Infofinanciar > Lumea la zi > Se anunță un război al apei între Mexic și SUA. Niciuna dintre părți nu va câștiga
Lumea la zi

Se anunță un război al apei între Mexic și SUA. Niciuna dintre părți nu va câștiga

seceta-2
Sursă foto: arhivă

Tensiunile sunt în creștere în disputa de la granița dintre Statele Unite și Mexic. Dar acest conflict nu este legat de migrație, ci de apă.

În temeiul unui tratat vechi de 80 de ani, Statele Unite și Mexicul împart apele râului Colorado și  Rio Grande. Însă, în contextul secetei severe și al temperaturilor caniculare. Mexicul a rămas mult în urmă cu livrările, punând sub semnul întrebării capacitatea țării de a-și îndeplini obligațiile. Unii politicieni spun că nu pot da ceea ce nu au.

Lipsa apei in Mexic

Este un argument greu de înghițit pentru fermierii din sudul Texasului, care se luptă, de asemenea, cu o penurie de precipitații. Aceștia spun că lipsa apei din Mexic îi propulsează în criză, lăsând viitorul agriculturii în balanță. Unii lideri texani au cerut administrației Biden să rețină ajutorul din partea Mexicului până când acesta nu va remedia deficitul.

Ambele țări se confruntă cu perspectiva unei noi veri lungi și călduroase. Iar mulți își pun speranțele întro furtună care umfle râurile afectate de secetă din Mexic. Cu toate acestea, experții spun că abordarea „roagă-te pentru ploaie” este o strategie riscantă. Pe termen scurt, în fața unei probleme dificile pe termen lung.

Conflictul evidențiază dificultățile imense în ceea ce privește împărțirea resurselor de apă din ce în ce mai mici într-o lume mai caldă și mai uscată.

Un râu în declinâ

Conform unui tratat din 1944, Mexicul trebuie trimită 1,75 milioane de acripământ de apă în SUA la fiecare cinci ani din Rio Grande, iar SUA trebuie trimită 1,5 milioane de acripământ de apă în Mexic din râul Colorado în fiecare an.

Un acru-pământ este suficientă apă pentru a inunda un acru de teren la o adâncime de 30 de centimetri. Aceasta înseamnă o cantitate enormă de apă schimbată între cele două țări: aproximativ 490 de miliarde de galoane de apă din SUA anual și 570 de miliarde de galoane din Mexic în fiecare perioadă de cinci ani.

Mexicul rămâne mult în urmă în ceea ce privește obligațiile sale, a declarat Maria Elena Giner, comisarul american al Comisiei Internaționale pentru Granițe și Ape, organismul binațional care supraveghează tratatul.

Rio Grande cel mai lung râu

Am primit apă doar pentru un an și suntem deja în al patrulea an, a declarat ea pentru CNN. Actualul ciclu se încheie în octombrie 2025.

Rio Grande numit Río Bravo în Mexic este unul dintre cele mai lungi râuri din America de Nord și curge aproximativ 1.900 de mile din Munții Stâncoși din Colorado. Străbătând trei state americane și cinci mexicane înainte de ași încheia călătoria în Golful Mexic.

Anii de extracție excesivă pentru a servi agricultorilor și populațiilor în plină expansiune. Împreună cu căldura și seceta alimentate de schimbările climatice, au avut un impact negativ.

Pe măsură ce căldura determină pierderea stratului de zăpadă din munți. Debitele râului scad, a declarat Alfonso Cortez Lara, director la Colegiul Frontierei de Nord.

Texas „porțiunea uitată”

Aproximativ 320 de kilometri din Rio Grande, care se întinde de la Fort Quitmen până la Presidio, Texas, este cunoscut sub numele de „porțiunea uitată”. Unde albia râului este adesea uscată ca un os pe tot parcursul anului. Acesta este readus la viață mai în aval de apele din Rio Conchos din statul mexican Chihuahua, cel mai mare afluent al Rio Grande.

Imprevizibilitatea râului este motivul pentru care angajamentele Mexicului se bazează pe cicluri de cinci ani și nu anuale , a declarat Giner. „Vor fi perioade de deficit și de excedent”.

Deficitele dintr-un ciclu de cinci ani pot fi reportate, dar trebuie să fie recuperate în următorul ciclu, deși tratatul nu prevede niciun mecanism de aplicare.

În primele câteva decenii de aplicare a tratatului, totul a mers bine. Dar, de la începutul anilor 1990, „ceva s-a schimbat”, a spus Giner. A fost mai puțină apă care a intrat în râu.

SUA a calculat disponibilitatea apei

La fel ca în cazul acordului privind râul Colorado dintre statele din sudvestul SUA, tratatul dintre Mexic și SUA a calculat disponibilitatea apei pe baza datelor din prima jumătate a secolului XX. Acesta a prevăzut secete pe termen scurt, dar nu și mega-secete multianuale.

Mexicul a încheiat două cicluri de cinci ani în deficit, între 1992 și 2002. Aici a fost pentru prima dată când am avut cu adevărat aceste tensiuni politice accentuate între cele două (țări) în ceea ce privește apa, a declarat Vianey Rueda, cercetător la Universitatea din Michigan, specializat în tratatul privind apa din 1944.

Acum, în apropierea unui nou ciclu de cinci ani, Mexicul se confruntă cu o situație similară. Doar că de data aceasta este mai intensă, a spus Rueda. „Sistemul de furnizare a apei a rămas același, dar criza apei s-a agravat.”

O confluență de factori a alimentat această criză.

Cererea de apă a crescut vertiginos odată cu dezvoltarea de-a lungul Rio Grande. Acordul nord-american de liber schimb, care a intrat în vigoare în 1994, a dus la o explozie de ferme și maquiladoras (fabrici) în Mexic, multe dintre acestea cultivând și fabricând produse destinate piețelor din SUA și Canada. Ambele părți ale frontierei s-au urbanizat și populația a crescut.

La baza a tot ceea ce se întâmplă, toba constantă a crizei climatice alimentează călduri și secete mai frecvente și mai prelungite. „Avem tratate care au fost concepute pentru o climă stabilă, dar care acum încearcă să fie aplicate într-o climă care nu este stabilă”, a spus Rueda.

Durere în ambele țări

Apa din Mexic ajunge la rezervoarele Falcon și Amistad, care se află de-a lungul graniței și furnizează apă atât pentru case, cât și pentru ferme. Ambele rezervoare sau prăbușit până la niveluri scăzute din punct de vedere istoric la jumătatea lunii iunie, Amistad avea o capacitate de mai puțin de 26%, iar Falcon avea doar 9,9%.

Fermierii din Valea Rio Grande din Texas fie au rămas fără apă, fie vor rămâne rapid fără apă, a declarat Brian Jones, un fermier care cultivă bumbac, porumb, sorg și soia irigate în Hidalgo County, Texas, și care este membru al consiliului de administrație al Texas Farm Bureau.

Brian Jones, un fermier din Hidalgo County, Texas, spune lipsa livrărilor de apă din Mexic, combinată cu precipitațiile scăzute, are efecte devastatoare asupra agriculturii din Valea Rio Grande.

Livrările scăzute de apă din Mexic, combinate cu lipsa de precipitații în regiune, amenință industria citricelor din acest stat, a declarat Jones pentru CNN, dar situația este și mai gravă pentru zahăr. „Industria zahărului este pierdută pentru Texas și nu se va mai întoarce niciodată”, a spus el.

Singura fabrică de zahăr

Singura fabrică de zahăr din stat, care a angajat peste 500 de muncitori cu normă întreagă și sezonieri, s-a închis în februarie, după mai bine de 50 de ani de funcționare.

Proprietarii fabricii, Rio Grande Valley Sugar Growers, au dat vina pe Mexic. „Timp de peste 30 de ani, fermierii din sudul Texasului s-au luptat cu nerespectarea de către Mexic a prevederilor Tratatului privind apa din 1944”, a declarat într-un comunicat de presă care anunța închiderea.

Unii lideri de stat au cerut măsuri punitive. Lipsa livrărilor de apă la timp din partea Mexicului pune în pericol întreaga agricultură din Texas, a declarat în februarie reprezentanta republicană a Texasului, Monica De La Cruz, care a cerut administrației Biden pună Mexicul la punct.

Durerea provocată de lipsa apei nu este unidirecțională. La sud de graniță, oamenii suferă și ei.

Mexic se luptă cu seceta

Mexicul se confruntă cu cea mai extinsă și severă secetă din 2011 încoace, care afectează aproape 90% din țară. Apa a devenit un subiect din ce în ce mai tensionat, existând temeri că orașele – inclusiv Mexico City – s-ar putea îndrepta spre o „zi zero”, în care apa va seca.

Situația este deosebit de gravă în nordul Mexicului. „Impactul se reflectă în nivelurile foarte scăzute ale multor baraje din nordul Mexicului și chiar în nivelurile apelor subterane”, a declarat Victor Magaña Rueda, cercetător în domeniul climei la Universitatea Națională Autonomă din Mexic.

Întregul stat Chihuahua se află în secetă din februarie, iar datele de la sfârșitul lunii mai arată că aproape 40% dintre acestea se află în „secetă excepțională”, cea mai severă denumire.

„Nu a căzut nicio picătură de ploaie în mai mult de opt luni”, a declarat Salvador Alcántar, un congresman din Chihuahua. „Schimbările climatice sunt aici pentru a rămâne. Trebuie să învățăm să ne descurcăm cu ele.” Rezervele de apă din râuri și din pânza freatică se diminuează rapid, iar fermierii suferă de ani de zile, a declarat el.

Tensiunile au atins un punct de fierbere în 2020. După ce guvernul mexican a decis să elibereze apă de la unul dintre barajele din Chihuahua. Pentru a-și îndeplini obligațiile de împărțire a apei. Fermierii au protestat întro confruntare care a devenit mortală. Când o femeie a fost împușcată de Garda Națională.

Din nou, Chihuahua se luptă. „Dacă nu există apă, cu ce ne putem aștepta în mod realist să plătim?

Un conflict fără învingători

Dificultatea reformării unor acorduri de împărțire a apei vechi de 80 de ani constă în faptul că acestea au creat dependență.

Oamenii au ajuns să depindă de drepturile de apă pentru a dezvolta industria. A dezvolta agricultura și a construi orașe, a declarat Sarah Porter, director al Kyl Center for Water Policy de la Arizona State University. „Și odată ce ai această dependență, devine extrem de dureros să o schimbi”, a declarat ea pentru CNN.

O renegociere completă a tratatului este puțin probabilă. În schimb, modificările sunt convenite între țări printr-un proces „minuțios”. Procesele-verbale pot cuprinde aspecte de la schimbul de date până la schimbări în livrarea apei.

Livrările de apă din Mexic

Discuțiile pentru un nou proces-verbal, care vizează creșterea fiabilității livrărilor de apă din Mexic. S-au blocat la sfârșitul anului trecut, deoarece Mexicul s-a concentrat pe alegeri. Acum că acestea s-au încheiat. Iar Claudia Sheinbaum, climatolog Claudia Sheinbaum, urmează să preia funcția în octombrie. Negocierile se intensifică din nou, a declarat Giner. „Am cerut Mexicului un plan cu privire la modul în care își va acoperi deficitul în acest moment.”

Unele speranțe se află într-o furtună tropicală sau într-un sezon activ de uragane. Dar este greu de prezis când și unde vor lovi furtunile și unde vor ateriza ploile. Dacă ne bazăm doar pe furtuni pentru a reduce deficitul de apă. Mexicul ar fi „total expus la ceea ce decide natura. Cu privire la viitorul nostru în materie de apă”, a declarat Magnaña Rueda de la UNAM.

Pe termen scurt, „dacă nu există apă de distribuit, nu putem face nimic”, a spus Giner, dar ea rămâne optimistă. Ea face presiuni pentru a obține instrumente care să construiască rezistența la secetă și să promoveze conservarea și eficiența apei.

Sheinbaum, președintele ales, s-a angajat să acorde prioritate problemelor legate de apă. Dar SUA ar putea avea, de asemenea, un nou președinte când actualul ciclu de cinci ani se va încheia în 2025. Ceea ce ar putea complica și mai mult relațiile.


În cele din urmă, trebuie să se recunoască faptul că acordurile de împărțire a apei trebuie să se adapteze la un climat în schimbare, a declarat Rueda.

În loc vadă apa ca pe un joc cu sumă nulă, în care câștigul unei părți este condiționat de pierderea celeilalte, ambele părți ar trebui realizeze suferă același lucru din cauza schimbărilor climatice, a spus ea., potrivit cnn.