Infofinanciar > Lumea la zi > Explicație: cum China devine, în liniște, o putere energetică verde
Lumea la zi

Explicație: cum China devine, în liniște, o putere energetică verde

China Sursa foto Reuters
sursa foto arhiva companiei

Economia brună din China se transformă în una verde, iar țara a luat recent măsuri drastice împotriva fraudei în materie de raportare a emisiilor.
China este cel mai mare emițător de gaze cu efect de seră din lume, dar s-a transformat, de asemenea, în mod discret, într-un lider mondial în domeniul energiei regenerabile.

În ultimul an, țara a devenit principala locație de investiții pentru energia eoliană, solară și nucleară, iar acum ia măsuri drastice împotriva fraudei în materie de tranzacționare a emisiilor pentru a se asigura că progresul nu este umbrit de actorii răi.

Anunțul făcut de China, la 4 februarie, privind noua legislație privind sistemul de comercializare a emisiilor (ETS) arată angajamentul țării de a aborda problema statutului său de cel mai mare poluator la nivel mondial. Sistemul a fost introdus în iulie 2021 și, până la sfârșitul anului 2023, a dus la schimburi de peste 440 de milioane de tone de certificate de emisii, în valoare de aproximativ 3,5 miliarde de dolari, potrivit Reuters.

Cu toate acestea, la scurt timp după instituirea schemei, site-ul afiliat al Investment Monitor, Energy Monitor, a relatat că, deși aceasta a stimulat creșterea eficienței centralelor electrice pe bază de cărbune, lipsa unui plafon absolut de emisii nu a creat necesitatea ca societățile energetice să treacă la surse regenerabile. De asemenea, guvernul și-a exprimat îngrijorarea că actorii rău intenționați falsifică datele, care reprezintă unul dintre punctele cheie ale noii sale legislații.

China, primul loc în lume în ceea ce privește energiile regenerabile

Cu toate acestea, potențialele deficiențe ale sistemului său de comercializare a certificatelor de emisii nu au împiedicat producția de energie verde a Chinei să crească vertiginos în ultimii ani. Se preconizează că energia eoliană și cea solară vor depăși pentru prima dată cărbunele în capacitatea de producție de energie electrică a țării în 2024, reprezentând 40% din capacitatea totală instalată. De asemenea, un raport al Agenției Internaționale pentru Energie (AIE) din ianuarie a remarcat că China a pus în funcțiune în 2023 o capacitate fotovoltaică solară la fel de mare ca întreaga lume în 2022 și că a instalat cu 66% mai multe turbine eoliene noi în acel an decât în anul precedent, potrivit Investment Monitor.
Nu doar energiile regenerabile sunt în plină expansiune nici în China. Ponderea țării în capacitatea globală de generare a energiei nucleare a crescut de la 5% în 2014 la 16% în 2023, iar până în 2025 va construi mult mai multe capacități decât orice altă națiune, potrivit AIE.

Toate acestea fac din China liderul probabil în ceea ce privește reducerea emisiilor din producția de energie electrică între 2024 și 2026, cu scăderi de 1%-2,4% în fiecare an. Aceasta reprezintă aproximativ jumătate din reducerile globale în termeni absoluți.

Lider și în ceea ce privește emisiile

În ciuda acestor progrese impresionante, obiectivul de zero net al țării pentru 2060 este cu zece ani mai târziu decât recomandările ONU pentru menținerea încălzirii globale la 1,5°C peste nivelurile preindustriale.

Economia Chinei este încă puternic dependentă de industriile tradiționale, CIA estimând că acestea au reprezentat 40,5% din PIB-ul său în 2017, față de doar 19,1% din economia SUA.

De asemenea, China este încă dependentă de cărbune ca sursă de energie de rezervă. Premierul Xi Jinping a promis o eliminare treptată a combustibililor fosili, dar crizele, inclusiv invazia Rusiei în Ucraina și reducerea precipitațiilor, au făcut ca sursele alternative de combustibil, cum ar fi gazul și energia hidroelectrică, să fie mai scumpe. Acest lucru înseamnă că China nu este lider mondial doar în ceea ce privește proiectele de energie regenerabilă, ci și în ceea ce privește centralele electrice pe cărbune, pentru care țara a aprobat în 2022 o capacitate nouă de șase ori mai mare decât restul lumii la un loc.

Acest lucru înseamnă că China mai are de parcurs mai mult decât multe alte economii mari, cum ar fi SUA, Regatul Unit și UE, pentru a se decarboniza efectiv. Deși va fi lider mondial în ceea ce privește reducerea emisiilor, acest lucru se datorează în mare parte faptului că pornește de la o bază de referință mult mai ridicată decât blocurile economice concurente. În termeni relativi, atât SUA, cât și UE reduc emisiile mai rapid – se preconizează că UE va reduce emisiile în medie cu 11% pe an între 2024 și 2026.

Perspective internaționale

China este, de asemenea, reticentă în a se implica în ceea ce consideră a fi „cascadorii de PR” ale unor națiuni în legătură cu angajamentele internaționale, cum ar fi promisiunea COP28 de a tripla capacitatea de energie regenerabilă până în 2030.

Explicând că țara merge înainte în ciuda lipsei de cooperare internațională, analistul GlobalData Francesca Gregory comentează: „O combinație între dominația în cadrul industriilor de prelucrare a materialelor cheie, cum ar fi oțelul și polisiliciul, și subvențiile de stat generoase au creat condițiile ideale pentru ca dezvoltatorii să înființeze rapid proiecte eoliene și solare.

„Deși China a refuzat să semneze promisiunea de triplare a energiei regenerabile la COP28 și are în prezent peste 80GW de capacitate în curs de dezvoltare în cadrul viitoarelor sale proiecte termice, se așteaptă totuși ca China să își atingă obiectivul pentru 2030 de 1 200GW de capacitate de energie regenerabilă cu cinci ani mai devreme. Realizarea acestui obiectiv va consolida poziția Chinei ca actor principal în ceea ce privește furnizarea de energie regenerabilă la scară largă.

„În timp ce dominația Chinei în domeniul energiei regenerabile devine din ce în ce mai clară, rămâne de văzut dacă țările occidentale vor alege să se decarbonizeze fără China sau vor profita de impulsul existent al țării în acest domeniu.”