Infofinanciar > Lumea la zi > Ce șanse sunt ca până în 2050 să fie doar mașini electrice? După estimările AIE, destul de puține
Lumea la zi

Ce șanse sunt ca până în 2050 să fie doar mașini electrice? După estimările AIE, destul de puține

masini electrice-sursa foto - playtech.ro
Sursa foto - playtech.ro

Lumea este din nou în mișcare, după doi ani care au fost marcați de restricțiile impuse de pandemie și în care călătoriile au fost oprite. Transportul de persoane și de mărfuri sunt cauza pentru 20% dintre emisiile de carbon la nivel global. Multe țări au realizat planuri ambițioase prin care să înlocuiască vehiculele  care ard combustibilii fosili cu unele care sunt alimentate de baterii. Aceste măsuri au rolul de a evita efectele grave ale încălzirii globale.

Datorită bateriilor bune, a îmbunătățirii rețelelor de încărcare dar și subvențiilor guvernamentale generoase, vehiculele electrice ies extrem de repede din showroom-uri. Numărul de mașini electrice vândute la nivel global a crescut de două ori anul trecut, ajungând la 6.6 milioane, conform estimărilor Agenției Internaționale pentru Energie.

Deși aproape 30% au fost hibrizi, care folosesc și benzină, sunt de două ori mai eficienți decât mașinile care funcționează doar pe combustie internă. Majoritatea a fost reprezentată de mașinile care sunt alimentate cu baterii, iar 15.000 se bazau pe combustia cu hidrogen. Conform Bloombergnef, 280 de milioane de vehicule electrice cu două roți există, la acest moment, pe șosele.

Cum fac diverse state trecerea la mașini electrice

Există țări care fac această tranziție într-un mod foarte rapid. În Norvegia, aproximativ nouă mașini din zece care au fost vândute anul trecut, au fost electrice. În ultimii cinci ani, numărul de mașini vehicule care funcționează pe bază de electricitate vândute pe spațiul Europei a crescut, rezultând o medie anuală de 61%. Acest lucru face din continent regiunea cu cea mai rapidă trecere din lume. Vânzările din China, de asemenea, accelerează, vehiculele electrice însumând 16% din totalul vânzărilor de automobile. Pentru că piața chineză este atât de mare, acest procenta însemnat și 5% din totalul global. Mai puțin de 5% dintre mașinile care au fost vândute în statul asiatic au fost electrice, jumătate dintre ele fiind produse de compania Tesla.

Vânzările de mașini electrice vor trebui să crească rapid pentru ca aceste guverne să își atingă obiectivele climatice. Din 1.2 miliarde de mașini din întreaga lume, doar 16 milioane sunt electrice, lucru care înseamnă destul de puțin. În acest ritm, AIE prevede că, în 2025, între 22% și 35% dintre automobilele vândute vor fi electrice. Tot potrivit acestei asociații, ca obiectivul de a reduce complet emisiile nete de dioxid de carbon până în anul 2050, este nevoie de o creștere a ponderii mașinilor electrice noi la 60% până în anul 2030.

Atingerea acestui obiectiv este puțin probabilă, deoarece este posibil ca lanțurile mondiale de aprovizionare să încetinească ritmul de creștere. Lipsa de minerale folosite pentru producerea bateriilor va agrava situația.

În ciuda faptului că rețeaua de încărcare pentru vehiculele electrice de divertisment se extinde, aceasta nu va fi la fel de eficientă  în toate țările și nici nu se va extinde la fel de mult. Astfel, calea de a adopta complet vehicule electrice de divertisment întâmpină destul de multe greutăți.