Infofinanciar > Educație financiară > Ce și cum s-a scumpit cel mai mult în 2022! Sfaturi ca să ne chibzuim mai bine paralele
Educație financiară

Ce și cum s-a scumpit cel mai mult în 2022! Sfaturi ca să ne chibzuim mai bine paralele

romanialibera.ro
FOTO: romanialibera.ro

Prețurile tot mai ridicate pentru alimente a făcut ca majoritatea clienților să-și modifice comportamentul în materie de cumpărături. De exemplu, în detrimentul magazinelor din colț, tot mai mulți clienți aleg să-și procure cele necesare de la hypermarket, unde produsele sunt mai ieftine și beneficiază și de reduceri dar și de o gamă mai diversificată.

Unul dintre acești clienți este Constantin Aperotesei care ne explică cum decurge pentru el o zi normală de cumpărături.

” Acum un an nici nu mă gândeam să calc pe-acolo. Dar cu scumpirile astea nu mai știi cum să te descurci, admite Constantin, tată a 3 copii de vârstă școlară.

E drept, fiecare resimte altfel inflația, în funcție de alimentele preferate pe care le consumă. În august 2022, dacă îți plăceau cartofii prăjiți în ulei, plăteai scump pentru a-ți satisface pofta culinară. Față de august 2021, cartofii s-au scumpit cu peste 50%, iar uleiul cu aproape tot atât. Voiai s-o pui de mămăligă? Mălaiul s-a scumpit cu aproape 35%, așa că mai bine abține-te”, a declarat pentru hotnews.ro Apreotesei Constantin.

Cu cât s-au scumpit alimentele față de anul trecut

Pentru a itera mai bine scumpirile operate de majortitatea producătorilor sau a lanțurilor de Hypermarket-uri, am încărcat un grafic care relevă evoluția prețurilor la alimente în decursul a unui an, din august 2021 până în august 2022.

hotnews.ro

hotnews.ro

Odată cu rata crescută a inflației, cea mai mare din ultimii 19 ani, alimente precum untul, carnea de porc sau ouăle s-au scumpit foarte mult, prețul unora dintre ele chiar s-a dublat în ultimii patru ani. Materiile prime n-au fost private nici ele de scumpiri. Doar la soia creșterea a fost de 250%, grâul și floarea soarelui au avut o majorare similară. Chiar și păstăile au crescut cu aproape 220%.

Costul unei franzele reflecată doar o mică parte a majorării prețului la râu, undeva între 5  și 10%, diferența constă în costurile de procesare, cele de transport, cele ascoiate cu forța de muncă și lista tot poate continua.

hotnews.ro

hotnews.ro

În privința materiilor prime, la fel ca și alte categorii de bunuri, prețurile au fost influențate de războiul din Ucraina. În condițiile în care atât Kiev cât și Rusia sunt producători mondiali de cereale, pentru a vă face o idee, ambele state însumează o treime din exporturile globale de grâu.

Astfel, produsele pe bază de cerealele amintite, atât pâinea dar și carnea animalelor care se hrănesc cu cereale vor fi direct afectate. De exemplu, pentru carnea de pui, transmiterea scumpirii în prețul cărnii de pui se face foart rapid, în decursul a unei luni, maxim o lună și jumătate iar majorarea prețului este operată și pe fondul scumpirii energiei și a combustibililor.

Cum era de așteptat și prețurile îngrăsămintelor a crescut, s-au triplat chiar la care se adaugă și o scumpire a ambalajelor, potrivit hotnews.ro

Cum pot fi economisiți banii atunci când mergem la cumpărături

Specialiștii vă îndeamnă să vă planificați mesele cu o săptămână înainte și să nu va abateți de la lista de cumpărături de care aveți nevoie, evitați astfel cumpărăturile impulsive. De asemenea, ar fi indicat să nu mergeți la cumpărături pe stoacul gol pentru a nu cădea tentației de a achiziționa produse de care nu aveți nevoie.

Un alt sfat pe care vi-l recomandă specialiștii este să mergeți la cumpărături doar cu soția sau soțul, dacă aveți copii lasați-i acasă, orice minut petrecut în plus duce la procurarea unor obiecte a căror achiziție să se dovedească a fi inutilă.

Indicat ar fi să plătiți numerar în detrimentul cardului, deși este mult mai confortabil să achiți cu telefonul. Explicația constă în faptul că puteți vizualiza mai ușor suma pe care o acordați cumpărăturilor. De asemenea, când ieșiți la shopping, evitați să luați cardul bancar asupra dumneavoastră.

 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.