Infofinanciar > Info > Cea mai bună veste pentru elevii din România! Se triplează bani de la stat
Info

Cea mai bună veste pentru elevii din România! Se triplează bani de la stat

burse elevi (sursă foto: impact.ro)
sursă foto: impact.ro

Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat marți, 7 martie, o veste bună pentru milioane de elevi, după ce s-a aflat că sumele destinate pachetelor de rechizite au fost majorate, motiv pentru care toți copiii care merg la școală vor avea lucrurile de care au nevoie la fiecare început de an.

Anunțul a fost făcut ministrul Educaţiei, Ligia Deca în cadrul unei postări pe Facebook, anunțând în același timp că a semnat ordinul prin care suma alocată pachetelor de rechizite școlare a fost majorată, fiind una dintre măsurile prin care se dorește combaterea abandonului școlar din România. Totuși, noile măsuri vor intra în vigoare de abia din toamnă, odată cu începerea noului an școlar.

„Astăzi, am semnat ordinul care majorează suma alocată pentru pachetele de rechizite școlare. Aceasta este doar una dintre măsurile unui plan prin care combatem abandonul şcolar şi ne asigurăm că toţi elevii au parte de educația de calitate pe care o merită”, a transmis ministrul Ligia Deca pe Facebook.

Cu cât se majorează suma pentru rechizite destinate elevilor

Practic, începând cu anul şcolar 2023-2024, conform Ligiei Deca, valoarea pachetelor de rechizite a fost majorată, conform următoarei scheme:

  • 65 de lei/pachet/elev din învăţământul primar, de la 25 de lei/pachet/elev;
  •  75 de lei/pachet/elev din învăţământul gimnazial, de la 35 de lei/pachet/elev.

De asemenea, pe lângă aceste ajutoare, mulți elevi care provin din familiile sărace pot primi 500 de lei din fonduri europene, destinația banilor fiind tot achiziționarea de rechizite.

Tichete educaționale de 500 de lei în 2023

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Marcel Boloș, a transmis recent când vor primi elevii care provin din familii cu venituri modeste tichetele educaționale în valoare de 500 de lei. Acestea sunt destinate achiziționării de rechizite precum și articolelor de vestimentație necesare frecventării școlii și grădiniței, potrivit adevarul.ro.

Ajutorul financiar în valoare de 500 de lei destinat sprijinirii copiilor dezavantajați care frecventează o unitate de învățământ, de stat sau preșcolar se lasă așteptat anul acesta, anul 2023 fiind mai complicat în această privință, în condițiile în care ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Marcel Boloș, anunțase inițial că banii vor intra pe card cel târziu în luna februarie, a declarat că „ durează un pic până când vom putea să le virăm banii”.

Într-un interviu acordat edupedu.ro, ministrul Marcel Boloș a menționat că abia în martie-aprilie tichetele educaționale vor ajunge la cei 55.000 de elevi care le așteaptă.

„Eu încerc și ne străduim ca să le putem asigura (tichetele educaționale – n.red) undeva în martie-aprilie. Oricum, mecanismul acesta nu poate să funcționeze așa, să ajungem să dăm banii în timpul anului școlar pentru voucherele educaționale, trebuie să le dăm înainte de începutul anului școlar. Acum, în februarie-martie, o să publicăm noul mecanism și să încercăm să fim mult mai proactivi”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.