Infofinanciar > Lumea la zi > Cele mai recente știri globale. Rachete, Google, investiții, cipuri, demisie și evacuări
Lumea la zi

Cele mai recente știri globale. Rachete, Google, investiții, cipuri, demisie și evacuări

Taiwanul a fost bine pregătit pentru cutremur.
sursa foto: pexel.com

Fondatorul World Central Kitchen a acuzat Israelul că îi vizează pe lucrătorii organizației caritabile „în mod sistematic, mașină cu mașină”. După ce luni, rachetele israeliene au ucis șapte dintre ei care călătoreau într-un convoi.

José Andrés a declarat că forțele israeliene cunoșteau mișcările muncitorilor și că mașinile erau bine semnalizate. Nu a fost doar „ghinion”. De atunci, WCK și alte grupuri umanitare și-au suspendat operațiunile în Gaza.

Cele mai recente știri globale

Binyamin Netanyahu, prim-ministrul israelian, a recunoscut „evenimentul tragic”. A adăugat că ,,acest lucru se întâmplă în război”. Între timp, Benny Gantz, membru al cabinetului de război al țării, a cerut alegeri anticipate, sporind astfel presiunea asupra dlui Netanyahu.

Se pare că Google ia în considerare posibilitatea de a percepe taxe pentru noile funcții premium de inteligență artificială din motorul său de căutare. Gigantul tehnologic analizează posibilitatea de a adăuga căutarea cu inteligență artificială în serviciul său actual de abonament. Oferă acces la asistentul său de inteligență artificială, Gemini. Ar fi prima dată când compania ar pune o parte din produsul său de bază în spatele unui paywall.

TSMC cel mai mare producător de cipuri din lume

TSMC, cel mai mare producător de cipuri din lume, depune eforturi pentru a restabili producția după cel mai puternic cutremur din ultimii 25 de ani din Taiwan, care a provocat moartea a 9 persoane și rănirea a peste 1.000. Instalațiile firmei, majoritatea situate departe de epicentrul cutremurului, la 18 km de coastă, sunt proiectate să se oprească automat în cazul unui dezastru. Analiștii se tem că oprirea ar putea perturba lanțurile globale de aprovizionare cu semiconductori.

Blocul de securitate intenționează să își asume un rol „mai mare”

Nelson Peltz, un investitor activist, și-a pierdut candidatura pentru un loc în consiliul de administrație al Disney. După ce acționarii i-au reales pe actualii membri ai consiliului. Rezultatul a fost o victorie pentru Bob Iger, șeful gigantului din domeniul divertismentului, cu care dl Peltz duce o bătălie de reprezentare intermitentă din 2022. Marii investitori, inclusiv BlackRock și Vanguard, l-au susținut pe dl Iger.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat că blocul de securitate intenționează să își asume un rol „mai mare” în coordonarea asistenței de securitate pentru Ucraina. Conform propunerii, NATO ar prelua Grupul Ramstein. O alianță condusă de americani, formată din aproximativ 50 de țări. Sprijină militar Ucraina. John Kirby, un purtător de cuvânt al Casei Albe, a respins ideea. A zis că leadershipul american este esențial pentru a menține grupul unit.

Președintele parlamentului Africii de Sud, a demisionat

Nosiviwe Mapisa-Nqakula, președintele parlamentului Africii de Sud, a demisionat pe fondul unei anchete de corupție. Fostul ministru al apărării și membru al partidului de guvernământ Congresul Național African este acuzat că a luat mită în schimbul atribuirii unor contracte de apărare. Ea neagă orice abatere și susține că acuzațiile sunt motivate politic, deoarece luna viitoare vor avea loc alegeri generale.

Brazilia a prezentat pentru prima dată scuze pentru evacuarea, internarea și torturarea populației indigene după o lovitură de stat în urmă cu 60 de ani, precum și pentru tratamentul brutal la care au fost supuși în sutele de ani de dominație colonială anterioară. Președintele unei comisii guvernamentale de amnistie a îngenuncheat în fața liderului poporului Krenak, spunând. ,,În numele statului brazilian, vreau să spun că îmi pare rău”.

Ziua simbolică a independenței Senegalului

Cetățenii din Senegal care comemorează joi cea de-a 64-a aniversare a independenței față de Franța ar putea face acest lucru cu un impuls în pasul lor. Mulți se temeau că Senegalul va deveni ultima țară din Africa de Vest care va ceda în fața autoritarismului și a regimului militar. Alegerea pașnică a lui Bassirou Diomaye Faye sugerează că democrația senegaleză este sănătoasă.

Totuși, pentru dl Faye, ziua independenței din acest an este de două ori simbolică. Ca și în alte foste colonii franceze din Afric. Mulți oameni din Senegal sunt supărați pe ceea ce ei consideră a fi amestecul continuu al Franței. Noul președinte a luat în considerare abandonarea francului CFA. O monedă regională susținută de guvernul francez. Dar el trebuie să meargă pe o linie fină. Prea mult radicalism va zdruncina investitorii străini. Prea puțin poate dezamăgi alegătorii săi. După ce a obținut o victorie istorică, dl Faye se confruntă cu alegeri dificile.

Noua geografie a Parisului

Parisul este în plină numărătoare inversă până la Jocurile Olimpice, care vor avea loc în capitala franceză între 26 iulie și 11 august. Joi, președintele Franței, Emmanuel Macron. Va inaugura noua piesă centrală. Un centru acvatic, acoperit cu un acoperiș concav din lemn. Acesta este situat în suburbia Seine-Saint-Denis din nordul Parisului. O zonă cu un nivel ridicat de șomaj. Speranța este că jocurile vor lăsa în urmă infrastructura și vor atrage noi investiții la periferia capitalei.

Planificarea face parte dintr-un efort mai amplu de remodelare a marelui Paris și de revitalizare a cartierelor odată neglijate. La timp pentru jocuri, linia 14 a metroului va fi extinsă. Saint-Denis va avea o nouă stație. Până la sfârșitul deceniului, Parisul își va dubla rețeaua de metrou cu o buclă uriașă de 200 km și 68 de stații noi. Un proiect cunoscut sub numele de Grand Paris Express. Acesta va lega periferiile între ele și cu aeroporturile din oraș.

Un adio transatlantic în politica tehnologică

Oficiali americani și europeni de rang înalt se vor întâlni joi și vineri în orașul belgian Leuven, în cadrul unui Consiliu pentru comerț și tehnologie. Printre participanți se numără Margrethe Vestager, vicepreședintele Comisiei Europene, și Antony Blinken, secretarul de stat american. Aceștia vor discuta despre normele privind inteligența artificială, standardele pentru următoarea generație de tehnologii fără fir („6G”) și lanțurile de aprovizionare reziliente pentru semiconductori.

Aacest CTT este probabil ultima dintre aceste reuniuni transatlantice, care au avut loc bianual începând cu 2021. Ea a produs documente consultative incoerente care au avut un efect practic minim. Dacă Donald Trump va deveni din nou președintele Americii, este puțin probabil să aibă mult timp pentru discuții lungi despre politica tehnologică și, în schimb, va încerca probabil să își impună voința asupra liderilor europeni. Și chiar dacă Joe Biden rămâne în funcție, TTC ar putea să-și schimbe formatul pentru a deveni mai mult un tratat comercial tradițional. Acest lucru i-ar putea ajuta pe oficiali să îmbunătățească calitatea rezultatelor lor.

Kuweit își alege un nou parlament

Alegătorii din Kuweit vor alege joi un nou parlament – dacă nu sunt prea obosiți de alegerea ultimelor trei. Emirul, șeicul Mishal, a dizolvat legislativul în februarie, ceea ce a precipitat cele patru alegeri în tot atâția ani. Prezența la vot ar putea fi scăzută: scrutinul din acest an cade în ultimele zece zile de Ramadan, nu este o perioadă în care mulți oameni se concentrează asupra politicii.

În mod unic printre statele din Golf, Kuweit are un parlament zgomotos cu putere reală. Acest lucru îl pune adesea în conflict cu emirul, care poate ordona noi alegeri (a făcut acest lucru de data aceasta după ce un parlamentar l-ar fi insultat). Haosul a contribuit la împingerea unei țări bogate în petrol într-o criză fiscală. Kuweitul a înregistrat deficite în cea mai mare parte a ultimilor zece ani, dar nu s-a putut împrumuta pe piețele internaționale deoarece nu are o lege a datoriei publice. Salariile și subvențiile reprezintă aproape 80% din cheltuieli. Puțini alegători speră că aceste alegeri vor ieși din impas.

Un alt domn Ripley

Romanele Patriciei Highsmith sunt pline de sociopate enigmatice – eroi înșelători care nu sunt tulburați de crime și nu sunt atinși de dragoste. Cel mai interesant dintre ei este Tom Ripley, a cărui pătrundere frauduloasă și sângeroasă în rândurile elitei i-a fascinat mult timp pe regizori. Au existat mai multe adaptări ale romanului „The Talented Mr Ripley”, publicat pentru prima dată în 1955. Iar acum, ticălosul va fi refăcut din nou în „Ripley”, un serial Netflix care va fi lansat joi. Andrew Scott va interpreta personajul titular.

Domnul Scott se apropie de 50 de ani. Acest lucru îl face o alegere interesantă pentru Ripley, care a început ca un tânăr în căutare. Matt Damon avea 29 de ani când a jucat în 1999 în adaptarea cinematografică a cărții. Acest lucru i-a dat interpretării lui Ripley un aspect de tinerețe tânără. Versiunea domnului Scott pare mai mult calculată în mod evident. Steven Zaillian, scenaristul și regizorul spectacolului, descrie această adaptare ca fiind mai „sinistră” decât cele anterioare, conform economist.com.