Infofinanciar > Lumea la zi > Ce se întâmplă cu banii polonezilor din UE? Miliardele depind de o instanță superioară coruptă
Lumea la zi

Ce se întâmplă cu banii polonezilor din UE? Miliardele depind de o instanță superioară coruptă

Polonia Sursa foto Black News
Sursa foto: Black News

Războiul juridic al Poloniei cu UE a început atunci când partidul de guvernământ a preluat controlul asupra celei mai înalte curți constituționale a țării, dar acest organism este acum atât de disfuncțional încât ar putea face să deraieze speranțele Varșoviei de a obține miliarde de euro din fondurile de redresare ale UE.

Tribunalul Constituțional ar trebui să decidă dacă legile adoptate de parlament sunt în concordanță cu Constituția poloneză. Luna trecută, președintele Andrzej Duda i-a încredințat acestuia sarcina de a se pronunța asupra unei noi legi care urmărește să atenueze conflictul cu UE privind statul de drept, dând înapoi în privința unor reforme juridice.

36 de miliarde de euro blocate

Legea este crucială pentru a determina Comisia Europeană să accepte să deblocheze împrumuturi și subvenții în valoare de 36 de miliarde de euro din fondul de redresare pandemică al blocului, un lucru pe care partidul de guvernământ Lege și Justiție (PiS) îl dorește cu disperare înainte de alegerile parlamentare din această toamnă.

Însă, în trecut, PiS a făcut ca instanța să fie atât de dezorganizată încât nu este clar dacă tribunalul se va putea întruni pentru a se pronunța în acest caz.

Există o luptă în legătură cu statutul Juliei Przylębska, președinta tribunalului și prietenă personală a șefului PiS și a conducătorului de facto al Poloniei, Jarosław Kaczynski.

Cel puțin șase dintre cei 15 judecători ai tribunalului susțin că mandatul ei de șase ani ca președinte a expirat la sfârșitul anului trecut – o poziție pe care ea o respinge, insistând că mandatul ei se încheie în decembrie.

„Nu există nicio revoltă. Nu există nicio îndoială legală că mandatul judecătoarei Przyłębska în calitate de președinte al tribunalului a expirat „, a declarat pentru POLITICO Jakub Stelina, unul dintre judecătorii care pun la îndoială legitimitatea lui Przyłębska.

Problemele au ajuns și la Duda

Przyłębska insistă că totul este în regulă.

„Tribunalul Constituțional se va pregăti pentru o hotărâre. Ne vom întâlni în curând pentru audiere. Cu siguranță nu va dura ani de zile, așa cum susține opoziția.”, a declarat aceasta la începutul săptămânii pentru radioul polonez.

Dar cei șase judecători i-au scris și lui Duda săptămâna aceasta, cerând selectarea unui nou președinte, lăsând să se înțeleagă că, dacă acest lucru nu se va întâmpla, tribunalul nu va putea examina legea privind reforma juridică, care modifică modul în care Polonia gestionează cazurile disciplinare împotriva judecătorilor.

Miercuri, Przyłębska a convocat o adunare generală a tribunalului, formată din două treimi dintre judecătorii instanței și a primit un sprijin majoritar pentru continuarea președinției sale .

„Nu există nicio mizerie în [tribunal]”, a scris pe Twitter Krystyna Pawłowicz, o judecătoare de dreapta dură care este loială lui Przyłębska.

Cu toate acestea, acest lucru nu pune capăt rebeliunii, ceea ce înseamnă probleme pentru eforturile de a decide asupra constituționalității proiectului de lege privind reforma juridică. Pentru a audia cazul, Przylębska trebuie să adune un grup de 11 judecători, iar dacă cei șase rebeli se țin tare, ea nu va avea numărul necesar pentru a face acest lucru.

Pentru a complica și mai mult situația pentru PiS, cei șase judecători sunt considerați apropiați de ministrul justiției, Zbigniew Ziobro, liderul partenerului de coaliție eurosceptic mai mic al PiS, care se opune oricărei retrageri în disputa cu Bruxelles-ul.

Trecutul pătat

Situația actuală este o consecință a haosului care a cuprins tribunalul în momentul în care Duda și PiS au preluat puterea în 2015. Unul dintre primii lor pași a fost ca președintele nou ales să refuze să depună jurământul în fața a trei judecători numiți de parlamentul demisionar. În schimb, noua legislatură controlată de PiS a ales trei noi judecători, care au depus jurământul în timpul unei ceremonii nocturne organizate de Duda.

„Trei judecători ai tribunalului nu ar trebui să se afle deloc acolo. Dacă oricare dintre cei trei judecători în cauză se pronunță asupra a ceva, este o negare a dreptului la un tribunal stabilit prin lege”, a declarat Jakub Jaraczewski, coordonator de cercetare pentru Democracy Reporting International, un ONG cu sediul la Berlin.

Kaczyński a făcut din controlul asupra instanțelor o parte esențială a programului politic al guvernului său naționalist. Susținătorii săi susțin că este necesar pentru a face sistemul judiciar mai eficient și pentru a-l curăța de persoanele care datează din sistemul comunist care s-a încheiat în 1989. Scepticii consideră că este o modalitate de a pune judecătorii sub control politic.

Bruxelles-ul împărtășește acest punct de vedere.

„Comisia [Europeană] consideră, de asemenea, că Tribunalul Constituțional nu mai îndeplinește cerințele unui tribunal independent și imparțial stabilit anterior prin lege”, a declarat aceasta atunci când a sesizat luna trecută Curtea de Justiție a UE în legătură cu Polonia pentru încălcarea legislației UE, constatând „nereguli” în numirea celor trei judecători.

Unde este democrația din Polonia?

Ziobro a calificat procesul drept un „atac planificat împotriva statului polonez”.

După ce tribunalul a ajuns sub controlul loialiștilor PiS, numărul de cazuri pe care le-a audiat a scăzut dramatic. Acesta este scos la înaintare pentru a aborda chestiuni oportune din punct de vedere politic pentru partidul de guvernământ în 2020, înăsprirea normelor deja stricte privind avortul, iar în 2021 a decis că Constituția poloneză are întâietate față de legislația UE, ceea ce a înrăutățit relațiile deja murdare cu Bruxelles-ul.

„Nu avem acum în Polonia o curte constituțională care să îndeplinească standardele unei țări democratice. Tabăra de la putere are nevoie de o curte pentru a scăpa de legile care nu-i plac și pentru a submina legislația UE„, a declarat Borys Budka, șeful grupului parlamentar al Platformei Civice, cel mai mare partid de opoziție din Polonia.

Cu o rebeliune în interiorul tribunalului și cu coaliția condusă de PiS blocată într-o luptă internă cu privire la cât de mult poate ceda în ceea ce privește statul de drept, un verdict cu privire la legislația privind sistemul de justiție – și orice eventuală decizie a Comisiei de a debloca fondurile – este încă departe în viitor.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.