Lumea la zi

Cele mai puternice pașapoarte ediția 2023! Lista țărilor cu cele mai mari libertăți de călătorie fără viză

pasaport, sursa foto dreamstime
sursa foto dreamstime

Un trio de pașapoarte asiatice oferă titularilor lor o mai mare libertate de călătorie la nivel mondial decât cele ale altor țări, potrivit unui nou raport trimestrial publicat de Henley & Partners, o firmă de consultanță în materie de cetățenie și rezidență globală cu sediul la Londra.

Cetățenii japonezi se bucură de acces fără viză sau cu viză la cerere la un număr record de 193 de destinații din întreaga lume, cu puțin înaintea celor din Singapore și Coreea de Sud, ai căror cetățeni pot vizita liber 192 de destinații.

Iar acum, când regiunea Asia-Pacific se redeschide după pandemie, este foarte probabil ca cetățenii săi să se folosească din nou de această libertate de călătorie. În prezent, călătoriile la nivel mondial se situează la aproximativ 75% din cotele de dinaintea pandemiei, potrivit celei mai recente publicații a Henley Passport Index, care se bazează pe datele Asociației Internaționale de Transport Aerian (IATA).

Țările europene cu cele mai libere primiri

După cele trei țări asiatice, o sumedenie de țări europene se află aproape de vârful clasamentului. Germania și Spania sunt la egalitate cu 190 de destinații, urmate de Finlanda, Italia și Luxemburg cu 189 de destinații.

Apoi mai sunt Austria, Danemarca, Olanda și Suedia, toate la egalitate pe locul cinci, în timp ce Franța, Irlanda, Portugalia și Regatul Unit se află pe locul șase.

Noua Zeelandă și Statele Unite își fac apariția pe locul 7, alături de Belgia, Norvegia, Elveția și Republica Cehă.

Cetățenii afgani se află din nou pe ultimul loc în acest index și pot avea acces în doar 27 de țări fără a avea nevoie de viză în prealabil. Lista Henley & Partner este doar una dintre rapoartele create de firme financiare pentru a clasifica pașapoartele globale în funcție de accesul pe care îl oferă cetățenilor lor.

Indicele Henley Passport Index clasifică 199 de pașapoarte în funcție de numărul de destinații pe care titularii lor le pot accesa fără viză prealabilă. Indexul este actualizat în timp real pe tot parcursul anului, pe măsură ce intră în vigoare modificări ale politicii privind vizele.

Indicele de pașapoarte al Arton Capital ia în considerare pașapoartele a 193 de țări membre ale Organizației Națiunilor Unite și a șase teritorii, ROC Taiwan, Macao (SAR China), Hong Kong (SAR China), Kosovo, Teritoriul Palestinian și Vatican. Sunt excluse teritoriile anexate de alte țări.

De asemenea, este actualizată în timp real pe tot parcursul anului, iar datele sale sunt colectate prin monitorizarea atentă a portalurilor guvernelor individuale. Este un instrument „pentru oamenii care călătoresc, pentru a le oferi informații exacte și ușor de accesat pentru nevoile lor de călătorie”, a declarat fondatorul Arton Capital, Armand Arton, pentru CNN în decembrie.

Lista Arton diferă și are alte rezultate

Arton’s Global Passport Power Rank 2023 plasează Emiratele Arabe Unite pe primul loc, cu un scor de 181 pentru scutire de vize la sosire.

În ceea ce privește locul al doilea, acesta este deținut de 11 țări, majoritatea din Europa: Germania, Suedia, Finlanda, Luxemburg, Spania, Franța, Italia, Olanda, Austria, Elveția și Coreea de Sud.

Statele Unite și Marea Britanie se află pe locul 3, alături de Danemarca, Belgia, Portugalia, Norvegia, Polonia, Irlanda și Noua Zeelandă, potrivit CNN Travel.

Cele mai bune pașapoarte pe care să le dețineți în 2023, conform Henley Passport Index

Japonia (193 de destinații)

Singapore, Coreea de Sud (192 de destinații)

Germania, Spania (190 destinații)

Finlanda, Italia, Luxemburg (189 destinații)

Austria, Danemarca, Țările de Jos, Suedia (188 destinații)

Franța, Irlanda, Portugalia, Regatul Unit (187 destinații)

Belgia, Noua Zeelandă, Norvegia, Elveția, Statele Unite, Republica Cehă (186 destinații).

Australia, Canada, Grecia, Malta (185 destinații).

Ungaria, Polonia (184 destinații)

Lituania, Slovacia (183 destinații)

Cele mai nefavorabile pașapoarte pe care să le dețineți în 2023, potrivit Henley Passport Index

Mai multe țări din întreaga lume au acces fără viză sau cu viză de sosire în 40 sau mai puține țări. Printre acestea se numără:

Coreea de Nord (40 de destinații)

Nepal, teritoriile palestiniene (38 de destinații)

Somalia (35 destinații)

Yemen (34 destinații)

Pakistan (32 destinații)

Siria (30 destinații)

Irak (29 destinații)

Afganistan (27 destinații)