Infofinanciar > Lumea la zi > Ceapa a devenit valută forte în Filipine! 1 kg a ajuns să coste aproape 12 dolari
Lumea la zi

Ceapa a devenit valută forte în Filipine! 1 kg a ajuns să coste aproape 12 dolari

Penurie ceapa
Sursa foto: mailatimes.net

Filipine se confruntă cu o criză prelungită de ceapă, ingredient-cheie în alimentația populației, motiv pentru care Ministerul Agriculturii vreau să importe rapid 22.000 de tone.

Ministerul Agriculturii din Filipine va apela la importuri pentru a asigura aprovizionarea cu ceapă a pieţei interne. Leguma a ajuns să se vândă și cu peste 650 de pesos kilogramul, aproximativ 12 dolari, și este deja de trei ori mai scumpă decât carnea de pui și cu 25% mai scumpă decât kilogramul de carne de vită.

„Pe piață există într-adevăr o penurie. Am avertizat deja procurorul general că va exista o creștere a prețurilor la ceapă, de aceea am recomandat încă de luna trecută să importăm ceapă albă în noiembrie, iar în decembrie să importăm și ceapă albă și roșie. (…) Chiar avem nevoie să importăm, mai ales din cauza creșterii cererii din luna decembrie. Avem nevoie de cel puțin 7.000 de tone de ceapă albă și 7.500 de tone de ceapă roșie“, a declarat anult trecut Rosendo So, președintele grupului de fermieri Samahang Industriya ng Agrikultura (Sinag), citat de publicația Manila Times.

Importurile nu rezolvă problema

Propunerea privind importurile urmează să fie aprobată de preşedintele țării, Ferdinand Marcos Jr., care deține și funcția ministru al Agriculturii.

Importul a 22.000 de tone de ceapă nu reprezintă însă orezolvare pe termne lung a penuriei cu care se confruntă populația din Philipine. „Ar fi o soluţie bună timp de o lună, pentru a reduce preţurile. Nu putem să nu facem nimic, pentru că unul dintre factorii care stimulează inflaţia este preţul la ceapă”, a declarat Rex Estoperez, secretarul președintelui, citat de Bloomberg. Estoperez a insistat că nu este vorba decât de o „soluţie temporară“, consumul lunar de ceapă în Filipine fiind de aproximativ 17.000 de tone.

O criză prevăzută încă din vară

Departamentul pentru Agricultură a avertizat încă din august că piețele agro-alimentare din Filipine se vor confrunta spre sfârșitul anului cu o penurie de ingrediente cheie în prepararea mâncărurilor tradiționale. Avertismentul viza cu precădere ceapa albă și usturoiul, alimente pentru care rezervele totale, chiar și cu ajutorul importurilor, erau insuficiente pentru a satisface cererea de bază.

Conform datelor Departamentului penuria de usturoi urma să se acutizeze pe finalul anului  , în condițiile în oferta totală de usturoi din 2022 urma să fie de aproximativ  83.000 de tone, comparativ cu o cererea totală estimată șa cel puțin 146.850 de tone.

Estimările în privința resurselor proprii de ceapă au fost mai optimiste, stocul final de 26.828 de tone fiind considerat suficient pentru a rezista 37 de zile, însă au fost depășite cu mult de cererea pieței.

Este a doua criză alimentară survenită în nici șase luni de când președintele Ferdinand Marcos Jr. și-a început mandatul, informează publicația Asia Sentinel. Președintele Marcos Jr. a mai deținut anterior funcția de secretar în Ministerul Agriculturii pe care acum îl conduce.

Creșterea rapidă a prețurilor la ceapă a generat vii nemulțumiri în rândul populației, zvonurile despre existența unui cartel care manipulează oferta pentru a crește prețurile înmulâindu-se rapid, deși oficialii și fermierii filipinezi neagă acest lucru.