Infofinanciar > Info > Dureri nespuse: un sfert din copiii din România au sau au avut cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate
Info

Dureri nespuse: un sfert din copiii din România au sau au avut cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate

Copii, sursa edupedu.ro
Foto: facebook.com

Aproape un sfert din copiii din România au sau au avut cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate.

Dintre aceștia, 173.000 au fost lipsiți de prezența ambilor părinți. Rezultatele acestui studiu realizat de organizația Salvați Copiiia fost dezbătut la Bruxelles.

Un sfert din copiii din România, neglijați

”Aproximativ 954 de copii români au fost lipsiți de prezența unui părinte până la 18 ani. Evident, din cauza plecării acestuia la muncă în străinătate. 175.000 dintre ei au avut ambii părinți plecați. Este rezultatul direct al libertății de mișcare pe piața europeană a muncii. Dar și un efect al dorinței de a câștiga mai bine. Conform Gabrielei Alexandrescu, președintele Asociației Salvați Copiii, în 61,5% din cazuri tatăl este cel care a fost sau este plecat. În 20,5% mama, iar în 18% ambii părinți au fost departe de proprii copii.

Conform europarlamentarului Victor Negrescu, această situație afectează milioane de copii din estul Europei. Și asta, în condițiile în care mobilitatea forței de muncă este direcționată către vestul Europei. Pentru că aici se câștigă mai bine.

Nici bulgarii nu stau mai bine

Conform europarlamentarului bulgar Petăr Vitanov, în Bulgaria există circa 240.000 de copii în această situație. Cel mai grav caz fiind regiunea Rodopilor, unde 60% din totalul copiilor au cel puțin un părinte plecat la. În cadrul dezbaterii, europarlamentarul Victor Negrescu propunea formarea unui grup de lucru la Bruxelles. Acesta ar trebui să strângă toate instituțiile europene și naționale reprezentative pentru a putea aborda problema atât la nivel de țară, cât și la nivel de fenomen care afectează jumătate din continent.