Infofinanciar > Lumea la zi > Cerealele ucrainene rămân în pericol. Rusia nu dorește reluarea acordului
Lumea la zi

Cerealele ucrainene rămân în pericol. Rusia nu dorește reluarea acordului

Cereale din Ucraina - sursa foto - stirileprotv.ro
Sursa foto: arhiva companiei

După cum au declarat oficialii de la Kremlin, nu există nicio perspectivă ca înțelegerea cu privire la cerealele din Marea Neagră să se reia. Luna în care acordul care oferea Ucrainei posibilitatea de a-și exporta cerealele în siguranță prin Marea Neagră a fost iulie 2023. Atunci, Rusia a făcut un pas în spate din acest acord.

Unul dintre motivele pentru care Rusia a renunțat la acest acord a fost pentru că, după cum au declarat oficialii, nu se putea garanta siguranța navelor. După cum au informat reprezentanții Organizației Națiunilor Unite, evoluția va „lovi în plin oamenii nevoiași de pretutindeni”.

Numele care i-a fost oferit Ucrainei, înainte de începerea conflictului militar din februarie 2022, era de „grânarul Europei”. Acest lucru se datora faptului că industria agricolă a acestei țări era una vastă.

Războiul a adus un dezechilibru pe aproximativ o treime din piața mondială a grâului. Pandemia de COVID a făcut ca securitatea alimentară să fie pusă în pericol. Iar războiul a agravat acest lucru, informează g4media.ro