Infofinanciar > Info > De Paște stăm acasă! Tot mai puțini români merg și la slujba de Înviere
Info

De Paște stăm acasă! Tot mai puțini români merg și la slujba de Înviere

Preot ortodox oferind lumina unei femei la Ireusalim, Israel, De Paste
sursă foto dreamstime

Conform unei cercetări efectuate de Reveal Marketing Research, intențiile, comportamentele și nevoile românilor în apropierea Sărbătorilor Pascale sunt diferite față de cele din 2019: 83% dintre aceștia rămân acasă, iar 75% aleg o masă mai puțin generoasă.

Studiul relevă că proporția de 83% dintre români care intenționează să-și petreacă sărbătorile în familie este similară cu cea din 2019. În același timp, 11% dintre respondenți au afirmat că vor călători în țară sau în străinătate în această perioadă.

Câți români vor merge să ia lumină de Înviere

Referitor la angajați, 48% dintre aceștia vor avea parte de o vacanță prelungită de Paște, cu o medie de 3 zile libere suplimentare față de cele legale. Potrivit sondajului, 78% dintre români au în plan să participe la slujba de Înviere, iar 45% dintre ei intenționează să țină post.

În comparație cu anul 2019, când 83% dintre români intenționau să meargă la biserică în noaptea de Înviere, în acest an procentul a scăzut la 76%. De asemenea, se remarcă o diferență semnificativă între sexe, cu 81% dintre femei intenționând să meargă la biserică, în timp ce doar 72% dintre bărbați au aceeași intenție.

Conform rezultatelor studiului, 45% dintre români țin post înainte de sărbătorile Pascale, din care 19% postesc în Săptămâna Mare, 16% doar în zilele de miercuri și vineri, iar 10% țin întregul post.

Românii vor cumpăra cadouri de Paște

În ceea ce privește achiziționarea de cadouri pentru cei dragi în perioada sărbătorilor pascale, 64% dintre români intenționează să o facă, ceea ce reprezintă o scădere semnificativă față de anul 2019, când 80% dintre români și-au exprimat această dorință.

Potrivit studiului, în topul persoanelor care vor primi cadouri de Paște se află copiii, cu 64% din respondenți, urmați de partenera/ul de viață, cu 61%, și părinții, cu 40%. Se remarcă o scădere semnificativă de 11% în ceea ce privește achiziționarea de cadouri pentru părinți, comparativ cu aprilie 2019. Generația Z, cuprinsă între 18 și 24 de ani, este mai dispusă să ofere cadouri părinților (70%) sau prietenilor (48%, în comparație cu 22% în totalul eșantionului), în timp ce persoanele mature cu vârsta peste 45 de ani oferă într-o mai mare măsură cadouri copiilor (76%).

Mese festive mai mici anul acesta de Paște

Potrivit studiului, planificarea bugetului pentru sărbătorile de Paște implică mese mai puțin îmbelșugate pentru 75% dintre români. Majoritatea respondenților (51%) declară că vor aloca un buget similar cu cel de anul trecut pentru produsele alimentare de Paște, în timp ce 24% vor aloca un buget mai mic. În contextul scumpirilor accentuate de la o lună la alta, indiferent de scenariu, românii vor avea o masă de Paște diferită față de anii precedenți, fie prin reducerea numărului de produse cumpărate, fie prin alegerea celor cu prețuri mai mici.

25% dintre români au afirmat că vor alocă un buget mai mare pentru achiziționarea produselor alimentare în perioada sărbătorilor de Paște, comparativ cu anul trecut. În ceea ce privește mărimea acestei creșteri de buget, 36% dintre respondenți au menționat o creștere între 10% și 20%, în timp ce 31% dintre aceștia au declarat că vor aloca un buget cu o creștere între 20% și 30%.

Românii intenționează să aloce mai multe fonduri pentru achiziționarea de legume și zarzavaturi (31%), carne (29%), lactate și brânzeturi (27%), ouă (24%) și băuturi alcoolice (16%). Acestea sunt categoriile de produse alimentare pentru care se estimează cheltuieli mai mari de către consumatori, iar achizițiile se vor face în principal de la supermarket-uri, informează Adevărul.