Lumea la zi

China ia exemplul Rusiei! „Exercițiile militare fac parte dintr-un plan de invazie a Taiwanului”

Taiwan - sursa foto - jurnalul.ro
sursa foto - jurnalul.ro

Ministrul de externe al Taiwanului a declarat marți că China folosește exercițiile militare lansate în semn de protest față de vizita președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, ca un plan de joc pentru a pregăti o invazie a insulei autoguvernate.

Joseph Wu, vorbind la o conferință de presă la Taipei, nu a oferit un calendar pentru o posibilă invazie a Taiwanului, pe care China îl revendică ca fiind al său. El a declarat că Taiwanul nu se va lăsa intimidat, chiar dacă exercițiile continuă, China încălcând adesea linia mediană neoficială din strâmtoarea Taiwan, potrivit Reuters
„China a folosit exercițiile din manualul său militar pentru a se pregăti pentru invazia Taiwanului”, a declarat Wu. „Efectuează exerciții militare la scară largă și lansări de rachete, precum și atacuri cibernetice, dezinformare și coerciție economică, în încercarea de a slăbi moralul public din Taiwan.

Încercarea Chinei de a distruge Strâmtoarea Taiwan

„După încheierea exercițiilor, China ar putea încerca să își rutinizeze acțiunile în încercarea de a distruge status quo-ul pe termen lung în Strâmtoarea Taiwan”, a mai spus Wu. Astfel de mișcări amenință securitatea regională și oferă „o imagine clară a ambițiilor geostrategice ale Chinei dincolo de Taiwan”, a declarat Wu, îndemnând la un sprijin internațional mai mare pentru a împiedica China să controleze efectiv strâmtoarea.

Un oficial al Pentagonului a declarat luni că Washingtonul își menține evaluarea conform căreia China nu va încerca să invadeze Taiwanul în următorii doi ani. citeste mai departe Wu a vorbit în contextul în care tensiunile militare sunt în creștere după încheierea programată duminică a patru zile de cele mai mari exerciții chinezești din istorie în jurul insulei – exerciții care au inclus lansări de rachete balistice și simulări de atacuri aeriene și maritime în cerul și mările din jurul Taiwanului.
Comandamentul Teatrului de Est al Chinei a anunțat luni că va efectua noi exerciții comune axate pe operațiuni antisubmarin și de asalt maritim – confirmând temerile unor analiști de securitate și diplomați că Beijingul va menține presiunea asupra apărării Taiwanului.

O persoană familiarizată cu planificarea securității în zonele din jurul Taiwanului a descris marți pentru Reuters un „impas” continuu în jurul liniei mediane, implicând aproximativ 10 nave de război din partea Chinei și a Taiwanului.

Linia mediană

„China a continuat să încerce să preseze spre linia mediană”, a declarat persoana respectivă. „Forțele Taiwanului de acolo au încercat să mențină deschise căile navigabile internaționale”.

În timp ce Pelosi a părăsit regiunea vinerea trecută, China a renunțat, de asemenea, la unele linii de comunicare cu Statele Unite, inclusiv la discuțiile militare la nivel de teatru și la discuțiile privind schimbările climatice. Taiwanul și-a început marți propriile exerciții programate de mult timp, trăgând cu artileria obuzieră în largul mării în sudul comitatului Pingtung. Președintele SUA, Joe Biden, în primele sale comentarii publice pe această temă de la vizita lui Pelosi, a declarat luni că este îngrijorat de acțiunile Chinei în regiune, dar că nu este îngrijorat de Taiwan. citiți mai departe

„Sunt îngrijorat că se mișcă atât de mult pe cât se mișcă”, a declarat Biden reporterilor din Delaware, referindu-se la China. „Dar nu cred că vor face ceva mai mult decât fac”. Subsecretarul Apărării pentru Politică, Colin Kahl, a declarat, de asemenea, că armata americană va continua să efectueze voiaje prin strâmtoarea Taiwan în următoarele săptămâni.

China nu a exclus niciodată posibilitatea de a cuceri Taiwanul prin forță, iar luni purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, a declarat că China desfășoară exerciții militare normale „în apele noastre” într-un mod deschis, transparent și profesionist, adăugând că Taiwanul face parte din China. Taiwanul respinge revendicările de suveranitate ale Chinei, afirmând că doar poporul taiwanez poate decide viitorul insulei.