Infofinanciar > Lumea la zi > Cele mai mari 100 de companii din Ucraina. Ce au arătat performanțele financiare ale marilor întreprinderi anul trecut.
Lumea la zi

Cele mai mari 100 de companii din Ucraina. Ce au arătat performanțele financiare ale marilor întreprinderi anul trecut.

scădere economică - sursa foto - Economica.net
sursa foto: Economica.net

Ministerul pentru Transformare Digitală și Serviciul de Stat de Statistică au publicat situațiile financiare ale companiilor ucrainene pentru anul 2022. Datele deschise au arătat că veniturile totale ale primelor 100 de companii în 2022 au fost de peste 78 de miliarde de euro, ceea ce reprezintă cu 6,5% mai puțin decât în 2021. 

În vremuri de război, o scădere de 6.5% nu este prea mare 

De asemenea, PIB-ul nominal al Ucrainei în 2022 a scăzut relativ ușor, la peste 122 de miliarde de euro, după ce în 2021 a fost de aproximativ 135 de miliarde de euro. Cu toate acestea, PIB-ul real a scăzut cu aproape 30%. 

De exemplu, cele mai mari lanțuri de supermarketuri din țară, Silpo și ATB, aproape că și-au menținut veniturile în 2022 la același nivel ca în 2021. Cu toate acestea, aceste informații ar trebui privite cu o corecție importantă: inflația alimentelor a fost anul trecut de 34%, ceea ce înseamnă că scăderea reală a vânzărilor în aceste lanțuri este aproximativ în concordanță cu această cifră. 

Este vorba despre Naftogaz din Ucraina, cea mai mare companie din Ucraina în ceea ce privește veniturile din 2022. Rezultatul este de 4 miliarde de euro, aproape exact la fel ca în 2021. 

Metalurgia este principala pierdere a Ucrainei ca urmare a războiului. În 2022, Combinatul siderurgic Ilici din Mariupol și-a redus veniturile cu 120 de miliarde de dolari și nu le va mai recupera. La fel și Azovstal (-72 de miliarde). Și alte companii metalurgice și miniere au pierdut bani, în primul rând ArcelorMittal (-62 de miliarde de venituri), care a fost bombardată și nu a putut exporta produse din cauza porturilor blocate și a problemelor cu electricitatea la sfârșitul anului 2022. 

Comercianții de produse agricole au fost pe locul doi în topul celor mai afectate de blocarea porturilor. ADM Trading Ukraine, Santrade, Nibulon, Kernel Trade, Viterra Ukraine și Cargill au înregistrat o scădere semnificativă a veniturilor. 

Benzinăriile VOG (care includ, de asemenea, West Petroleum Market și West Card) și OKKO au crescut veniturile cu aproximativ 370 de milioane de euro și, respectiv, 638 de miliarde de euro, ca urmare a unei creșteri de peste o dată și jumătate a prețurilor la benzină. 

Energoatom și producătorii de gaze au cea mai mare creștere. Dar acesta nu este un „câștig economic net”. Energoatom a crescut prin preluarea veniturilor altor tipuri de producție, în timp ce filialele Naftogaz au crescut prin preluarea controlului asupra rețelelor de distribuție a gazelor gestionate anterior de companiile lui Dmytro Firtash. 

De asemenea, este posibil să avem o viziune diferită asupra succeselor și eșecurilor companiilor – din cauza modului în care s-a schimbat profitabilitatea acestora. 

Nu toți comercianții au reușit să se mențină pe linia de plutire 

Nu toate companiile cu cea mai mare cifră de afaceri au reușit să obțină profit, sau cel puțin să ajungă la un echilibru. Mai mult, primele 100 de companii au încheiat anul 2022 cu o pierdere totală de 1.3 miliarde de euro. În același timp, mai mult de jumătate dintre companii au fost încă profitabile, iar împreună au generat un profit de peste 4.5 miliarde de euro. 

Cele mai neprofitabile companii au fost cele ale grupului Naftogaz. Grupul însuși a încheiat anul trecut cu o pierdere de aproape 1 miliard de euro. Potrivit șefului său, Oleksiy Chernyshev, motivul a fost reprezentat de datoriile uriașe, care au depășit 7.3 miliarde de euro, și pentru care a trebuit să se facă rezerve. 

La 3 octombrie, toți comercianții cu amănuntul au fost nevoiți să cumpere generatoare și terminale Starlink pe scară largă pentru a se asigura că ucrainenii au acces la alimente chiar și în timpul întreruperilor de energie electrică. Toate acestea, mai ales pe fondul unei cereri foarte mari, au costat foarte mult și au afectat în special cei mai mari comercianți cu amănuntul. Silpo și ATB și-au redus profiturile cu 122 de milioane de euro, Novus cu 73 de milioane de euro, iar Metro cu 24 de milioane de euro pe parcursul anului, potrivit Epravda.com.

Deținătorii recordurilor în ceea ce privește profitabilitatea au fost Ukrgazvydobuvannya și Naftogazvydobuvannya. Prima este deținută de stat și este cel mai mare producător de gaze din țară. Cea de-a doua este cea mai mare divizie privată de producție de gaze, deținută de DTEK a lui Rinat Akhmetov. Motivul este prețul anormal de ridicat al gazelor. 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.