Educație financiară

Ce sunt activele digitale? Exemple de investiții pe termen lung sau scurt

Active digitale sursa foto unsplash.com
Active digitale sursa foto unsplash.com

În general, un activ digital este orice lucru care este generat și păstrat digital, poate fi identificat și găsit și are sau oferă valoare. Popularitatea și valoarea activelor digitale au crescut pe măsură ce tehnologia a devenit mai răspândită atât în viața personală, cât și în cea profesională. Activele digitale cu drepturi de proprietate includ date, fotografii, videoclipuri, materiale textuale și multe altele.

Asemenea mărcii unei companii, majorității produselor digitale li se poate da o valoare, fie că este monetară sau intangibilă. Unele lucruri digitale, cum ar fi o fotografie de familie de pe telefon făcută la o adunare, ar putea avea valoare doar pentru inițiator sau pentru o singură persoană. Altele ar putea fi utile unui public mai larg.În trecut, companiile dețineau și foloseau active digitale, cum ar fi datele sau documentele scanate, pentru a genera valoare.Dar când criptomonedele și blockchain-ul au fost introduse în 2009, activele digitale au fost din nou redefinite. Prin tokenizare pe un blockchain, orice a existat în formă digitală a devenit ceva care ar putea fi utilizat pentru a genera valoare.

Evoluția activelor digitale. De la fotografii la piața criptomonedelor

Activele digitale au evoluat mai mult decât textul, imaginile, videoclipurile, muzica și documentele pe care le identificăm de obicei cu expresia de „activ digital”, până la piața criptomonedelor. Un registru public distribuit protejat printr-un mecanism de consens, blockchain-ul a fost lansat împreună cu Bitcoin în 2009. Ideea nu era nouă, deoarece datele au devenit un activ digital de neprețuit care trebuia protejat, gestionat și stocat. Registrele distribuite și datele pe care le dețin există de ceva vreme. Majoritatea persoanelor care  lucrează în alte domenii decât știința datelor, management, analiză sau oricare altul care necesită rețele masive de date dispersate, totuși, nu erau familiarizați cu acestea.

Mecanismele activelor digitale și în câte tipuri se împart ele

Un activ digital trebuie să aibă mai întâi capacitatea de a produce valoare, fiind utilizat într-un mod care adaugă valoare proprietarului pentru a se califica ca activ. Activul digital ar trebui să poată transfera dreptul de proprietate printr-o achiziție, un cadou sau o altă metodă de acordare a drepturilor altcuiva, precum și valoarea pe care o poate adăuga. În plus, informațiile trebuie să poată fi găsite sau păstrate într-o locație unde pot fi localizate. Există o gamă largă de active digitale, amintim aici de: poze, documente, clipuri video, conturile de gaming online, ilustrații, animații, manuscrise, muzică, cărți, conturi de social media. Acestea sunt activele digitale „clasice”, însă, în ultima perioadă, au apărut noi active digitale. Spre exemplu: token-uri , criptomonedele și token-uri de securitate.

De ce sunt importante activele digitale?

Viețile noastre depind mai mult de tehnologia digitală decât oricând. De exemplu, în loc să călătorim la o bibliotecă și să sperăm că au resursele de care avem nevoie, apelăm la conținutul digital, deoarece este mai rapid și mai ușor.Majoritatea documentelor noastre vitale, pozelor de vacanță și formelor de divertisment sunt digitale. Datele și informațiile sunt păstrate și stocate de companii și guverne și fiecare are o valoare distinctă, în funcție de modul în care vor fi utilizate.Definiția activelor digitale s-a schimbat complet în anii 2010, când tehnologia blockchain și criptomonedele au intrat în atenția investitorilor, guvernelor și publicului larg. Bitcoin-urile au fost incluse în categoria activelor digitale deoarece oamenii le-au dat importanță și valoare. Orice ai face, ești înconjurat de active digitale de-a lungul vieții.

Bitcoin-ul este cel mai utilizat activ digital

Activele digitale reprezintă o nouă posibilitate de investiție, bazată pe tehnologie, care reprezintă astăzi bogăția modernă. Atât activele complet digitale, cât și tokenurile care reprezintă active reale pot fi considerate active digitale. Un tip de monedă virtuală este denumit criptomonedă. Chiar dacă moneda virtuală este încă un concept pe care mulți investitori tradiționali îl înțeleg greu, trebuie doar să ne uităm la unii dintre miliardarii Bitcoin pentru a vedea că valoarea sa este la egalitate cu cea a oricărei alte clase de active pe care un investitor o poate alege să o diversifice.

Această valoare va crește cu siguranță pe măsură ce investitorii instituționali manifestă un interes din ce în ce mai mare pentru încorporarea activelor digitale în portofoliile lor, potrivit datelor de la Fidelity Digital Assets. Aproape 80% dintre respondenții în sondajul lor asupra a 774 de investitori instituționali din SUA și Europa au declarat că au considerat activele digitale „atrăgătoare” din mai multe motive. Aproape 40% dintre investitorii instituționali intervievați au susținut că în prezent au active digitale în portofolii, iar 60% au spus că în cele din urmă vor face acest lucru. 25% dintre cei chestionați deținând investiții în bitcoin, acesta a fost cel mai utilizat activ digital.

Tom Jessop, șeful Fidelity Digital Assets, a comentat concluziile sondajului: „Aceste rezultate întăresc o tendință la care asistăm în industrie către un interes crescând și acceptarea activelor digitale ca o nouă clasă de active investibile”. Acest lucru este clar din conducta de clienți în schimbare pe care o avem, care include fonduri de pensii și fonduri cripto native.