Lumea la zi

Charles este noul rege al Marii Britanii! Ce se întâmplă acum în Anglia?

Regina Elisabeta sursa foto Romania Libera
Regina Elisabeta sursa foto Romania Libera

Luând în considerarea starea de sănătate a Reginei Elisabeta a II a, există posibilitatea ca  tronul Angliei să își primească noul rege. În cazul morții suveranei, primul său născut Charles, Prințul de Wales îi va prelua toate prerogativele și va fi investit drept Rege al Regatului Unit.

În aprilie 2018, cel mai longeviv monarh britanic, în vârstă de 96 de ani, a emis o cerere oficială pentru șefii de guvern din Commonwealth de a-l numi pe fiul său, prințul Charles, ca succesor al ei. Regina Elisabeta a II a a declarat în timpul unei întâlniri oficiale la Palatul Buckingham că: „Este dorința mea sinceră ca Commonwealth-ul să continue să ofere stabilitate și continuitate pentru generațiile viitoare și să decidă ca, într-o zi, Prințul de Wales să continue munca importantă începută de tatăl meu în 1949″.

Monarhul a continuat spunând că speră ca Prințul Charles să îi ducă mai departe moștenirea, adăugând: „Continuând să prețuim și să revigorăm asociațiile și activitățile noastre, cred că vom asigura o lume mai sigură, mai prosperă și mai durabilă pentru cei care ne urmează: o lume în care generozitatea spiritului Commonwealth-ului poate aduce tuturor atingerea sa blândă de vindecare și speranță.”

Prințul Charles este primul dintr-o lungă listă de moștenitori ai tronului (urmat de Prințul William), așa că anunțul a fost așteptat de mult timp. Cu toate acestea, regina Elisabeta nu își susținuse public fiul ca viitor lider al Commonwealth-ului înainte, așa că a fost un lucru destul de important.

Deși regina își va continua probabil domnia, cel puțin în mod oficial,  până când nu va mai putea face acest lucru, este posibil ca prințul Charles să devină rege fără a fi încoronat vreodată. În cazul în care Majestatea Sa ar muri brusc, el i-ar lua automat locul ca moștenitor de drept. Deși o ceremonie de încoronare este o tradiție, aceasta nu este cerută de familia regală, deoarece el a fost deja desemnat drept succesor al ei.

Ultima vizită a Prințului Charles în România

Moștenitorul tronului britanic a vizitat România aproape anual încă din 1998, iar ultima vizită având loc în luna mai a acestui an.  Atunci, Prințul Charles și-a petrecut prima zi în Covasna, în cadrul vizitei oficiale în România. Alteța Sa Regală și-a petrecut timp și la proprietatea sa din Valea Zălanului, după întâlnirile oficiale. Atunci când Prințul nu se află în România, reședința poate fi închiriată, spre bucuria turiștilor. El continuă să aprecieze peisajele din  mijlocul naturii și liniștea pe care o zonă atât de îndepărtată din județul Covasna o oferă oricărui vizitator. Prințul de Wales deține trei case, însumând șapte camere, pe care turiștii le pot închiria cât timp Alteța Sa Regală nu se află în România. De asemenea, el deține încă o proprietate în Brașov, la Viscri.