Infofinanciar > Info > CECCAR: Românii sunt campioni europeni la vânzările cu amănuntul! Nemții și belgienii strâng cureaua
Info

CECCAR: Românii sunt campioni europeni la vânzările cu amănuntul! Nemții și belgienii strâng cureaua

sursa foto dreamstime
Sursă foto: Dreamstime

Potrivit datelor publicate de Eurostat și preluate de Agerpres, vânzările cu amănuntul în Uniunea Europeană și zona euro au înregistrat o creștere sub așteptările analiștilor în prima lună a acestui an. Cu toate acestea, România s-a numărat printre țările membre care au înregistrat o creștere peste medie a vânzărilor cu amănuntul.

Conform datelor Eurostat, în luna ianuarie 2023, comparativ cu luna decembrie 2022, vânzările cu amănuntul au crescut cu 0,3% atât în zona euro, cât și în UE. În ciuda acestor cifre sub așteptări, analiștii intervievați de Reuters se așteptau ca vânzările cu amănuntul în zona euro să înregistreze o creștere de 1% în luna ianuarie, comparativ cu luna decembrie a anului anterior.

România, peste media europeană

Economiștii consideră acest indicator unul important pentru a evalua cererea de consum, care a fost afectată de inflația ridicată din ultimele luni, generată în principal de creșterea prețurilor la energie și alimente, dar care a început să se răspândească și în alte sectoare ale economiei. În ciuda acestui fapt, România a înregistrat o creștere peste media UE, cu un avans de 0,8% în luna ianuarie, fiind urmată de țări precum Țările de Jos (4,9%), Luxemburg (4,6%) și Slovenia (4,1%).

Conform datelor publicate de Eurostat, în luna ianuarie vânzările cu amănuntul în UE au fost influențate pozitiv de creșterea cu 1,8% a vânzărilor de produse alimentare, băuturi și țigări non-alimentare, precum și de creșterea cu 1,1% a vânzărilor de produse non-alimentare. În același timp, vânzările de carburanți au scăzut cu 2,1%.

Situația în clasamentul european

Eurostat arată că, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, în ianuarie 2023 vânzările cu amănuntul au înregistrat o scădere de 2,3% în zona euro și de 2,7% în UE. Printre statele membre, Belgia și Germania au raportat cele mai semnificative reduceri anuale ale vânzărilor cu amănuntul, cu scăderi de 8,9%, respectiv 6,8%. În schimb, Slovenia și România au înregistrat cele mai mari creșteri anuale ale vânzărilor cu amănuntul, cu o creștere de 18,5%, respectiv 5,8%.

Această scădere se datorează în principal reducerii vânzărilor în UE de produse alimentare, băuturi și țigări non-alimentare, cu 4,7%, precum și scăderii vânzărilor de produse non-alimentare, cu 1%. Cu toate acestea, vânzările de carburanți au crescut cu 5,6%, scrie CECCAR.

Marea Britanie își revine în luna februarie

Cheltuielile cumpărătorilor de la comercianții cu amănuntul britanici au crescut mai puțin rapid în luna ianuarie, dar imaginea de ansamblu a părut puțin mai bună, întrucât consumatorii s-au răsfățat cu excursii la cinema și au rezervat vacanțe, au arătat marți sondajele.

British Retail Consortium a declarat că cheltuielile în lanțurile de magazine au crescut cu 4,2% în termeni anuali în ianuarie, mai slab decât creșterea de 6,9% din decembrie și în urma inflației, ceea ce a însemnat o scădere a volumului vânzărilor.

„Pe măsură ce ne îndreptăm spre o perioadă dificilă pentru consumatori, perspectivele pe termen scurt pentru sectorul de retail rămân dificile”, a declarat Paul Martin, șeful departamentului de retail din Marea Britanie al KPMG, care coproduce cifrele, conform Reuters.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.