Infofinanciar > Info > Ce se întâmplă cu voucherele educaționale pentru școlari și preșcolari? Ajutorul de 500 de lei încă nu a ajuns la elevi
Info

Ce se întâmplă cu voucherele educaționale pentru școlari și preșcolari? Ajutorul de 500 de lei încă nu a ajuns la elevi

cum-se-acorda-voucherele-educationale
FOTO: playtech.ro

Aproximativ 15.000 de copii ai căror părinți au o stare materială precară deplâng faptul că Guvernul încă nu le-a livrat voucherele educaționale a căror valoare este de 500 de lei, chiar dacă a trecut mai bine de șase luni de la începerea anului școlar 2022-2023.

În aceste condiții, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a confirmat această problemă și a explicat care este motivul întârzierii.

Declarațiile ministrului Invesțițiilor și Fondurilor Europene

„Aşa este. Noi avem un mecanism cu inspectoratele școlare foarte greoi, pe care l-am moștenit și pe care intenționăm să îl schimbăm în totalitate, pentru că ați văzut ce repede a mers la voucherul pentru energie sau voucherele pentru alimente.

Nu a trebuit să purtăm oamenii pe drumuri să-și aducă adeverințe de venit, ci prin simpla interogare a bazelor de date am reușit să dăm aceste carduri și vouchere. Deci mecanismul îl pe care îl vom derula în paralel va fi și de interogare a acestor baze de date, pentru că se pare că vechile mecanisme nu dau întotdeauna rezultatele dorite. Aveam această obligație să solicităm inspectoratelor școlare documentele de venit, însă se pare că n-am reușit îndeaproape.

Aseară am avut o discuție cu colegii mei din minister pentru ca în paralel să derulăm procedura de interogare a bazelor de date și să nu mai punem oamenii pe drumuri pentru aceste tipuri de vouchere care sunt așteptate de copii”, a explicat Marcel Boloș. Acesta a precizat că situația se va remedia.

Vocuherele de 500 de lei se acordă elevilor înscriși în învățământul public de învățământ, preșcolar, gimnazial și liceal. Tichetele sociale pot fi utilizate doar pentru procurarea rechizitelor și a îmbrăcămintei.

Cum pot fi utilizate voucherele educaționale

”Eu încerc și ne străduim ca să le putem asigura (tichetele educaționale – n.red) undeva în martie-aprilie. Oricum, mecanismul acesta nu poate să funcționeze așa, să ajungem să dăm banii în timpul anului școlar pentru voucherele educaționale, trebuie să le dăm înainte de începutul anului școlar. Acum, în februarie-martie, o să publicăm noul mecanism și să încercăm să fim mult mai proactivi”, a precizat luna trecută, Marcel Boloș pentru edupedu.ro.

Beneficiază de ajutorul de la stat în valoare de 500 de lei copii din învățământul public preșcolar dacă venitul lunar pe membru de familie nu depășește suma de 298 de lei.

De asemenea, elevii din învățământul de stat primar și gimnazial pot obține voucherele educaționale în cazul în care venitul mediu net lunar pe membru de familie obținut în luna iulie a fiecărui an este de maxim 50% din salariul de bază minim brut pe țară adică 1.275 de lei.

Voucherele educaționale pot fi utilizate doar în magazinele sau unitățile afiliate de emitentul cardului, care comercializează rechizite, articole de papetărie, instrumente de scris, ghiozdane sau alte articole necesare pentru procesul de predare-învățare.

.Utilizarea tichetelor educaționale în alte scopuri decât cele pentru car eau fost emise atrage după sine o contravenție care pornește de la 3.450 de lei și poate ajunge până la 4.600 de lei, potrivit antena3.ro.