Infofinanciar > Info > Ce se întâmplă cu prima de Paște? Câți bani vor aloca angajatorii pentru bonusurile extrasalariale
Info

Ce se întâmplă cu prima de Paște? Câți bani vor aloca angajatorii pentru bonusurile extrasalariale

coș cu ouă și bani; sursă foto: romaniatv.net
FOTO: romaniatv.net

Un sondaj efectuat de platfoma Bestjobs scoate la suprafață faptul că majoritatea persoanele active pe piața muncii nu se așteaptă că angajatorii să le ofere o remunerație specială cu ocazia sărbătorilor pascale, în condițiile în care coșul de cumpărături pentru produsele de Paște va depăși pragul de 500 de lei.

Mai puțin de jumătate din persoanele angajate din România se așteaptă că angajatorul să le acorde un bonus salarial cu ocazia sărbătorilor pascale, potrivit unui sondaj efectuat de platforma de recrutare on-line Bestjobs.

Angajatorii vor cheltui o parte buget pentru produsele tradiționale

În acest an mai bine de 80% dintre angajați au în plan să aloce cea mai mare parte a bugetului pe produsele specifice sărbătorii, în timp ce 8%  vor aloca o parte însemnată din buget pentru cadourile celor dragi.

„În ultimul an, prețurile bunurilor de consum au crescut constant, unele dintre produsele alimentare de bază fiind și cu 60% mai scumpe decât în urmă cu un an, potrivit datelor INS. În aceste condiții, sărbătorile de Paște pun presiuni financiare pe bugetul angajaților români, care declară că prima de sărbători de la angajator ar fi un real ajutor (47%) sau cu adevărat esențială (29%) pentru cumpărăturile pascale, conform celui mai recent sondaj realizat de platforma de recrutare online BestJobs.

Cu toate acestea, doar 45% dintre angajați speră să primească ceva în plus cu ocazia Paștelui, cu 10% mai puțini decât anul trecut”, potrivit analizei efectuate de platforma de angajare on-line. O majoritate de 58% așteaptă din partea angajatorului un bonus de maxim 200 de lei,  cu toate că nevoile reale a peste 77% dintre respondenți depășesc pragul de 500 de lei. Între 200 și 400 de lei speră că vor primi 26% dintre angajați, iar 16% consideră că vor primi o primi mai mare de 400 de lei.

Angajatorii pot acorda bonusuri de 300 de lei fără a fi impozitați

Începând cu acest an, patronii le pot acorda beneficii extrasalariale angajaților, cu ocazia Paștelui, în valoare de cel mult 300 de lei fără a fi impoztitați. Și în acest an prima în bani este preferată de majoritatea angajaților după cum au indicat rezultatele analizei Bestjobs. Alți 21%  preferă în detrimentul lichidităților tichete valorice sau vouchere. Coșul clasic cu produsele de sezon sunt preferate de 15% dintre angajați în timp ce 13% ar opta pentru câteva zile libere în plus și doar 3% ar alege să meargă la o petrecere tematică organizată de angajatori.

Sondajul efectuat de Bestjobs merge mai departe și îi întreaba pe respondenți ce și-ar dori să primească în mod ideal cu ocazia Sărbătorilor Pascale.  Prin urmare, pe lângă variantele tradiționale, 35% au precizat că și-ar dori beneficii pe partea de sănătate, precum ședințe la sala de forță, la nutriționist sau la psiholog, în timp ce 4% dintre cei chestionați au fost ceva mai pragmatici și au precizat că și-ar dori acțiuni în cadrul companiei.

Situația din acest an nu diferă față de cea de anul trecut, cea mai mare parte a bugetului alocat pentru Sărbătorile Pascale va fi alocat pentru cumpărărea produselor specifice, 83% dintre cei intervievați se vor îndrepta într-acest sens. 8% vor cheltui mai multi bani pentru cadouri. Sondajul a fost întocmit în luna aprilie pe un eșantion de 928 de utilizatori, informează economedia.net.