Lumea la zi

Declarația sezonului de Black Friday! Jeff Bezos îi roagă pe americani să nu cheltuie mulți bani în această perioadă

Jeff Bezos, Sursă foto: Entrepreneur
Sursă foto: Entrepreneur

Jeff Bezos, fondatorul gigantului de comerț electronic Amazon, le-a transmis americanilor că aceștia trebuie să fie cumpătați și să nu cheltuie mulți bani în această ediție de Black Friday și în perioada sărbătorilor de iarnă. De asemenea, în același discurs, miliardarul american a susținut că își va dona, în timpul vieții, cea mai mare parte a averii sale evaluate la 124 de miliarde de dolari.

„Dacă ești un individ care se gândește să cumpere un TV cu ecran mare, poate ar trebui să o iei mai încet, păstrează acei bani, vezi ce se întâmplă. Același lucru în ceea ce privește un frigider, o mașină nouă sau alte lucruri”, a susținut miliardarul american în cadrul unui interviu pentru CNN.

Motivul din spatele acestor afirmații, potrivit spuselor lui, ar fi riscul destul de mare pe care îl are SUA să intre într-o recesiune în următoarea perioadă.

„Dacă nu suntem într-o recesiune chiar acum, vom fi probabil în una foarte curând”, a mai susținut fondatorul Amazon, aducând în discuție avertismentul pe care l-a lansat pe Twitter luna trecută.

Miliardarii americani sunt speriați de recesiune

Doi dintre cei mai bogați oameni ai planetei, Jeff Bezos și Elon Musk, s-au declarat în mai multe rânduri extrem de îngrijorați de situația economică a Statelor Unite. De altfel, proaspătul șef al platformei Twitter a transmis conducerii Tesla (companie pe care de asemenea o deține) la începutul lunii iunie, printr-un email, că are o senzație „super proastă” cu privire la economia americană. În acest sens, Musk le-a cerut colegilor de la firma de autovehicule să înghețe toate angajările la nivel mondial, scriu cei de la Hotnews.

Atât Musk, cât și Bezos au criticat politicile economice ale administrației democrate a președintelui Joe Biden, în contextul în care inflația a atins cote istorice în Statele Unite. În timp ce Musk s-a declarat de partea republicanilor, îndemnându-i pe americani să voteze în această direcție la alegerile midterms organizate săptămâna trecută, Bezos a decis să rămână neutru și să nu-și expună afinitățile politice.

Criza economică, anticipată de mai mulți investitori

Michael Burry, investitorul legendar de pe Wall Street, a anunțat în luna septembrie că recesiunea economică a SUA, pe care a și prezis-o, a început deja. Acesta a transmis că situația financiară a Americii este susținută prin prisma oamenilor care apelează la economii pentru a se menține „la suprafață” în vremuri dominate de o inflație galopantă. De asemenea, expertul a mai susținut că acești banii puși deoparte de gospodării sunt cheltuiți rapid.

„Urmărind economiile totale raportate la PIB în SUA. Linia roșie este un minim istoric de 1,5%, stabilit în iulie 2005. La rata de cheltuire a economiilor din ultimele 12 luni, acest nivel ar putea fi atins între lunile septembrie și decembrie a acestui an”; „Împrumutăm timp”, a scris acesta într-o postare pe Twitter.