Infofinanciar > Info > Noi progrese în digitalizare! Cazierul judiciar va fi disponibil online de astăzi
Info

Noi progrese în digitalizare! Cazierul judiciar va fi disponibil online de astăzi

Sebastian Burduja - sursa foto - playtech.ro
sursa foto - playtech.ro

Sebastian Burduja, Ministrul Digitalizării, a anunțat că începând de miercuri, 1 februarie, informațiile din cazierul judiciar vor putea fi accesate online prin intermediul aplicației „ghiseul.ro” și a unui centru de servicii dezvoltat la nivelul Ministerului Afacerilor Interne.

Ministrul a făcut aceste precizări într-o conferință de presă la Palatul Victoria, marți, în legătură cu prezentarea noilor măsuri adoptate de Guvern privind utilizarea tehnologiei cloud în sectorul guvernamental.

Cum funcționează aplicația

La întrebarea cum vor fi interconectate serviciile prin intermediul aplicației „ghiseul.ro” cu hub-ul de servicii al MAI, planificat să devină operațional în acest an, Ministrul Digitalizării a răspuns: „Prin foarte multă muncă şi printr-o excepţională colaborare între echipa Ministerului Cercetării şi echipa Ministerului Afacerilor Interne”.

Burduja a explicat procesul: „Cazierul judiciar nu se va elibera direct din ghiseul.ro, ci din ghiseul.ro vom merge în hub şi deci din hub va putea fi eliberat. (…) O să-l vedeţi disponibil de mâine, dar asta o să vă spună Ministerul Afacerilor Interne. Şi este un exemplu de proiect care, printr-o muncă realmente de zile şi nopţi, este, iată, lansat înainte, mult înainte de termen, cel puţin la nivelul acestui serviciu de cazier judiciar, unde noi ne-am luat acest angajament. Şi iată, reuşim să livrăm exact ceea ce am promis: ca, din 1 februarie, cazierul judiciar pentru românii care n-au fapte înscrise în cazierul judiciar, e vorba de cea mai mare parte a românilor, să poată fi eliberat”, citează Agerpres.

Procesul de digitalizare al platformei guvernamentale

Guvernul României a postat pe Facebook declarațiile premierului Nicolae-Ionel Ciucă în legătură cu procesul de digitalizare pentru platforma de Could Guvernamental.

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a declarat că administrația guvernamentală va fi digitalizată în beneficiul cetățenilor și a mediului de afaceri prin investiții esențiale, care sunt asumate și finanțate prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență.

Acesta a spus că “Prin Platforma de Cloud Guvernamental, reunim într-o singură arhitectură informatică, sigură și consolidată, aplicațiile și sistemele informatice ale administrației publice centrale.

Cu un buget alocat total de peste o jumătate de miliard de euro fără TVA, facilităm trecerea României către o economie digitală  sigură, dinamică și aliniată cu direcțiile strategice de acțiune ale Uniunii Europene în ceea ce privește guvernanța datelor.

Ne asumăm planul de migrare a minimum 30 de instituții publice către platforma de cloud guvernamental până în 2026 și reglementăm, printre primii la nivelul UE, politica de tip “cloud first”. Instituțiile publice sunt obligate să recurgă la soluții compatibile cu sistemul de cloud, ceea ce înseamnă eficientizarea costurilor, transparență deplină și siguranța datelor. Românii vor ști de câte ori statul le va accesa datele și vor fi notificați, în acest sens, în timp real”.

Progrese în cazul cardurilor electronice de identitate

Premierul a afirmat că astăzi au continuat procesul de digitalizare a procedurilor legate de evidența persoanei și eliberarea cărții electronice de identitate, cu o finanțare de 200 de milioane de euro din PNRR. Scopul, spune Ciucă, este de a simplifica procesul de emitere a actelor de identitate și de a definitiva cadrul normativ astfel încât în următorul an și jumătate, cetățenii să poată solicita și primi actul de identitate de la orice serviciu public comunitar de evidență a persoanelor din România.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.