Infofinanciar > Info > Ce pot face românii după dezastrul Euroins? Iată cum puteți obține despăgubiri
Info

Ce pot face românii după dezastrul Euroins? Iată cum puteți obține despăgubiri

rca, sursa foto playtech
Credit imagine: Playtech

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a retras recent autorizația Euroins. Această companie de asigurări avea un cvasimonopol pe piața românească și era cunoscută pentru tarife sensibil sub nivelul pieței.

După falimentul răsunător al City Insurance, din 2022, prețurile la RCA au crescut cu 40%. Această nouă lovitură în domeniul asigurărilor nu numai că înfricoșează șoferii români, dar pune și ASF într-o încurcătură. În momentul de față, se discută mai multe scenarii prin care clienții asigurați să suporte mai ușor pierderea Euroins. Cel mai vehiculat scenariu este cel al plafonării prețurilor.

Mai mult decât atât, Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) este în dificultate, după ce anul trecut a dat peste 385 de milioane de lei păgubiților, în urma falimentelor City Insurance, Astra și Carpatica. În momentul de față, nu are suficiente fonduri pentru a despăgubi toți șoferii lăsați descoperiți de ieșirea Euroins de pe piață.

Sfaturi pentru românii afectați de criza Euroins

Mădălin Roșu, președintele Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR), a făcut o declarație amplă pentru Antena 3 CNN. El a adus în discuție măsurile de protecție pentru șoferii români care în momentul de față riscă să fie păgubiți pentru a doua oară în mai puțin de 12 luni.

„Haideți să ne gândim în felul următor și fără lipsă de modestie, trebuie să spunem atât cât sună de cinic și ciudat în situația de față, România are un sistem de garantare foarte bine pus la punct în comparație cu alte state.

Autoritatea de Supraveghere, sincer, vă spun și din piață, de data asta a bubuit în ultima perioadă cu controale, cu verificări. E clar că se preocupă.Ce se întâmplă în momentul de față cu cu clienții? Așa cum am mai spus clienții au niște polițe valabile. Da, legea spune 90 de zile. Probabil că toată durata asta acum până o să vină instanța să declare începerea procedurii de insolvență (n.r. – a Euroins) ș.a.m.d. cu siguranță cele 90 de zile se vor transforma în mai multe, dar știm foarte clar că oricum, o perioadă destul de lungă de acum încolo, polițele sunt în continuare valabile.”

Așadar, președintele BAAR amintește românilor că procedura de insolvență a companiei nu a început încă, astfel încât șoferii rămân asigurați pentru cel puțin încă 90 de zile. De asemenea, el amintește că România are un sistem privilegiat al asigurărilor, comparativ cu alte țări.

Cum acționează Fondul de Garantare pentru păgubiții Euroins

Mădălin Roșu insistă și asupra faptului că Fondul de Garantare a Asiguraților va reuși să acopere pagubele suferite de românii care erau clienți Euroins.

„Ce mai știm iarăși, din procedurile anterioare și din experiența anterioară este că Fondul de Garantare intră în funcțiune imediat după ce decizia emisă, astăzi, de Autoritatea de Supraveghere care va apărea în Monitorul Oficial.

Ceea ce se traduce altfel, că persoanele păgubite se pot adresa către FGA, probabil, e o estimare personală, de săptămâna viitoare.”

Chiar dacă FGA nu are un număr mare de fonduri în momentul de față, nu este exclus ca Fondul să contracteze împrumuturi pentru a reuși să acopere toate costurile.

„Deci iată că orice consumator se poate adresa mai departe către Fondul de Garantare. Ce este într-adevăr și trebuie să recunoaștem lucrurile, cu siguranță vom discuta de niște termene mai largi de despăgubire, pentru că fondul nu funcționează ca o companie de asigurări. Ce este bine este că avem garanția primirii despăgubirii. Ce este mai puțin pozitiv, să spunem, este că probabil va dura un pic mai mult şi trebuie să ne înarmăm un pic și cu răbdare.Trebuie să mai știm că fiecare client care, de exemplu, în toată perioada asta decide să-și denunțe polița de asigurare, o poate face. Există procedura care cred că e chiar pe site-ul Fondului de Garantare.

Se poate denunța polița, se poate solicita diferența de sumă plătită, deci poţi recupera in inclusiv o parte din prima de asigurare pe care ai plătit-o. Și clientul respectiv se poate adresa în piață către un alt asigurător pentru a sta mai liniștit, să spunem”, și-a încheiat președintele BAAR declarația din cadrul emisiunii News Hour, la Antena 3 CNN.