Infofinanciar > Lumea la zi > Zelenski se întâlnește cu Erdogan în Turcia. Coridorul cerealelor din Marea Neagră, în centrul discuțiilor
Lumea la zi

Zelenski se întâlnește cu Erdogan în Turcia. Coridorul cerealelor din Marea Neagră, în centrul discuțiilor

Erdogan si Zelenski Sursa foto Gazeta de Sud
Sursa foto: arhiva companiei

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski va efectua o vizită vineri, 8 martie, în Turcia. Acesta se va întâlni cu președintele turc Tayyip Erdogan, a anunțat președinția turcă.

Într-o postare pe platforma de socializare X, președinția turcă a precizat că liderii vor discuta despre evoluția războiului dintre Ucraina și Rusia. Dar și despre acordul privind cerealele din Marea Neagră și despre relațiile bilaterale.

Rusia s-a retras în iulie 2023 din acest acord, care a permis Ucrainei să exporte în siguranță cereale din porturile sale de la Marea Neagră, afirmând că cererile sale de condiții mai bune pentru propriile exporturi de alimente și îngrășăminte au fost ignorate.

Ankara a încercat să convingă Rusia să se întoarcă la Inițiativa privind Marea Neagră. Aceasta a fost mediată de Turcia și de Națiunile Unite. Rusia a declarat că nu este interesată să o relanseze.

Turcia, membră a NATO, are o frontieră maritimă cu Ucraina și Rusia în Marea Neagră. Aceasta a încercat să mențină relații bune cu ambele țări pe fondul războiului. Ea a oferit sprijin militar Kievului și și-a exprimat susținerea pentru integritatea teritorială a acestuia, opunându-se în același timp sancțiunilor impuse Rusiei, transmite reuters.com