Infofinanciar > Esential > Lucian Heiuș vrea ca neplata TVA-ului să devină infracțiune. Președintele ANAF susține că trebuie dat un semnal evazioniștilor
Esential

Lucian Heiuș vrea ca neplata TVA-ului să devină infracțiune. Președintele ANAF susține că trebuie dat un semnal evazioniștilor

Lucian Heiuș, Sursă foto: G4Media
Sursă foto: G4Media

Lucian Heiuș, președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală, a făcut recent o serie de anunțuri în ceea ce privește politica fiscală. Unul dintre aceste anunțuri cu un potențial de impact mare asupra companiilor locale este cel al transpunerii în legislația națonală a unei directive europene care prevede transformărea neplății TVA în infracțiune. ANAF are deja discuții în acest sens cu Minsterul Finațelor.

„Dacă v-ați uitat pe strategia ANAF pe 2023, unul dintre domeniile pe care inspecția fiscală va acționa va fi pe partea Taxei pe Valoare Adăugată, ca să vedem efectiv cât este evaziune la TVA, cât este declarare și cât neplată la TVA, să vedem ce se întâmplă și ce putem face acolo. În momentul în care vor funcționa factura electronică, Ro-e Transport, SAF-T (Fișierul Standard de Control Fiscal – n.r.), toate aceste lucruri vor duce natural și la reducerea evaziunii și pe TVA. (…) Avem însă o problemă și la conformarea la plată la TVA. Pentru că am observat că, în totalul impozitelor care rămân în arierate și nu se achită, TVA-ul are ponderea cea mai mare. (…) Dacă deja companiile își plătesc tot ce înseamnă contribuții sau încep să plătească mai mult pe partea aceasta de impozit pe profit, dividende, am văzut că, dacă ar fi să aleagă ce impozit să nu plătească dacă nu au 100% toți banii necesari, întotdeauna aleg TVA-ul. Și aici avem o discuție cu Ministerul de Finanțe, pentru că există o directivă europeană pe care –  ne place, nu ne place – trebuie să o implementăm și noi și care prevede ca neplata TVA-ului să devină infracțiune. Nu prea convine la nimeni, nu sună poate foarte plăcut, dar este o directivă care spune foarte clar acest lucru. Iar acest lucru va da un semnal clar către cei care preferă să nu achite TVA-ul că lucrurile nu sunt în regulă. (…) Este o problemă care trebuie rezolvată și trebuie rezolvată într-untimp foarte scurt“, a precizat Lucian Heiuș, în cadrul celei de a 17-a ediții a conferinței anuale de fiscalitate organizate de EY.

Condițiile CE nu se aplică României

Unul dintre obiectivele asumate de ANAF este reducerea decalajului pe TVA cu cinci puncte procentuale până în trimestrul doi al acestui an.

Referitor la acest subiect, președintele ANAF a precizat: „Aici este o mare poveste cu acest GAP de TVA și este necesar să facem o analiză și o dezbatere corectă a mecanismului în care este calculat acest GAP de către Comisie (Europeană) și care, din punctul meu de vedere, nu reflectă realitățile românești. Nu pot să fiu de acord cu acel 35%, 35,7%, 37%, apare în tot felul de cifre care mie mi se par foarte, foarte mari pentru că specificul românesc este cumva altfel. Mecanismul în care calculează ei GAP-ul nu cred că este cel corect pentru România. Am deja un colectiv în cadrul ANAF care face analize pe acest domeniu. Dar un lucru este clar – că este 35, că este 30, că este 28, oricum este foarte mare. Trebui să vedem ce putem face în acest sens“, a mai declarat Lucian Heiuș.

Ce este GAP-ul de TVA

GAP-ul de TVA (sau deficitul de TVA) reprezintă un indicator care măsoară diferența dintre sumele pe care le colectează statul față de sumele pe care le-ar putea colecta. Conform celei mai recente analize a Comisiei Europene, în românia GAP-ul TV a scăzut în 2020, la 35,7%, echivalentul a 7,4 miliarde de euro, cel mai ridicat nivel din UE.

În 2019, GAP-ul de TVA a fost cu 0,2% mai ridicat. Conform estimărilor CE, indicatorul s-a redus substanțial în 2021, coborând la 33%. Dacă procentul se va confirma, corecția ar fi premieră pentru țara noastră, având în vedere că, în perioada 2016-2020, România a reușit să scadă deficitul de TVA cu doar 1,3%, situându-se constant pe ultimul loc în rândul țărilor membre UE.

Conform raportului din 2020 al CE, cele mai mici deficite de încasare a TVA au fost consemnate în Finlanda (1,3%), Estonia (1,8%) și Suedia (2%). La polul opus, cele mai mari s-au înregistrat în Malta (24,1%) și România (35,7%), conform datelor furnizate de site-ul cursdeguvernare.ro.