Infofinanciar > Lumea la zi > China, furioasă pe G7! Comunicatul celor Șapte este „plin de aroganță” anunță Beijingul
Lumea la zi

China, furioasă pe G7! Comunicatul celor Șapte este „plin de aroganță” anunță Beijingul

Tensiuni sporite între SUA și China
Credit imagine: dreamstime.com

Tensiunile internaționale cresc. Cu atât mai mult după ce un comunicat al G7, Grupul celor Șapte țări industrializate, a discutat mai multe chestiuni, printre care și consecințele grave pe care Rusia le va suferi dacă folosește arme biologice, chimice sau nucleare în Ucraina. Ceea ce a provocat însă mai multă fricțiune la nivel geopolitic a fost faptul că G7 a îndemnat China să recunoască independența Taiwanului, care în prezent funcțioenază ca o administrație separatistă a Chinei.

Drept răspuns, China a declarat că un comunicat al reuniunii G7 a intervenit în mod grosolan în afacerile sale intern. De asemenea, grupul a defăimat și discreditat în mod intenționat țara, a declarat marți Ministerul chinez de Externe. Tensiunile sino-taiwaneze au început să se intensifice încă din anul 2021. Țara insulară, nerecunoscută deocamdată de Republica Populară Chineză, se teme de un atac armat din partea Beijingului, mai ales după ce armata Chinei a început să facă exerciții militare la graniță.

G7 au făcut dovadă de „aroganță”

Purtătorul de cuvânt Wang Wenbin a făcut aceste remarci atunci când a răspuns la o întrebare referitoare la declarațiile făcute de miniștrii de externe ai G7 într-un comunicat: „(n.r. Comunicatul G7) a fost plin de aroganță, de prejudecăți împotriva Chinei și am făcut un demers puternic către gazda Japonia”. Declarația sa a fost citată de platforma internațională Reuters.

Dintre membrii G7, ministrul japonez de Externe a fost cel mai vocal față de atitudinea Chinei în relațiile sale cu Taiwanul. El a declarat că e timpul ca Beijingul „să acționeze ca membru responsabil al comunității internaționale”, într-o declarație care a fost ulterior citată de Mediafax.

Apropierea Taiwanului de Occident

Taiwan nu are relații bilaterale propriu-zise cu alte state ale lumii, deoarece Beijingul se opune oricăror activități pe care această unitate administrativă le-ar putea face în calitate de țară independentă. Totuși, Taipeiul a încercat să se apropie de statele occidentale și de G7 – acestea îi recunosc, cel puțin la nivel declarativ, statutul independent.

Recent, președinta Taiwanului, Tsai Ing-Wen, a făcut o vizită diplomatică în Statele Unite ale Americii. Republica Populară Chineză și-a exprimat dezacordul față de această acțiune din momentul în care ea a fost anunțată. În timpul vizitei lui Tsai Ing-Wen, Beijingul a luat măsuri drastice față de Taipei, inclusiv prin testarea rachetelor și concentrarea trupelor militare la graniță.

Ceea ce complică și mai mult situația geopolitică este rolul sperat al Chinei de salvator în conflictul militar dintre Rusia și Ucraina. Chiar dacă Beijingul are o relație bună cu Moscova, înalții oficiali chinezi au repetat în numeroase rânduri că doresc pacea dintre cele două state.

 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.