Infofinanciar > Lumea la zi > Cetățenii Republicii Moldova vor trebui să plătească ca să intre în România! De când va fi aplicată legea
Lumea la zi

Cetățenii Republicii Moldova vor trebui să plătească ca să intre în România! De când va fi aplicată legea

Pașapoarte, Sursă foto: emigrare.md
Sursă foto: emigrare.md

Comisia Europeană a decis ca, din noiembrie 2023, cetățenii statelor extra-comunitare, printre care și cei ai Republicii Moldova, să plătească 7 euro și să aibă o viză specială pentru a intra în spațiul UE, unde se află România. Astfel, aceștia vor fi obligați să aplice pentru ETIAS (European Travel Information and Authorization System) pentru a trece granița în țara noastră

Reprezentanții forului european au transmis că ETIAS este un sistem electronic de autorizare a călătoriei pentru turiștii care provin din țările non-UE, care până acum nu aveau nevoie de viză. Printre acestea se numără SUA, Canada, Marea Britanie sau Republica Moldova.

ETIAS va fi adoptat din noiembrie 2023, în contextul în care blocul comunitar vrea să-și consolideze securitatea la frontieră. De asemenea, oficialii UE vor să monitorizeze digital turiștii care intră și ies din țările membre. ETIAS va fi valabil 3 ani.

În ceea ce privește taxa de 7 euro, aceasta va urma să fie plătită doar de persoanele între 18 și 70 de ani. Comisia Europeană voia, inițial, să introducă această măsură din luna mai, scrie mybusiness.md.

În ce va consta ETIAS

Mai multe voci din cadrul Comisiei Europene spun că ETIAS va fi necesar și pentru cetățenii non-UE care vor să intre în spațiul Schengen, însă această măsură nu a fost încă stabilită, scrie Wall Street România.

Potrivit reprezentanților Comisiei Europene, ETIAS nu este o viză, ci doar un sistem automatizat, precum ESTA în Statele Unite.

Însă, oficialii europeni au transmis că aprobarea în sistem poate fi respinsă, dacă respectiva persoană, provenită din spațiul non-UE, figurează într-o bază de date, cum ar fi cele ale Interpol sau ale autorităților de frontieră din statele Schengen.

Comisia spune că aproximativ 95% dintre cereri vor fi aprobate automat, 3-4% vor dura mai mult (maxim 30 de zile), impunând verificări, în timp ce 1-2% vor necesita o „procesare manuală”.

Ulterior, aprobarea sau refuzul vor fi transmise pe mail. Dacă o persoană se simte neîndreptățită în cazul unui refuz, aceasta are dreptul la apel.

Motivele pentru care se introduce ETIAS

Decizia Uniunii Europene de a introduce ETIAS a fost „împinsă de la spate” de patru motive principale:

a) numărul oamenilor care vizitează Uniunea Europeană este în creștere (aproximativ 50 de milioane de vizitatori individuali în 2021 și peste 200 de milioane de intrări)

b) numărul refugiaților și al persoanelor care cer azil în UE a crescut în ultimii ani, din cauza persecuțiilor, războiului sau a beneficiilor economice

c) numărul actelor teroriste din UE (cele mai afectate fiind Franța, Belgia, Germania și Spania)

d) progresele în tehnologia comunicațiilor electronice, precum și utilizarea internetului de către oamenii din întreaga lume au făcut ca o formă electronică de autorizare înainte de călătorie să devină o modalitate realistă și practică de a obține tipul de informații care s-ar dovedi utile autorităților de la frontieră și securității europene.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.