Infofinanciar > Esential > Cele mai importante resurse ale Emiratelor Arabe Unite. O economie construită pe gaze naturale și petrol
Esential

Cele mai importante resurse ale Emiratelor Arabe Unite. O economie construită pe gaze naturale și petrol

Palm Jumeirah Dubai
Sursa foto: dreamstime.com

Economia Emiratelor Arabe Unite este dependentă de principalele resurse din zonă, petrol și gaze, cu toate că este printre cele mai diversificate din Consiliul de Cooperare al Golfului. Aceasta este a doua ca mărime din Orientul Mijlociu după Arabia Saudită cu un PIB de 415 miliarde de dolari.

Principalele resurse naturale ale Emiratelor Arabe Unite sunt petrolul și gazele naturale. Mai mult de 90% din aceste resurse se găsesc în Abu Dhabi. Aproximativ 85% din economia Emiratelor Arabe Unite se bazează pe aceste resurse. Statul se bucură de o locație strategică unică. Se învecinează cu Golful Oman și are vedere spre sud către Strâmtoarea Ormuz, un punct de tranzit vital pentru petrolul mondial.

De asemenea, statul dispune și de apă dulce, însă aceste resurse sunt extrem de limitate. Aceasta a fost supraexploatată în mod critic. Acviferele subacvatice au scăzut cu 10 metri între 1977 și 1984, ceea ce a dus la creșterea nivelului de salinitate și la pătrunderea apei de mare în apele subterane. Țara își obține cea mai mare parte a apei de la uzinele de desalinizare (astfel, apa de mare poate fi socotită drept resursă naturală).

Pe lângă petrol, gaze naturale și resurse solare, Emiratele Arabe Unite au depozite de nisip și roci care sunt folosite în principal pentru construcții. Calcarul, marna, nisipul și ghipsul sunt folosite la fabricarea cimentului. În Fujairah se exploatează la scară mică cromită.

Economia Emiratelor Arabe Unite s-a construit pe exploatarea petrolului

Emiratele Arabe Unite se numără printre cei mai mari zece producători de petrol din lume. Aproximativ 96% din cele aproximativ 100 de miliarde de barili de rezerve dovedite de petrol ale țării se află în Abu Dhabi, ocupând locul șase la nivel mondial. Emiratele produc în medie 3,2 milioane de barili de petrol și lichide pe zi, conform worldatlas.com.

Înainte de descoperirea petrolului, în anii 1960, economia Emiratelor Arabe Unite era una tradițională, bazându-se în principal pe comerț, pescuit și pe o industrie a perlelor în declin. 

Industria petrolieră și creșterea economică au atras expatriați și lucrători străini, care au devenit în cele din urmă majoritari, constituind aproximativ 80 % din populația Emiratelor. Abu Dhabi produce cea mai mare parte a petrolului țării. Aici se află aproximativ o zecime din rezervele de petrol din întreaga lume. De asemenea, contribuie cu mai mult de jumătate din bugetul național.  Acest lucru are un efect atât la economia națională, cât și la economia mondială. Emiratul are aproximativ 92 de miliarde de abril, în timp ce Dubaiul are doar 4 miliarde, iar Sharjah 1,5 miliarde de barili. 

Dezvoltarea cu ajutorul sectorului gazelor naturale 

Emiratele Arabe Unite sunt o țară importantă în ceea ce privește gazele naturale, datorită rezervelor și consumului mare. Are o cantitate substanțială de 6 trilioane de metri cubi de gaze naturale. Cea mai mare rezervă este deținută de către emiratul Abu Dhabi: 94%. Rezervele deținute de celelalte emirate sunt mult mai mici: Sharjah deține 4%, iar Dubai și Ras-Al-Khaimah dețin 1,5%, respectiv 0,5%.

Acest nivel al rezervei de gaze naturale a făcut ca țara să fie a patra ca mărime din Orientul Mijlociu și a șaptea ca mărime din lume. Producția de gaze naturale a crescut în ultimii ani. În prezent țara produce 4,6 miliarde de metri cubi pe zi, ceea ce o situează pe locul 17 în topul celor mai mari producători din lume. 

Cu toate că statul este un mare producător, acesta este și un mare consumator.  În 2014, țara a consumat aproximativ 69 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, ceea ce îi face să fie al nouălea mare consumator de gaze naturale din lume. Acesta este principala sursă de energie a țării, reprezentând 60% din consumul de energie primară al Emiratelor Arabe Unite, conform fanack.com.

Energia solară, o importantă resursă pentru emiri 

De asemenea, în Emirate se produce din ce în ce mai multă energie solară ca alternativă la combustibilii fosili și la energia hidroelectrică. Un exemplu, în acest caz, ar fi în noul oraș ecologic Masdar, care încă este în construcție în emiratul Abu Dhabi.

Aceasta este țara cu cea mai mare expunere la soare din lume, ceea ce le face un loc cu potențial pentru energia regenerabilă. Guvernul profită de expunerea la soare și de potențialul pentru energia regenerabilă pentru a stabili o strategie de energie curată. Până în 2050, țara speră să aibă un echilibru între producția și consumul de energie, iar energia solară joacă un rol esențial în atingerea acestui obiectiv. Ecuația energetică vizată până atunci este următoarea: 44% energie regenerabilă, 38% gaz, 13% cărbune și 6% energie nucleară.