Infofinanciar > Info > ChatGPT, noua amenințare a sistemului educațional. Tot mai mulți studenți trișează la examene folosind inteligența artificială
Info

ChatGPT, noua amenințare a sistemului educațional. Tot mai mulți studenți trișează la examene folosind inteligența artificială

Chat GPT digitaltrends.com
sursa foto:digitaltrends.com

În doar patru luni, familia de chatbots cu inteligență artificială GPT a schimbat învățământul superior așa cum nu s-a mai întâmplat de la apariția conexiunilor Wi-Fi în sălile de clasă.

ChatGPT și vărul său mai tânăr și mai inteligent, GPT-4, pot crea la comandă un facsimil realist al unei lucrări trimestriale de colegiu sau pot completa răspunsurile la un examen parțial. La începutul anului universitar 2022-23, puțini profesori auziseră de el. Aceștia învață rapid.

Chat GPT, noua amenințare a sistemului educațional

„Cred că acesta este cel mai mare perturbator creativ al educației și al instruirii dintr-o generație”, a declarat Sarah Eaton, profesor asociat de educație la Universitatea din Calgary, care studiază IA.

Impactul acestei tehnologii care se dezvoltă rapid a stârnit preocupări diferite în cadrul colegiilor și domeniilor de studiu, din cauza implicațiilor sale asupra onestității academice și a învățării.  Cu toate acestea, nu toată lumea vede această tehnologie ca pe un fenomen cutremurător. Unii sunt încântați de implicațiile pe care le poate avea asupra învățării.

„Pur și simplu nu a existat panică aici, în campus. De fapt, universitatea este un loc absolut minunat pentru a lua în considerare toate implicațiile, atât bune cât și rele, provocările și noile întrebări ridicate de orice fel de tehnologie nouă, deoarece avem oameni care se vor gândi la probleme din atât de multe unghiuri și orientări diferite”, a declarat Jenny Frederick, director executiv al Centrului Yale Poorvu pentru predare și învățare și prodecan asociat pentru inițiative academice.

În toate universitățile, profesorii au căutat modalități de a-i implica pe studenți, astfel încât să nu mai fie atât de atractiv să trișeze cu ChatGPT, cum ar fi să facă temele mai personalizate în funcție de interesele studenților și să le ceară acestora să realizeze teme de brainstorming și ciorne de eseuri în loc de o singură lucrare finală.

Frederick a recunoscut că la Yale, o școală din Ivy League cu multe resurse la dispoziție, ar putea fi mai ușor pentru colegiu să adopte tehnologia fără teamă.

La școlile mici, cum ar fi Texas Woman’s University, ChatGPT a provocat mai multă ezitare.

„Cred că sentimentul majorității din partea rețelei mele academice este unul de anxietate și teamă”, a declarat Daniel Ernst, profesor asociat de engleză la această școală.

La sfârșitul lunii ianuarie, Texas Woman’s University a organizat un atelier pentru cadrele didactice cu privire la ChatGPT. Genevieve West, președinta Departamentului de studii lingvistice, culturale și de gen al școlii, a declarat că a observat o diferență între generații la acest eveniment: Profesorii mai tineri au fost mai entuziasmați de această tehnologie, în timp ce profesorii mai în vârstă și-au exprimat mai multe îngrijorări.

Chat GP teste utilizat la scară largă

De la lansarea sa la sfârșitul lunii noiembrie, ChatGPT a adunat deja 100 de milioane de utilizatori. În acest timp, utilizarea sa a crescut rapid în campusuri. Într-un sondaj informal și anonim din ianuarie, 17 % dintre studenții de la Stanford au recunoscut că au folosit ChatGPT în timpul examenelor finale din toamnă. Cei mai mulți au spus că au folosit inteligența artificială doar pentru a face brainstorming, a schița și a formula idei rapid.  O mică parte a spus că au prezentat munca ChatGPT ca fiind a lor.

Popularizarea rapidă a noii tehnologii a făcut ca atât școlile mici, cât și cele mari, să se grăbească să elaboreze linii directoare privind modul de abordare a acesteia.

Stephanie Frank, profesor asociat de instruire în domeniul religiei și al științelor umaniste la Columbia College din Chicago, a petrecut ultimele câteva săptămâni într-un grup de lucru pentru a decide cum ar trebui să se ocupe facultatea de chatbots.

„Scopul a fost să scoatem ceva înainte de examene, care au fost săptămâna aceasta pentru noi”, a spus ea. Grupul de lucru a emis și un memoriu către facultate.

Columbia a organizat grupul de lucru după ce un profesor a surprins un student „destul de flagrant” folosind ChatGPT pentru răspunsuri la un test, a spus Frank. Profesorul a anulat testul, cerându-le studenților să trimită în schimb notițe de clasă scrise de mână. Același student a furnizat note scrise de mână care păreau să fi fost copiate de pe ChatGPT.

Mai degrabă decât să stabilească reguli la nivelul întregului campus, grupul de lucru de la Columbia College a îndemnat profesorii să ia decizii individuale cu privire la dacă și când ar trebui să li se permită studenților – sau să fie încurajați, sau chiar desemnați – să folosească IA, potrivit The Hill.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.