Infofinanciar > Lumea la zi > Centrala nucleară Zaporojie e o bombă cu ceas! Șeful AIEA merge să se întâlnească cu Putin
Lumea la zi

Centrala nucleară Zaporojie e o bombă cu ceas! Șeful AIEA merge să se întâlnească cu Putin

Centrala nucleară Zaporojie e o bombă cu ceas!
Sursa foto: national.ro

Directorul General al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, are programată în această săptămână o discuție directă cu președintele rus Vladimir Putin referitoare la situația critică de la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina. Ocupată de trupele ruse.

Potrivit lui Grossi, centrala este în prezent alimentată doar printr-o singură linie de înaltă tensiune pentru răcirea materialului nuclear. Ceea ce face ca situația să fie extrem de delicată.

Centrala nucleară Zaporojie e o bombă cu ceas!

Responsabilul AIEA a subliniat că integritatea fizică a centralei rămâne în continuare sub amenințare. Grossi urmează să călătorească în Rusia pentru o nouă întâlnire cu liderul de la Kremlin în această săptămână. El s-a întâlnit anterior cu Putin în octombrie 2022 pentru a discuta stabilirea unei zone de securitate în jurul centralei, însă planul convenit nu a fost implementat niciodată, parțial din cauza opoziției Ucrainei.

Centrala nucleară Zaporojie e o bombă cu ceas!

Centrala nucleară Zaporojie e o bombă cu ceas! digi24.ro

În locul acelui plan, AIEA a prezentat Consiliului de Securitate ONU o listă de principii pentru prevenirea unui accident nuclear la Zaporojie, referitoare la integritatea fizică a instalației, aprovizionarea cu energie și condițiile de lucru ale personalului.

În urma evenimentelor recente, Rafael Grossi a subliniat că șase dintre cele șapte principii de securitate nucleară stabilite în lista respectivă au fost încălcate. Fie total, fie parțial. Directorul general al AIEA a menționat în mod specific probleme precum întreruperea frecventă a furnizării de energie către centrala nucleară. Dar și insuficiența personalului, întârzierile în lucrările de întreținere și lipsa pieselor de schimb.

Centrala a fost deconectată repetat de la sursele externe

De asemenea, echipa AIEA de la fața locului a întâmpinat dificultăți în a obține permisiunea de a efectua inspecții libere în interiorul centralei, pentru a verifica posibila amplasare a armelor.

Centrala nucleară Zaporojie, ocupată de trupele ruse în martie 2022, este cea mai mare din Europa și se află în apropierea liniei frontului. În zona orașului ucrainean Energodar. Cu personal ucrainean, centrala are în permanență o echipă de experți AIEA la fața locului. Zonele acesteia au fost afectate de mai multe ori de obuze, iar trupele ruse și cele ucrainene s-au acuzat reciproc pentru aceste atacuri.

Centrala a fost deconectată repetat de la sursele externe de alimentare cu energie electrică. Esențiale pentru răcirea reactoarelor. Aceste situații au fost rezolvate temporar prin utilizarea generatoarelor diesel, conform digi24.ro.