Infofinanciar > Info > Ce urări nu trebuie făcute de Paște! De ce trebuie să se ferească românii pentru a le merge bine
Info

Ce urări nu trebuie făcute de Paște! De ce trebuie să se ferească românii pentru a le merge bine

paste
Sursa foto: eMaramures

Urările de Paște au devenit șabloane pe care le folosim fără să ne mai gândim la ce spunem. Slujitorii bisericii ne avertizează însă să nu cădem pradă vorbelor deșarte.

„Mulţi dintre dumneavoastră v‑aţi împărtăşit cu trupul şi sângele Domnului. Nu îngăduiţi să vă fie spre osândă, ci spre viaţă veşnică! Căutaţi lumina cea neapusă a Învierii şi nu strălucirea obositoare a sărbătorii lumeşti. Nu cădeţi pradă cuvintelor deşarte, căci la Paşte nu ne urăm unii celorlalţi «Sărbători fericite!», ci mărturisim că «Hristos a înviat!»”, a spus în pastorala sa de Paște episcopul Giurgiului, Preasfinţitul Ambrozie, citat de realitatea.net.

Credincioșii să dea de-o parte invidia, ura și duşmăniile

Înalta față bisericească îi îndeamnă pe creștini ca, măcar de Sfintele Sărbători, să dea de-o parte invidia şi ura, duşmăniile şi vorbele de ocară: „Nu uitaţi că, ţintuit pe cruce, Hristos a iertat, nu a blestemat. Fiţi cu luare aminte la toate cele ce se petrec în jurul nostru şi nu vă amăgiţi că se poate afla ceva fără de rânduiala lui Dumnezeu.”

Episcopul Giurgiului îi mai îndeamnă pe credincioși în mesajul său de Paște să se roage și să fie ” bineplăcuţi” Domnului: „În toată vremea şi în tot ceasul vă îndemn să nu încetaţi a vă ruga, după cuvântul Dumnezeiescului Pavel (I Tes. 5,17). Căutaţi să fiţi bineplăcuţi mai degrabă lui Dumnezeu, căci numai astfel veţi putea împlini şi cererile oamenilor. Astăzi, fraţilor, prăznuim Învierea, iar în Învierea lui Hristos suntem toţi cuprinşi, toţi suntem asemenea mormântului ce se deschide umplându‑se de lumină. Lumina aceasta este darul nesecat al harului, însă este şi răsplata nevoinţelor noastre. De‑l vom purta mereu pe Hristos în minte şi în inimă, lumina harului va pătrunde nestingherită şi va străluci în om şi, prin om, în lumea toată. (…) Mulţi vor asculta cu nedumerire cuvintele acestea, însă îi îndemnăm să stăruie în înţelegerea lor şi să rămână râvnitori în rugăciune, căci tocmai aceasta este cheia.”

Ce nu ai voie să faci în ziua de Paște

Și tradiția populară are o serie de interdicții clare pe care credincioșii trebuie să le respecte în prima zi de Paște, dacă vor să le meargă bine tot anul.

Astfel, una din cele mai vechi credințe spune că, în prima zi de Paște, nu ai voie să dormi pentru că, de vei face acest lucru, în tot restul anului vei fi somnoros, în tot ce vei întreprinde vei avea ghinion, iar ploaia te va prinde ori de câte ori vrei vrea să lucrezi câmpul.

Tot în prima zi de Paște se spune că nu trebuie să mănânci oul cu sare, pentru că, potrivit tradiției populară, de vei face acest lucru vei transpira tot anul. Și tot azi, pragul casei nu trebuie trecut mai întâi de o femeie, ci de un bărbat, pentru ca în acea gospodărie să nu fie discordie tot restul anului.

Alte credințe din popor mai spun că, prima oară nu este bine să mănânce toată familia din ouă diferite, ci din primul ou ciocnit. Oul trebuie spart, curăţat şi împărţit de capul familiei, pentru a fi mereu împreună. Tot tradiţia ne mai spune că ouăle se ciocnesc în prima zi numai „cap cu cap” și abia din a doua zi la ambele capete.