Infofinanciar > Info > ANRE și-a dat avizul. Se pregătește cel mai mare parc fotovoltaic din România
Info

ANRE și-a dat avizul. Se pregătește cel mai mare parc fotovoltaic din România

sursă foto: Antena 3
Sursa foto: Arhiva companiei

Proiectul pentru cel mai mare parc fotovoltaic din România, care va avea o capacitate de producție de 255 MW, este în curs de aprobare.

Cel mai mare parc fotovoltaic din România va fi construit în județul Dâmbovița, în comuna Corbii Mari. Proiectul este în ultimele etape de avizare la Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

La momentul când ANRE va acorda autorizaţia de înfiinţare, dezvoltatorul proiectului trebuie să facă dovada că are finanțarea necesară pentru construcția capacității energetice.

Parcul fotovoltaic va fi dezvoltat de isrelienii de la Nofar Energy și va avea o capacitate de producție de 255 MW. Conform datelor inițiale, Centrala Electrică Fotovoltaică (CEF) Corbii Mari se prefigurează a fi cel mai mare proiect de acest tip din țară de până acum.

Recorduri la nivel regional

Nofar Energy a pus în funcțiune, alături de altă firmă israeliană, Econergy, parcul fovoltaic de la Rătești. Acesta deține titlul de cel mai mare din Europa de Sud Est. Pracu  are o capacitate de producție de energie electrică de 153 MW.

„Avem 155 MW cu partenerii noştri la Răteşti, proiect conectat. Avem 314 MW în două proiecte pe aceeaşi staţie (în Giurgiu), unde am început costrucţia. Avem încă 256 MW la Corbii Mari, unde acum am început licitaţia. Și avem încă două-trei proiecte în proces să ajungă anul acesta la ready to build şi să se construiască. Şi noi chiar o să construim, pentru că aşa cum a apărut public, avem panourile, avem deja EPC-urile (contractele de tip EPC-n.red), avem şi finanţare.“, a declarat Favi Stelian, CEO Nofar Energy România, citat de ziare.com.

Proiectele se extind

Nofar Energy a achiziționat proiectul de la Corbii Mari, care se întinde pe 290 de hectare, în decembrie 2023 de la dezvoltatorul imobiliar Portland Trust. Tot de la acesta a cumpărat și parcul de la Rătești.

„Proiectul de la Corbii Mari a fost aprobat în 2023 și începând cu 2024 va injecta 362 GWh pe an energie regenerabilă în rețeaua electrică. Acest proiect va putea furniza energie pentru aproximativ 160.000 de gospodării. Totodată, va reduce amprenta de carbon cu peste 200.000 de tone.”, conform comunicatului remise de Portland Trust în decembrie.

Finalizarea proiectului fotovoltaic de la Rătești, Argeș, a ajutat compania israeliană să primească finanțări de instituțiile financiare internaționale. Nofar a obținut un credit de 55 de milioane de euro contractat de la BERD. Acesta a fost destinat pentru a dezvolta parcurile fotovoltaice din județul Giurgiu, de la Iepurești și Ghimpați.

Conform oficialului companiei până în 2030, se pot construi capacități noi de 7.000 MW: „Noi lucrăm în toată lumea. În SUA, în Israel, în Europa. Lucrăm în Spania, Anglia, Germania, Polonia. Cred că cine spune că piaţa din România nu e stabilă nu vede harta exact cum trebuie“, a precizat reprezentantul Nofar.