Infofinanciar > Info > Ce se întâmplă cu numărul angajaților la stat? Anunțul lui Marcel Boloș pentru bugetari
Info

Ce se întâmplă cu numărul angajaților la stat? Anunțul lui Marcel Boloș pentru bugetari

Ministrul MIPE, Marcel Boloș
Sursă foto: Capital

Marcel Boloș, ministrul Investițiilor Europene a spus că vor exista concedieri ale angajaților ce lucrează la stat. Acest anunț a venit la doar câteva zile după ce același ministru vorbea despre varianta tăierii din acestei categorii de angajați.

Marcel Boloș a spus că nu vrea să creeze panică în rândul oamenilor, însă va trebui să fie revizuit numărul celor ce lucrează la stat.

Mai puțini bugetari în România

Această măsură este necesară, conform ministrului Investițiilor Europene, deoarece în acest fel se va reduce indicatorul ce vizează cheltuielile cu salariile acestora.

„Scenariul doi constă în revizuirea numărului de bugetari. Acest scenariu trebuie asumat politic, este o decizie de coaliție. Va trebui să fie o reducere semnificativă a indicatorului legat de cheltuielile cu salariile. Nu vreau să bulversez pe cei din sectorul public, dar e o realitate reforma, e scrisă negru pe alb în PNRR”, a spus Marcel Boloș.

Boloș a vorbit și despre tăierea din salariile românilor ce lucrează la stat. Argumentul acestuia a fost adus în baza faptului că unul dintre jaloanele din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, pe care statul roman îl are pe lista de realizări în acest an, se referă la sustenabilitatea sistemului bugetar, lucru ce implică fie tăierea din salarii fie concedierea românilor ce lucrează la stat.

Se vor tăia salariile bugetarilor?

„Am spus şi spun şi acum, sunt două variante: ori varianta în care salariile de încadrare se ajustează – şi este limpede că aproape este imposibil să se taie din salarii – şi a doua variantă este de reducere a numărului de personal. Nu trebuie să ne ascundem. Sunt cele două variante şi e un volum de cheltuială foarte mare pe care-l are statul”, a declarat Marcel Boloş.

„Când discutăm de întreg aparatul funcţionăresc şi guvernamental, nu discutăm doar de structura ministerelor, ele sunt prea puţine ca şi costuri, nu aici se obţin marile reduceri de cheltuială, cu toate că poate fi loc de mai bine şi se poate îmbunătăţi calitatea serviciilor publice pe care le asigură ministere. nsă această reformă şi acest obiectiv al reformei îl avem în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, nu este un secret. Nu i-a venit încă timpul cuvenit pentru dezbatere în spaţiul public, dar acestea sunt condiţiile pe care vi le-am menţionat: muncă egală, salariu egal, există acest principiu al echităţii, al nediscriminării, al sustenabilităţii şi al reducerilor de sporuri ale bugetarilor. E o reformă grea şi aceasta”, a continuat acesta.

Acesta a fost contrazis de ministrul Muncii, Marius-Constantin Budăi, care a spus că nu este luată în calcul o astfel de decizie deoarece România și-a asumat prin Planul Național de Redresare și Reziliență ca angajații din sistemul public să nu aibă sporuri mai mari de 20% din venitul lunar, conform romaniatv.net.

„Scrie în PNRR că trebuie să venim la o masă de sporuri de 20% pe individ. Vom vedea. Lucrăm la construcţia legii salarizării, dar în niciun caz în sensul tăierii salariilor, sub nicio formă. Nu am avut această discuţie acum, în coaliţie, đar lucrăm la legea salarizării şi probabil acolo vom discuta pe rearanjarea coeficienţilor. Dacă legea salarizării nu ar fi fost pusă între paranteze şi ar fi ajuns la nivelul maxim din 2022, cu siguranţă şi rezolvarea inechităţilor ar fi avut un impact mai mic, pentru că am fi ştiut ce avem de îmbunătăţit. Din păcate, tot un guvern de dreapta a pus şi legea salarizării între paranteze”, a declarat Marius Budăi.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.