Lumea la zi

Europa, dependentă de China! Ce avertizează prim-ministrul Finlandei

Sanna Marin Sursa foto StirilePROTV
Sursa foto StirilePROTV

Premierul Finlandei, Sanna Marin, a declarat joi, 17 noiembrie, că Europa este în prezent prea dependentă de China în ceea ce privește tehnologia și ar trebui să se ferească de această dependență.

„Să fim sinceri, suntem deja destul de vurnerabili. Se observă acest lucru atunci când se fac analize asupra cipurilor și semiconductorilor , suntem prea dependenți”, a spus Marin, la Slush, un eveniment anual dedicat startup-urilor din Helsinki, citat de REUTERS.

Marin a adăugat de asemenea că Europa are de învățat de pe urma dependenței sale de energia rusească, care a dus la criza energetică actuală din Europa, precum și de lipsa de provizii medicale din timpul pandemiei COVID.

„Trebuie să ne asigurăm că avem capacitățile și cunoștințele necesare pentru a ne construi aceste tehnologii și să ne oprim din a depinde de China și de alte țări cu regim autoritar care au o gândire diferită de cea a țărilor democratice”, a spus Marin.

Premierul  îndeamnă Europa să investească mai mult în propria dezvoltare în cadrul noilor domenii tehnologice, cum ar fi inteligența artificială și informatica cuantică. „Mă îngrijorează cu adevărat această ramură a tehnologiei, deoarece mă tem că repetăm aceleași greșeli cu tehnologia și soluțiile digitale și, de asemenea, cu materiile prime de care avem nevoie pentru a construi aceste tehnologii”, a spus ea.

Soluțile împotriva dependenței tehnologice

Vestea bună este că, spre deosebire de majoritatea politicienilor din Europa, agențiile guvernamentale franceze reacționează din ce în ce mai deschis la aceste riscuri. Un raport clasificat privind provocările legate de protejarea cunoștințelor și a „know-how-ului”  în învățământul superior și în cercetarea științifică a fost prezentat guvernului francez. În plus, secretarul general al apărării și securității naționale din Franța a explicat recent parlamentarilor că „mulți chinezi […] spionează ca nebunii și își fac de cap cu încercările de intrare, inserție și capturare”. Iar specialiștii în contraspionaj economic din cadrul Direcției Generale de Securitate Internă (DGSI) din Franța și-au întărit campania de sensibilizare cu privire la capturarea de tehnologie chineză în lumea cercetării, conform 49security.

Țările europene au nevoie urgentă de mijloace autonome pentru a realiza o cartografiere exhaustivă a participanților de acțiuni chinezi – în special a celor din lumea academică și a cercetării – pentru a înțelege mai bine strategia MCF a Chinei și pentru a evalua sensibilitatea cooperării existente. Odată dezvoltată, această capacitate analitică ar trebui să fie împărtășită la nivel european. O astfel de încercare poate fi observată în cadrul inițiativei grupului de reflecție australian ASPI, China Defence Universities Tracker. Cu toate acestea, deși este un efort lăudabil, este departe de a fi complet sau suficient.

Cartografierea și evaluarea impactului cooperării cu China în Europa nu se poate realiza peste noapte. Astfel, ar fi în interesul Franței și al Germaniei, care este de asemenea implicată împreună cu Parisul, să promoveze discret o astfel de inițiativă în rândul partenerilor lor europeni, consolidând în același timp schimbul de practici cu alte țări care se confruntă de mult timp cu riscuri similare, cum ar fi Japonia, Australia și Taiwan.

Cu atât mai mult, în cazul în care Europa nu acționează cu privire la riscurile reprezentate de China, Statele Unite nu vor sta cu mâinile în sân. Washingtonul va face probabil publică natura sensibilă a anumitor parteneriate UE-China pentru a exercita presiuni și, în cele din urmă, pentru a bloca accesul la piața americană pentru unii participanți de acțiuni europeni.