Info

Ceaușescu ne mai recomanda o haină în plus, iarna. Ciucă zice să ne întindem atât cât ne este plapuma

ciuca-inima
Foto: mediafax.ro

Înțelepciunea populară a irumpt în Executiv. Dacă Ceaușescu, în loc să bage căldură în calorifere, ne recomanda să mai luăm o haină pe noi, iată a venit rândul premierului Ciucă să se adape din izvorul nesecat de înțelepciune populară.

Într-un interviu radio, Ciucă la început a mers pe varianta Băsescu (iarna nu e ca vara!) declarând că România nu trece printr-o perioadă ușoară. Așa ceva se numește truism, dar să nu ne oprim aici. Înțeleptul general-premier a transmis românilor să fie chibzuiți. Asta, da, educație financiară: mai strânge cureaua, române!

Măsoară plapuma, electoratule!

Întrebat dacă poate Guvernul interveni pentru a stopa creșterea prețurilor, premierul a transmis: ”Putem să ne întindem atât cât ne este plapuma”.

”Eu cred că este foarte bine să le spunem oamenilor realitatea, să le spunem că nu trecem printr-o perioadă ușoară și că avem soluții pentru orice situație (…) În acest context, eu cred că este bine să fim foarte precauți, este bine să avem rezervele necesare. Dacă la nivelul Uniunii Europene, la nivelul Guvernului țării, ne propunem să ne creștem capacitatea de a face față acestor provocări, atunci cred că fiecare dintre noi trebuie să avem minimum de resurse (…) Trebuie de acum înainte să fim, așa cum ați zis dumneavoastră, chibzuiți, să putem să avem la îndemână resursă materială, resursă financiară, să putem să asigurăm acel echilibru, această abilitate prin măsuri cât se poate de transparente, de oneste și de clare”, a declarat Nicolae Ciucă.

Poate da, mai degrabă nu

Întrebat despre creșterea prețurilor și devalorizarea leului și dacă Guvernul poate interveni, Ciucă a declarat că dacă situația depinde de Guvern, Guvernul se implică.

”Sunt unele dintre situații care depind de noi și acele situații care depind de puterea și de responsabilitatea administrativă a Guvernului, ați văzut că putem să le facem față. Îmi cer scuze pentru expresie, dar este una pe care poporul român o folosește, putem să ne întindem atât cât ne este plapuma”, a mai afirmat premierul.

Punguța cu un ban

Un alt model de înțelepciune vie, lentă, dar vie, a fost opinia cetățeanului-președinte Klaus Iohannis.

Acesta a declarat, referitor la măsura Guvernului de a compensa preţul la carburanţi cu 50 de bani per litru, că guvernele nu pot scădea accizele din cauza normelor europene existente.

„Reducerea accizelor e doar aparent la îndemâna guvernelor, de fapt nu este posibil din cauza normelor europene. E uşor să le creşti dacă vrei. Celelalte instrumente sunt să umble la TVA, la sprijin bugetar, alte mecanisme. În situaţia în care şi la noi preţurile la pompă au crescut destul de mult, Guvernul a analizat şi a ajuns la concluzia să facă ceva atât cât se poate. Nu e posibil să plafonezi preţul. Am discutat ieri cu premierul. Atât cât se poate este corect să se facă. Până la urmă şi 50 de bani sunt 50 de bani pe care nu îi dai când alimentezi la pompă, de exemplu la cei cu transport de mărfuri se simte la sfârşitul lunii. Premierul m-a asigurat că această sumă poate fi suportată de bugetul naţional, din resurse pe care le va identifica Guvernul, mai exact Ministerul Finanţelor”, a afirmat Klaus Iohannis.

Cam subțire apărător al intereselor românilor!