Infofinanciar > Lumea la zi > Se cere oprirea focului din Gaza. Oficialii arabi și musulmani fac presiuni
Lumea la zi

Se cere oprirea focului din Gaza. Oficialii arabi și musulmani fac presiuni

Israel si Fasia Gaza Sursa foto Arhiva companiei
Sursa foto: arhiva companiei

Miniștrii arabi și musulmani au cerut luni, 20 noiembrie, o încetare imediată a focului în Gaza. Asta în timp ce delegația lor a vizitat Beijingul în prima etapă a unui turneu pentru a face presiuni în vederea încetării ostilităților. Și pentru a permite accesul ajutorului umanitar în enclava palestiniană devastată.

Delegația, care urmează să se întâlnească cu oficiali care reprezintă fiecare dintre cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU, exercită, de asemenea, presiuni asupra Occidentului pentru a respinge justificarea Israelului privind acțiunile sale împotriva palestinienilor ca fiind de autoapărare.

Întâlnire la nivel înalt

Oficialii care se întâlnesc luni, 20 noiembrie, cu șeful diplomației chineze, Wang Yi, provin, printre alții, din Arabia Saudită, Iordania, Egipt, Indonezia, autoritățile palestiniene și Organizația pentru Cooperare Islamică.

„Suntem aici pentru a trimite un semnal clar. Trebuie să oprim imediat luptele și crimele. Trebuie să livrăm imediat provizii umanitare în Gaza”, a declarat ministrul saudit de externe, prințul Faisal bin Farhan Al Saud.

De asemenea, summitul extraordinar comun arabo-islamic de la Riad din această lună a îndemnat Curtea Penală Internațională să investigheze „crimele de război și crimele împotriva umanității pe care Israelul le comite” în teritoriile palestiniene.

Arabia Saudită face presiuni

Arabia Saudită a încercat să facă presiuni asupra Statelor Unite și Israelului pentru a pune capăt ostilităților din Gaza. Iar prințul moștenitor Mohammed bin Salman, conducătorul de facto al regatului, a reunit liderii arabi și musulmani pentru a consolida acest mesaj.

În comentariile postate de ministerul său pe X, cunoscut anterior sub numele de Twitter, ministrul egiptean de externe Sameh Shoukry i-a spus omologului său chinez: „Așteptăm cu nerăbdare un rol mai puternic din partea marilor puteri, cum ar fi China, pentru a opri atacurile împotriva palestinienilor din Fâșia Gaza. Din nefericire, există țări mari care oferă acoperire atacurilor israeliene actuale”.

Aproximativ 240 de ostatici au fost luați în timpul raidului transfrontalier mortal al Hamas în Israel la 7 octombrie. Acesta a determinat Israelul să invadeze Fâșia Gaza cu intenția de a eradica gruparea militantă islamistă. Guvernul din Gaza, condus de Hamas, a declarat că, de atunci, cel puțin 13.000 de palestinieni au fost uciși în bombardamentele israeliene. Inclusiv cel puțin 5.500 de copii.

Interesele Israelului

Ambasadoarea israeliană la Beijing, Irit Ben-Abba, a declarat reporterilor străini că speră că nu vor exista „declarații din această vizită despre o încetare a focului. Acum nu este momentul”.

Ea a spus că Israelul speră ca delegația să vorbească despre ostaticii capturați de Hamas „și să ceară eliberarea lor imediată. Fără condiții prealabile”. Ea a mai adăugat că părțile implicate ar trebui să discute împreună despre „rolul Egiptului în facilitarea asistenței umanitare”.

Chinezul Wang a declarat că Beijingul este un „bun prieten și frate al țărilor arabe și musulmane”. Și a adăugat că „a susținut întotdeauna cu fermitate cauza justă a poporului palestinian de a-și restabili drepturile și interesele naționale legitime”.

Poziția Chinei

De la începutul ostilităților, ministerul de externe al Chinei nu a condamnat în repetate rânduri Hamas. În schimb, a cerut o dezescaladar. A cerut și ca Israelul și Palestina să urmărească o „soluție cu două state”. Asta pentru o Palestină independentă.

De la sfârșitul celor aproape trei ani de blocaj COVID al Chinei, Xi a lansat o campanie diplomatică menită să contracareze Statele Unite și aliații acestora, despre care spune că încearcă să limiteze și să suprime țara sa.

Beijingul a aprofundat alianțele cu grupuri multilaterale conduse de non-occidentali. Cum ar fi blocul de națiuni BRICS. Asta în timp ce a consolidat legăturile cu țările din Orientul Mijlociu și din Sudul Global.

Efortul Chinei

Wang a adăugat că China va depune eforturi pentru „a opri luptele din Gaza cât mai curând posibil. Pentru a atenua criza umanitară. Dar și pentru a promova o soluționare rapidă, cuprinzătoare, justă și durabilă a problemei palestiniene”.

Trimisul special al Chinei pentru Orientul Mijlociu, Zhai Jun, s-a angajat în ultimul an cu oficiali din Israel și Autoritatea Palestiniană, care guvernează în Cisiordania ocupată, precum și cu Liga Arabă și UE, pentru a discuta despre o soluție cu două state și recunoașterea Palestinei la ONU, informează reuters.com