Infofinanciar > Lumea la zi > Ceartă de copii! O petiție de la Kiev cere redenumirea Rusiei în ”Moscova”. Medvedev avertizează că va numi Ucraina ”Bandera-Reich”
Lumea la zi

Ceartă de copii! O petiție de la Kiev cere redenumirea Rusiei în ”Moscova”. Medvedev avertizează că va numi Ucraina ”Bandera-Reich”

Dmitri Medvedev, Sursă foto: CNN
Sursă foto: CNN

Dmitri Medvedev, care l-a numit pe Zelenski „nazistul șef de la Kiev”, a avertizat că răspunsul Rusiei la o petiție ucraineană care cere schimbarea numelui Rusiei va fi o ripostă pe măsură.

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a comparat din nou Ucraina cu Germania nazistă sâmbătă, când a sugerat ca Ucraina să fie redenumită ‘Schweinisch Bandera-Reich’ (Imperiul Bandera al Porcilor), ca răspuns la o petiție ucraineană care cere guvernului ucrainean să redenumească întreaga Federație Rusă drept ‘Moscova’.

Context: Stepan Bandera a fost liderul unei organizații fasciste din Ucraina, care în 1939 a încercat să colaboreze cu Germania nazistă împotriva Uniunii Sovietice. Germania a refuzat, iar Bandera a încercat să fugă în exil, însă a fost prins și executat de Gestapo. Unii ucraineni din zilele noastre îl văd ca pe un erou al națiunii, lucru care îi deranjează atât pe ruși, cât și, desigur pe evrei. În 2010, fostul președinte de la Kiev, Viktor Yuschenko, l-a denumit în 2010 pe Bandera un ”erou al Ucrainei”, lucru care a stârnit extrem de multe controverse și în rândul Parlamentului European.

Denumirea dată de Medvedev ar sugera că Zelenski poartă un regim fascist la Kiev, de tipul celui din Germania nazistă (de unde vine folosirea termenilor Reich și Schweinisch din germană, care înseamnă imperiu și porci). Hitler încerca să-și construiască în al Doilea Război Mondial un Reich, de unde și ideea fostului președinte rus.

Vineri, Zelenski a răspuns petiției după ce aceasta a depășit cele 25.000 de semnături necesare pentru a atrage un răspuns din partea guvernului ucrainean. Petiția, care acuză Rusia că a furat identitatea tuturor popoarelor rusești din Europa de Est, a cerut ucrainenilor să „își revendice identitatea și istoria”.

Medvedev: Dacă ucrainenii redenumesc Rusia, atunci Rusia va redenumi Ucraina

„Zelenski a ordonat să se ia în considerare redenumirea oficială a Rusiei în Moscoviya (Moscova). Care ar fi răspunsul nostru? Redenumirea Ucrainei, de asemenea, dar nu în Ukroland (Tărâmul Ucrainenilor), și cu siguranță nu în Malorossiya (Mica Rusie)”, a scris Medvedev.

„Doar Schweinisch Bandera-Reich. Exakt!” a sugerat Medvedev.

În pofida „consecințelor juridice internaționale” ale redenumirii Federației Ruse, după cum a remarcat Zelenski, președintele ucrainean a ordonat o „procesare cuprinzătoare” a petiției de către prim-ministrul său, Denis Șmihal, pentru a examina legalitatea unei astfel de acțiuni, scrie The Jersualem Post.

Petiția, inițiată în noiembrie, susținea că întreaga Rusie ar trebui redenumită Moscova, deoarece „numele istoric al Rusiei este Moscopole… „Rusia” există doar de 301 ani, iar schimbarea numelui a dat temei pentru o nouă invadare a istoriei Rusiei kieviene”, potrivit autoarei petiției, Valeria Shakhvorostova.

Petiția acuză Moscova de apropriere culturală

„Pentru străini, numele „Rus” și „Rusia”, „Russie”, „Russland” par aproape identice, ca și cum ar fi vorba de numele unui singur stat care a suferit anumite modificări în traducerile în diferite limbi”, a scris autoarea în petiția de succes, care are puțin peste 25.000 de semnatari până sâmbătă după-amiază. „Acest lucru duce la confuzie la nivel internațional. Se scriu cărți de ficțiune, se filmează filme în care Rusia este prezentată ca Rus, ceea ce este inacceptabil”, a mai argumentat petiția.

Ca răspuns la petiție, președintele ucrainean a remarcat complexitatea unui astfel de demers, afirmând că baza legală pentru redenumirea „obiectelor geografice, care includ, în special, statul, precum și normalizarea, contabilizarea, înregistrarea, utilizarea și conservarea denumirilor geografice” este reglementată de legislația ucraineană.

Mai mult, Zelenski a avertizat că „propunerea menționată mai sus are, de asemenea, aspecte juridice internaționale… problema ridicată în petiție trebuie să fie elaborată cu atenție atât din punct de vedere al contextului istoric și cultural, cât și din perspectiva posibilelor consecințe juridice internaționale”, scrie The Jerusalem Post.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.