Lumea la zi

China nu se ține de cuvânt! Exercițiile militare din apropierea Taiwanului continuă

Exerciții militare în Taiwan - sursa foto - bzi.ro
Sursa foto: bzi.ro

China nu se lasă până când nu va obține controlul asupra Taiwanului, iar statul lui Xi Jinping va condamna orice inițiatvă din partea vreunui stat care recunoaște sau sprijină independența teritoriului insular. Nancy Pelosi a efectuat în cele din urmă vizita în Taiwan, care se pare că i-a nemulțumit pe chinezi, aceștia continuând să facă exericiții militare în apropierea insulei.

Faptul că armata Chinei nu se va opri până nu va prelua controlul în Taiwan este dovedit de faptul că, luni, militarii lui Xi Jinping au spus că vor continua să realizeze exerciții militare în aproprierea acestei insule. Conform Agerpres, acest lucru este un protest pentru faptul că Nancy Pelosi a efectuat în cele din urmă vizita în Taiwan.

Armata din China nu se oprește

Chiar în a doua zi după ce Nancy Pelosi a părăsit Taiwanul, armata chineză a început executarea unor exericiții care presupun folosirea muniției reale. Zona în care au avut loc aceste operațiuni a fost formată din șase arii destul de extinse și care sunt foarte aproape de Taiwan.

Aceste exerciții trebuiau să ia sfârșit duminică, undeva prin perioada de jumătate a zilei, după cum chiar administrația pentru securitate maritimă din China a precizat, potrivit sursei menționate anterior. Totuși, se pare că armata nu a fost de acord cu acest lucru și a decis ca manifestările să se desfășoare și pe data de 8 august. Mai mulți experți militari consideră că aceste încercări ale Chinei reprezintă de fapt un „exercițiu” prin care se pregătesc să preia controlul în Taiwan. Această opinie se bazează pe faptul că, în această perioadă, soldații chinezi au executat cele mai ample și importante exerciții militare din istorie, fiind utilizate, printre alteel, rachete balistice sau nave de război.

Taiwan o să aibă sprijin în cazul unei invazii

Antony Blinken, secretarul de stat al Americii, dar și omologii lui din Australia și Japonia au realizat o declarație prin care solicită Chinei să pună punct acestor exerciții militare. Înainte de vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan, reprezentanții din China au spus de mai multe ori că, dacă va fi nevoie, vor recurge la forța militară când vine vorba de a prelua controlul în Taiwan, iar acest lucru poate fi considerat drept un semn cum că și-au respectat „promisiunea”.

Subiectul independenței teritoriului insular este un aspect extrem de controversat în această perioadă. Pe lângă sprijinul oferit din partea Statelor Unite ale Americii, reprezentanții din Japonia și Australia au spus că, în cazul în care China va porni o invazie, nu se vor feri din a oferi ajutor acestui teritoriu insular