Infofinanciar > Lumea la zi > Israelul pune în pericol relația cu Rusia. Ucraina va primi sisteme moderne de apărare
Lumea la zi

Israelul pune în pericol relația cu Rusia. Ucraina va primi sisteme moderne de apărare

rusia israel (sursă foto: dreamstime)
Sursa foto: dreamstime.com

Israelul este pe cale de a-și pune relațiile cu Rusia în pericol. Acest lucru va fi generat de faptul că Ucraina va primi din partea statului israelian unul dintre cele mai performante sisteme de apărare de la nivel mondial. Concret, este vorba despre „Cod Roșu”. Acesta este un sistem de avertizare timpuri despre atacurile aeriene.

Reprezentantul permanent al Israelului la Națiunile Unite, Gilad Erdan, a declarat miercuri, într-un discurs, că țara din Orientul Mijlociu „lucrează pentru a oferi Ucrainei sisteme de avertizare timpurie”.

Ajutor pentru salvarea vieților

Astfel de sisteme ar ajuta la „salvarea de vieți civile de atacurile nediscriminatorii ale Rusiei cu rachete și drone”, a spus Erdan.

Un purtător de cuvânt al Ministerului israelian de Externe a declarat pentru Business Insider că sistemul „nu este Iron Dome”, cel mai avansat sistem de apărare aeriană al Israelului.

Mai degrabă, ar fi un „sistem de alarmă” care ar ajuta „să ducă oamenii în adăposturi”. Acesta ar fi probabil foarte asemănător cu sistemul radar israelian Tzeva Adom, a declarat purtătorul de cuvânt.

Sistemul de avertizare timpurie

Tzeva Adom, care înseamnă „Cod roșu” în ebraică, este un sistem radar de avertizare timpurie. Instalat inițial de către Forțele de Apărare ale Israelului în orașele din jurul Fâșiei Gaza la sfârșitul anilor 1990, sistemul acoperă acum întregul Israel.

La detectarea semnăturii de lansare a unei rachete, sistemul public de avertizare din comunitățile israeliene și din bazele militare din apropiere este declanșat automat. O voce feminină preînregistrată anunță „Tzeva Adom” de patru ori.

Acest ciclu de difuzare continuă până când nu mai sunt detectate alte lansări. Alertele sunt disponibile, de asemenea, prin intermediul unei aplicații pentru dispozitive iOS și Android încă din 2014. Israelul este unul dintre liderii mondiali în ceea ce privește sistemele de detectare timpurie.

Ajutor pentru Ucraina

Utilizarea sistemului în Ucraina va însemna probabil că Israelul va trebui să trimită soldați specializați pentru a-i ajuta pe ucraineni să îl integreze. Purtătorul de cuvânt israelian nu a fost în măsură să confirme când va avea loc acest lucru.

Dar a declarat că sistemul și cele similare ar trebui să le ofere ucrainenilor mai mult timp pentru a se muta în zone sigure. Cum ar fi buncărele civile, care au devenit deja obișnuite în Ucraina.

Relații instabile între Israel și Rusia

În ultimii doi ani, Israelul a mers pe o frânghie diplomatică în războiul dintre Rusia și Ucraina. În timpul invaziei inițiale, Israelul a oferit „mai mult de 100 de tone de echipament umanitar”, după cum a declarat Erdan în discursul său de la ONU.

Un spital de campanie de la granița Ucrainei „a tratat peste 7000 de răniți”. Iar „sute de pacienți ucraineni au primit cele mai bune îngrijiri posibile” în spitale și centre de reabilitare din Israel.

Dar Israelul s-a abținut în mod constant să trimită ajutor militar. Sau să se alăture sancțiunilor occidentale. În parte pentru că nu a vrut să provoace Rusia.

Susținerea Rusiei

Rusia a fost mult timp un susținător al Iranului, al Hezbollah și al președintelui Bashir al-Assad în Siria. Între timp, Teheranul a furnizat Rusiei și drone Shahed de fabricație iraniană. Care au fost folosite pentru a bombarda orașe din Ucraina.

Deși este puțin probabil ca mișcarea Israelului să schimbe dramatic războiul pentru Ucraina, aceasta semnalează totuși o schimbare majoră în politica externă israeliană. Erdan s-a referit la Ucraina ca fiind „aliații” și „prietenii la nevoie” ai Israelului.

Luptă pentru supraviețuire

Ambele țări „duc o bătălie pentru supraviețuire”, a spus el. Acesta a mai adăugat că „statul Israel a fost întotdeauna și va continua să rămână angajat față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”.

Anunțul israelian nu a venit „din senin”, a declarat Amir Weitmann, șeful grupului libertarienilor din Partidul Likud, aflat la putere în Israel.

Anunțul a fost făcut în contextul în care Rusia găzduiește o reuniune intra-palestiniană la Moscova în weekend-ul care a trecut. Reprezentanți ai Hamas și Jihadului Islamic au fost primiți în capitala rusă pentru a ajuta diferitele forțe palestiniene să cadă de acord să se unească din punct de vedere politic, a declarat adjunctul ministrului rus de externe, Mihail Bogdanov, pentru agenția de presă de stat TASS.

Nu există nicio îndoială că „Rusia este puternic implicată în ceea ce se întâmplă în Israel”, a declarat Weitmann. El a făcut referire la războiul continuu din Gaza dintre Israel și Hamas, în care mii de palestinieni nevinovați și-au pierdut viața. Cu toate acestea, nu este clar „la ce nivel”, a spus el.

Capacitatea Israelului de a oferi ajutor

În prezent, Israelul nu are „nicio capacitate” de a furniza sisteme de armament altor țări. Mai ales dacă ar trebui să intre într-un război cu Hezbollah, care se mândrește cu un stoc de până la 150.000 de rachete și rachete. Cu toate acestea, acesta a fost „doar începutul” angajamentului Israelului față de Ucraina, a declarat politicianul.

„Israelul va adopta o poziție mai agresivă împotriva Rusiei” de acum înainte, a transmis el. De asemenea, acesta a mai precizat că, dacă războiul din Ucraina nu se va încheia până când Israelul își va rezolva problema locală, atunci va fi mai bine. „Armele israeliene vor ajunge în Ucraina”.

Un interviu al lui Weitmann la televiziunea rusă Russia Today, susținută de stat, a devenit viral la sfârșitul anului trecut. Atunci, acesta transmitea că „Rusia va plăti prețul” pentru că „susține inamicii Israelului”. „Ne vom asigura că Ucraina va câștiga”, a spus el atunci, conform businessinsider.com