Info

CECCAR: Criza costului vieții, cea mai mare problemă globală actuală! Guvernele lumii sunt îndemnate să ia acțiune

cumparaturi realitatea.net
sursa: realitatea.net

Un sondaj publicat de Forumul Economic Mondial arată că cel mai mare risc mondial pentru următorii doi ani îl reprezintă criza cauzată de costul vieții, o consecință creată de inflația agravată de redeschiderea economiei după pandemie și războiul din Ucraina, srie CECCAR.

„Conflictele și tensiunile geo-economice au declanșat o serie de riscuri planetare profund interconectate”, spune un studiu realizat de „Global Risks Report”, publicat de Forumul Economic Mondial pe baza unul sondaj efectuat în rândul a 1.200 de experți din întreaga lume. 

Riscurile cu care ne confruntăm în urma crizei costului vieții 

Riscurile cauzate de criza costului ridicat de trai includ „presiuni asupra aprovizionării cu energie și alimente, care ar putea persista în următorii doi ani și creșteri puternice ale costului vieții și serviciului datoriei”, potrivit experților studiului realizat. 

Forumul Economic Mondial apelează la liderii țărilor din întreaga lume să ia acțiuni concentrate și decisive, având în vedere că sfera posibilelor acțiuni care ar putea remedia situația crizei se reduce rapid. Aceștia avertizează statele lumii că în cazul în care guvernele nu vor reuși să gestioneze criza cu care ne confruntăm la momentul actual, acestea riscă să provoace tensiuni sociale cum n-au mai fost până acum, din cauză că investițiile în sănătate, educație și dezvoltare economică dispar, ceea ce erodează și mai mult coeziunea socială”. 

Nu doar atât, dar creșterea costurilor de defensivă națională ar putea crea o reducere în ajutorul familiilor vulnerabile, care ar avea o consecință gravă în cazul societăților din lume, lăsând unele state într-o stare de criză permanentă. De altfel, acestea amână și alte probleme mondiale importante, cum ar fi contractarea schimbărilor climatice și lupta contra pierderii biodiversității planetei. 

Întâlnirea anuală WEF pentru discutarea soluțiilor disponibile guvernelor lumii 

Forumul Economic Mondial (WEF) își va ține reuniunea anuală la Davos, Elveția, pe 16 ianuarie și va ține loc până în data de 20. Aceasta va fi o ocazie inedită pentru elita politică, cea economică și cea academică să discute temele privind încetinirea economică globală și provocările de mediu cu care ne confruntăm de câțiva ani buni. 

De asemenea, fiind un factor extrem de cauzal al situației crizei economice din prezent, vor exista fără nicio îndoială și discuții cu privire la provocările globale cauzate de războiul lui Putin în Ucraina, care a dus inevitabil la sancțiuni din partea Occidentului asupra Rusiei, declanșând astfel un șir de crize multiple și mutații geopolitice. 

Întâlnirea organizată la jumătatea lunii acesteia, susținută anual de fundația elvețiană Forumul Economic Mondial, reprezintă evenimentul de referință al asociației. Reuniunile organizației anuale au avut loc în ultimii 50 de ani, prima de acest fel fiind pusă la punct în anul 1971, sub numele de Forumul European de Management (European Management Forum). În 2015, acesta a fost recunoscut oficial pe plan mondial drept organizație internațională, scrie CECCAR.