Infofinanciar > Info > Dosarul intern al Revoluției a fost declasificat. Directorul SRI: ,,Eroii pe care îi comemorăm astăzi merită adevărul”
Info

Dosarul intern al Revoluției a fost declasificat. Directorul SRI: ,,Eroii pe care îi comemorăm astăzi merită adevărul”

eduard hellvig pressone.ro
sursa foto pressone.ro

Anul acesta se împlinesc 33 de ani de la momentul Revoluției, când regimul comunist a avut momentul de colaps, care a dus chiar la execuția soților Ceaușescu. Sute, mii și poate chiar zeci de mii de oameni caută răspunsuri sau își doresc să afle adevărul despre persoanele pe care le-au pierdut atunci în luptele sângeroase. Mai mult decât atât, mulți oameni vor să știe adevărul din spatele întregului eveniment.

La 22 decembrie 1989, mulțimile descătușate invadau Comitetul Central, iar birourile oficialilor comuniști sunt vandalizate de oamenii furioși. Toți se adunaseră cu un singur scop: înlăturarea comunismului.

Acum, 33 de ani mai târziu, Serviciul Român de Informații a hotărât să declasifice dosarul intern al Revoluției Române, care poate fi citit aici.

Dosarul în discuție este parte a unor investigații ale Comisiei Senatoriale ,,Decembrie 1989”, care a fost construită pentru a analiza evenimentele din decembrie `89. Actul poate demonstra care a fost cu adevărat rolul Departamentului Securității Statului în luptele din stradă, care au dus la moartea a peste 1000 de oameni.

Comisia Senatorială de cercetare a evenimentelor din decembrie 1989 este numele purtat de două comisii înființate de Senatul României cu scopul aflării adevărului despre revoluția română din 1989. Una se afla sub administrația senatorului FSN Sergiu Nicolaescu, iar cealaltă sub administrația lui Constantin Dumitrescu, iar după demisia lui, a trecut sub controlul lui Valentin Gabrielescu.

Oamenii merită adevărul

Directorul SRI, Eduard Hellvig a transmis că declasificarea dosarului are ca principal scop aflarea adevărului despre evenimentele care s-au petrecut la Revoluție. Mai mult decât atât, oamenii care au rămas în urma victimelor trebuie să afle care a fost prețul libertății și de ce lucrurile s-au construit sub forma unei revoluții sângeroase.

„Înțelegerea prețului pe care unii oameni l-au plătit pentru aceste idealuri (ale Revoluției -n.n.) nu se poate realiza complet în absența unui concept-cheie: adevărul! Și mă refer aici, în primul rând, la adevărul privitor la evenimentele sângeroase din 1989”, a transmis Eduard Hellvig.

Revoluția din Timișoara, FOTOGRAFIE DE CONSTANTIN DUMA preluată de pe vice.com

Hellvig a dat asigurări că SRI va lupta pentru a afla adevărul, indiferent de cum arată acesta. Simultan, directorul Serviciului Român de Informații a transmis că oamenii merită să-și găsească liniștea privind ce s-a întâmplat la momentul căderii comunismului.

”Din păcate, sute de familii încă așteaptă răspunsuri, sute de victime încă își așteaptă liniștea, iar milioane de români încă așteaptă acest adevăr pentru a închide o dată pentru totdeauna unul din capitolele cele mai sângeroase ale comunismului românesc. Adevărul nu are un început sau un final. Tot așa cum el nu aparține cuiva anume. Noi toți, însă, suntem responsabili pentru rezultatul lui deplin, iar acela va fi istorie. Avem, astfel, obligația de a-l căuta continuu, cu toată energia”, a precizat directorul SRI.

Comunismul, amintirea întunecată a României

Eduard Hellvig a subliniat importanța pe care o va avea declasificarea dosarului intern al Revoluției Române în conturarea tabloului istoric al țării. În acest context, directorul SRI transmite că statul are datoria de a condamna regimul comunist și Securitatea din 1989 pentru oamenii nevinovați care și-au pierdut viața în luptele din stradă.

”Sper că prin acest demers, orice frântură suplimentară de informație adusă la lumină va putea contribui la scrierea istoriei. Un semn că statul român trebuie să se scuture și să condamne cu adevărat, în sens juridic deplin, comunismul. Și nu doar comunismul, pentru că și fosta Securitate a avut o contribuție importantă la reprimarea sângeroasă a manifestanților anticomuniști din decembrie 1989”, a susținut Hellvig.

Directorul SRI precizează angajamentul pe care țara îl are față de cei care au luptat pentru libertatea de care ne bucurăm astăzi, 33 de ani mai târziu. Eroii din decembrie 1989 merită să se bucure de dreptate, de adevăr, nu de cuvinte goale și de politici care nu pun punctul pe ,,i” privind condamnările pe care le merită regimul comunist.

,,Acel aparat represiv al statului român de atunci, este condamnabil pentru că avea ca prioritate apărarea Partidului Comunist și conducătorilor săi, nu era un serviciu de informații dedicat apărării cetățenilor. Eroii pe care îi comemorăm astăzi, 22 decembrie, merită adevărul. Pentru că ei nu au luptat pentru idei abstracte sau pentru diferitele linii politice”, a conchis Eduard Hellvig, potrivit informațiilor digi24.ro.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.