Infofinanciar > Info > Modificări fiscale în vigoare chiar din 1 ianuarie 2023! Ce taxe au majorat oficialii
Info

Modificări fiscale în vigoare chiar din 1 ianuarie 2023! Ce taxe au majorat oficialii

cod fiscal afaceri.new
sursă foto: afaceri.news

Chiar din prima zi a anului, din 1 ianurie 2023, în România intră în vigoare o serie de modificări fiscale semnificative. Posibil una dintre cele mai importante astfel de schimbări vizează jocurile de noroc, care de la începutul anului viitor se vor supune unor noi reguli de taxare.

Guvernul României estimează că noile modificări fiscale, chiar dacă poate vor scoate mai mulți bani din buzunarul cetățeanului, vor reuși să aducă un plus la bugetul de stat de până la 10,5 miliarde de lei în anul 2023.

2023 mai vine, de asemenea, și cu majorarea impozitului în ceea ce privește dividendele. Astfel, impozitul de 5% de până în prezent va ajunge de la anul la 8%. În plus, în cazul microîntreprinderilor, acestea vor fi obligate să aibă cel puțin un angajat în anul 2023.

Țigările, mai scumpe

Tot de majorări de prețuri vor avea parte și țigările comercializate în România, la pachet cu băuturile alcoolice. De la data de 1 august, vor crește taxele pentru aceste două categorii de produse, însă, pe de altă parte, românii vor avea parte și de reduceri, asta în cazul pragului pentru acordarea facilităţilor fiscale în industria alimentară şi în domeniul construcţiilor. Posibil una dintre cele mai controversate legi adoptate recent este cea care prevede modificarea taxării contractelor part-time.

Readucem în discuție impozitul și specificăm faptul că, de la anul, consiliile locale din țară vor avea posibilitatea de a acorda reduceri, sau chiar scutiri, în cazul clădirilor noi sau reabilitate cu destinația de locuință. Se încurajează în acest mod ca, pe cheltuiala proprie, dar în același timp cu sprijin de la stat prin taxe mai mici, instalarea de sisteme de producere a energiei electrice din surse fotovoltaice sau de sisteme ecologice de colectare și tratare a apelor uzate provenite din consumul propriu.

Ce înseamnă impozitarea norocului

După cum am specificat deja, se vor aduce modificări în ceea ce înseamnă impozitul datorat către stat în cazul în care un cetățean obține venituri ca urmare a participării la jocurile de noroc, fie că vorbim aici despre cazinouri, cluburi de poker, slot, mașini și lozuri. Chiar și așa, vorbim în continuare despre valorile câștigate care sunt mai mari decât plafonul neimpozabil de 1.000 de lei.

Când vine vorba despre sumele câștigate care depășesc această sumă, impozitarea se va realiza distinct față de veniturile obținute din participarea la alte tipuri de jocuri de noroc, asta din ianurie 2023.

Tot de anul viitor, oficialii au anunțat recent că persoanele juridice vor urma să accepte plata cu cardurile de debit, în mod obligatoriu, conform celor de la romaniatv.net.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.