Infofinanciar > Info > Prognoza meteo ANM pentru noaptea de Înviere și zilele de Paște. Cum va fi vremea în România de sărbători
Info

Prognoza meteo ANM pentru noaptea de Înviere și zilele de Paște. Cum va fi vremea în România de sărbători

Prognoza meteo de Paște în România
sursa foto: Antena 1

Meteorologii ANM au anunțat recent cum va fi vremea atât în noaptea de Înviere, cât și în zilele de Paște de duminică și luni. Conform informațiilor ANM, în ziua de Paști vor fi maxime între 13 şi 22 de grade în România. Totuși, oficialii recunosc că vremea va fi instabilă.

Valorile termice maxime de sărbători vor fi generoase la nivel național, au transmis meteorologii de serviciu al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), vorbind despre prognoza meteo de Paște.

Cum va fi vremea de noaptea de Înviere

„Pentru Noaptea de Înviere, dacă pe parcursul zilei de mâine vom avea ploi mai ales prin nordul, prin centrul, prin estul țării, dar pe arii mai  strânse și în rest ploi de scurtă durată, averse posibil însoțite și de descărcări electrice, poate și de ceva ușoare intensificări ale vântului pentru noaptea de Înviere, în momentul în care se ia lumină undeva la miezul nopții, ploile își vor face apariția doar cu totul izolat. Acestea vor fi mai probabile undeva mai spre a 2-a parte a Nopții de Înviere prin regiunile sudice, însă doar cu totul cu totul pe alocuri. Iar din punct de vedere termic, în noaptea de Înviere temperaturi pozitive, temperaturi plăcute pentru această dată din an”, a explicat și Diana Giurgiu, meteorolog de serviciu în cadrul ANM.

De asemenea, un alt meteorolog ANM a vorbit despre cum va fi vremea în aceste zile de sărbători.

„La nivel general, în ceea ce privește valorile de temperatură, în această perioadă minimele termice se vor încadra între -1 grad, în estul Transilvaniei, şi 11 grade pe Litoral, iar în Bucureşti vor fi 6 grade. Pentru ziua de mâine, sâmbătă, vom avea o vreme caldă la nivelul întregii ţări în partea de sud şi est, cu maxime între 12 şi 22 de grade şi minime între -1 grad şi 11 grade. Vor fi înnorări temporar accentuate în rest, cu descărcări electrice local în nord, centru, vest şi, izolat, în rest”, a adăugat meteorologul ANM Raul Ilea, potrivit Agerpres.

De asemenea, acesta a precizat în prima zi de Paşte, duminică, vremea va avea caracteristici normale pentru această perioadă.

„În ziua de Paşti, vreme normală din punct de vedere termic în toată ţara, cu maxime între 13 şi 22 de grade, cu cele mai mari valori în nord-vest, şi minime între 5 şi 10 grade. Din acest punct de vedere, vremea va fi şi instabilă, în sensul de temporar accentuată, în vest, centru şi nord, local în sud-est. Noaptea, şi în rest, pe alocuri”, a mai spus specialistul.

De asemenea, luni şi marţi, caracteristicile termice vremii vor fi similare cu cele din weekend, în general cu instabilitate atmosferică, dar apropiate de normalul perioadei.

Prognoza meteo de Paște

Conform ANM, în România, regimul termic va fi caracterizat de valori în jurul celor normale pentru mijlocul lunii aprilie în sud și sud-vest și se vor situa peste mediile climatologice în rest. Temperaturile maxime se vor încadra între 13-14 grade pe litoral și 22 de grade în extremitatea nord-vestică, iar minimele vor fi cuprinse între 5 și 10 grade.

Cerul va avea înnorări temporar accentuate și vor fi averse, pe alocuri însoțite de descărcări electrice, în jumătatea de est a țării și local în sud-vest, iar noaptea pe spații mai mici și în celelalte zone. Izolat cantitățile de apă vor fi mai însemnate și vor fi condiții de grindină.

La altitudini de peste 1800 m, în special în Carpații Meridionali, trecător vor fi precipitații mixte. Vântul va sufla slab și moderat, pe alocuri cu ușoare intensificări la munte și temporar în sud, în centru și în est.

În București, valorile termice vor scădea ușor și vor deveni apropiate de cele normale la mijlocul lunii aprilie, cu o temperatură maximă de 16-18 grade, iar minima în jurul a 8 grade. Cerul va avea înnorări și vor fi perioade cu averse, posibil însoțite de descărcări electrice. Vântul va sufla în general moderat, cu rafale de până la 35-40 km/h.

Cum va fi vremea luni

Pentru a doua zi de Paște, vremea va fi în general instabilă, iar valorile termice se vor situa în general în jurul celor normale în această perioadă, exceptând regiunile sud-estice unde va fi mai răcoare. În majoritatea zonelor țării, vor fi perioade cu înnorări accentuate, averse și pe alocuri descărcări electrice.

Izolat, cu precădere în sud-vest, cantitățile de apă vor fi mai însemnate. În zona montană înaltă, la peste 1800 m altitudine, se vor semnala precipitații mixte. Vântul va sufla slab și moderat, temporar cu ușoare intensificări la munte și în regiunile sudice.

Temperaturile maxime se vor încadra între 11-13 grade pe litoral și 19-20 de grade în vest și nord-vest; minimele termice vor fi cuprinse între 5 și 10 grade. În orele dimineților, izolat va fi ceață.

În București, vremea va fi în general instabilă și răcoroasă. Cerul va avea înnorări temporar accentuate și vor fi perioade în care se vor semnala averse, posibil însoțite de descărcări electrice. Vântul va sufla în general moderat, trecător cu rafale de până la 40 – 45 km/h. Temperatura maximă se va situa în jurul a 15 grade, iar cea minimă va fi de 6 – 8 grade.