Infofinanciar > Lumea la zi > China se pregătește de război! Xi Jinping a ignorat conferința de pace din Elveția
Lumea la zi

China se pregătește de război! Xi Jinping a ignorat conferința de pace din Elveția

Xi Jinping, Sursa foto: dreamstime.com
sursa foto: arhiva companiei

În timp ce forțele rusești continuau înaintarea spre Harkov în weekend, iderii mondiali s-au adunat în stațiunea elvețiană Bürgenstock. Ei au încercat să stabilească cum ar trebui să arate un acord de pace. Vladimir Putin nu a fost interesat să participe. Acest lucru era previzibil. Cu toate acestea, absența unui alt lider mondial a fost mai semnificativă. Este vorba despre Xi Jinping, liderul chinez.

SUA se pregătește să-și mute atenția militară către Indo-Pacific. Această schimbare are ca scop confruntarea unei Chinei din ce în ce mai asertive.

Amiralul Paparo este comandantul Comandamentului Indo-Pacific al SUA. Recent, acesta și-a declarat intenția de a transforma Strâmtoarea Taiwan „într-un infern fără oameni”. Scopul acestei strategii este de a câștiga timp în cazul unei invazii chineze asupra Taiwanului.

Planul lui Paparo implică folosirea unor „capabilități clasificate”. Aceste capabilități ar putea include nave de suprafață și UAV-uri cu autonomie lungă. Obiectivul este de a face viața soldaților chinezi „extrem de mizerabilă timp de o lună”.

Între timp, preocuparea este că, în timp ce SUA își dezvoltă capacitățile de luptă în regiune, China construiește nave într-un ritm rapid. Paparo a remarcat anterior că, deși SUA nu este „depășită”, nu îi place „ritmul traiectoriei”.

China se pregătește de război

Cu Europa distrasă de războiul Rusiei în Ucraina și resursele americane deviate de tulburările din Orientul Mijlociu, Partidul Comunist Chinez are probabil cea mai bună șansă de până acum pentru un război de cucerire reușit. Termenul lui Xi de 2027 pentru ca Armata de Eliberare a Poporului să fie pregătită să invadeze Taiwanul este probabil să coincidă cu o perioadă de haos geopolitic în altă parte.

Cu alte cuvinte, nu este surprinzător că Xi nu a fost interesat de conferința de pace din acest weekend. Menținerea unei Europe din ce în ce mai fracturate politic și reticente economic implicată în război implică indirect Washingtonul și eliberează China în Indo-Pacific.

Dacă vrem să evităm adăugarea unui al treilea conflict global pe listă, Europa va trebui să-și asume responsabilități. În prezent, prea mult din povară cade pe umerii Statelor Unite, chiar dacă – cel puțin pe hârtie – membrii europeni ai NATO și Uniunea Europeană ar putea și ar trebui să fie capabili să suporte costurile și să furnizeze arme pentru lupta Ucrainei pentru libertate.

Washingtonul știe că s-a răspândit tot mai subțire și că acest lucru nu poate fi susținut la nesfârșit. Dacă este împărțit între sprijinirea țărilor europene nepregătite să se angajeze financiar pentru securitatea propriului continent și Indo-Pacific când pregătirile Chinei pentru război devin reale, atunci este în pericol serios de a pierde pentru prima dată un război între mari puteri, potrivit the telegraph.