Infofinanciar > Opinii > Cercetează, apoi crede. Trecerea din online în viața reală
Opinii

Cercetează, apoi crede. Trecerea din online în viața reală

Cercetează, apoi crede. Trecerea din online în viața reală
arhivă personală

În această eră a tehnologiei, în care orice este la un click distanță, riscăm de foarte multe ori să ajungem să fim păcăliți. Dezinformarea este în momentul de față una dintre cele mai grave probleme ale societății.

Suntem foarte fragili și mintea noastră, chiar dacă nu asta dorim, absoarbe totul ca un burete și rămâne îmbibată cu tot ceea ce citim, fie că este vorba despre știri, anunțuri, postări sau simple idei ale unor diferiți oameni, acestea ne pot afecta și crea iluzia unei realități inexistente.

Crede și nu cerceta?

Sunt multe exemple pe care le avem de-a lungul istoriei, când nu exista tehnologia, care din pricina faptului că au fost crezute cu vehemență cuvintele unor oamenii care doreau doar manipulare s-a creat un lung șir de generații care au trăit în minciună. Exemplul pe subiect, care a fost foarte discutat, este atribuirea sintagmei „crede și nu cerceta” bibliei, care în realitate nu există scrisă, însă, istoricii sunt de părere că citatul îi aparține filozofului grec Celsus, care a trăit în secolul al II-lea. Unii cercetători cred că Celsus îi acuză pe creştini de manipularea unor oameni simpli şi creduli, care pot fi păcăliţi uşor. În acest mod acestor oameni li se prezenta o religie nouă şi atractivă, cu scopul de a-i converti. Deducţia făcută de Celsius provine din versetul atribuit lui Ioan (20:29), unde Isus îi spune lui Toma: “Pentru că M-ai văzut, ai crezut. Ferice de cei ce n-au văzut, şi au crezut“. Cine a fost în final manipulat?

Informația, cheia succesului

Am ajuns, în vremurile noastre, să deținem puterea absolută a informației. Acum oricine poate deveni orice, poate ajunge oriunde și poate auzi pe oricine doar folosind telefonul, atât de simplu, însă există și o mulțime de dezavantaje. Suntem constant sub presiunea incertitudinii, pentru că, nu este așa, oamenii sunt răi și au interese, astfel încât uită de valori și pot minți pentru a scoate în față un „produs” inexistent în viața reală dar foarte important în lumea lor. Faptul că putem alege pe cine să credem este secretul nostru. Să cernem de două, chiar de trei ori ce ne este servit în mediul online este vital pentru a nu crea haos. Trebuie o atenție ridicată asupra locurilor sau persoanelor de unde alegem să luăm „de bune” informațiile. Omul a procesat dintotdeauna informația, dar aceasta proprietate era mai mult un privilegiu al conștiinței celor mai de seamă oameni ai unei anumite comunități: împărați, regi, faraoni, boieri, aristocrați. Astăzi, însă, procesarea informației poate fi realizată de oricine. Dar alegem noi sau nu să procesăm informațiile care ne înconjoară?

Impactul căutării online

De asemenea, există o altă problemă care este neglijată. Impactul căutării online are și o influență asupra creierului nostru. Se pare că, după niște studii făcute de neurologi, atunci când cantitatea de informații pe care ni le oferă internetul sau navigarea în mediul online este prea mare pentru creierul nostru, ne este afectată memoria. Noi ajungem să citim o cantitate mare de informații în mod superficial pe care nu o stocăm pe termen lung. După cum spun specialiștii memoria pe termen lung are un rol important, aceea de a ne ajuta să fim capabili de idei creative și gânduri complexe. Acest lucru se întâmplă în situația în care considerăm că avem prea multe cunoștințe stocate, citim superficial și nu reținem informațiile pe care le căutăm în mediul online.

Sunt trei generații care sunt afectate în mod diferit de această putere a internetului dar pentru care repercusiunile sunt aceleași. 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.