere de 4,8% de la an la an în iunie, deoarece prețurile globale ale materiilor prime rămân în general slabe. În pofida provocărilor și presiunilor viitoare, Zhou Maohua, analist la China Everbright Bank, a declarat că economia Chinei se va extinde probabil peste 5% în acest an, având în vedere tendința continuă de redresare și sprijinul politic puternic pentru stimularea consumului și extinderea cererii interne, conform China Daily.